ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Νέες μονάδες μάχης αναπτύσσονται στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Νέες μονάδες μάχης αναπτύσσονται στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ
Το ΝΑΤΟ θα αναπτύξει συνολικά οκτώ πολυεθνικές μονάδες μάχης, κατά μήκος της ανατολικής πτέρυγας, από τη Βαλτική έως τη Μαύρη Θάλασσα AP Photo/Olivier Matthys

Την ενίσχυση της παρουσίας των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων σε όλο το ανατολικό μέτωπο, με την ανάπτυξη νέων τεσσάρων μονάδων μάχης στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία και την Ουγγαρία, αναμένεται να αποφασίσουν την Πέμπτη οι ηγέτες του ΝΑΤΟ, όπως προανήγγειλε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ενόψει της αυριανής Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

«Αύριο στη Σύνοδο Κορυφής θα λάβουμε περαιτέρω αποφάσεις. Αναμένω ότι οι ηγέτες του ΝΑΤΟ θα συμφωνήσουν να ενισχύσουν την παρουσία του ΝΑΤΟ σε όλα τα επίπεδα. Κυρίως με την ενίσχυση των δυνάμεων στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας, σε στεριά, αέρα και θάλασσα», δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ, τονίζοντας ότι το πρώτο βήμα θα είναι η ανάπτυξη τεσσάρων νέων μονάδων μάχης στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία, πέραν των ήδη υπαρχόντων δυνάμεων στις χώρες της Βαλτικής και της Πολωνίας.

Αυτό σημαίνει ότι το ΝΑΤΟ θα αναπτύξει συνολικά οκτώ πολυεθνικές μονάδες μάχης, κατά μήκος της ανατολικής πτέρυγας, από τη Βαλτική έως τη Μαύρη Θάλασσα, εξήγησε ο Στόλτενμπεργκ.

«Αντιμετωπίζουμε μια νέα πραγματικότητα ασφαλείας και πρέπει να αναπροσαρμόσουμε την αποτροπή και άμυνά μας σε μακροπρόθεσμη βάση» υπογράμμισε.

Επιπλέον, οι ηγέτες των χωρών-μελων του ΝΑΤΟ θα επαναβεβαιώσουν τη στήριξή τους στην Ουκρανία.

«Η Ουκρανία έχει το δικαίωμα της αυτοάμυνας, βάσει του χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και θα τη βοηθήσουμε να διατηρήσει αυτό το θεμελιώδες δικαίωμά της», δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

Όπως ανέφερε, οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ έχουν ενισχύσει τη στρατιωτική στήριξη προς την Ουκρανία, με την παροχή αντιαρματικών, συστημάτων αεράμυνας, drones, πυρομαχικών, καυσίμων, καθώς και με την παροχή οικονομικής βοήθειας και με τη φιλοξενία εκατομμυρίων προσφύγων.

«Αύριο αναμένω ότι οι Σύμμαχοι θα συμφωνήσουν στην παροχή επιπλέον στήριξης, η οποία θα περιλαμβάνει βοήθεια στον κυβερνοχώρο, αλλά και εξοπλισμό που θα βοηθήσουν την Ουκρανία να προστατευτεί από χημικές, βιολογικές και πυρηνικές απειλές» επισήμανε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.

Ωστόσο, ο Στόλτενμπεργκ επανέλαβε ότι το ΝΑΤΟ έχει την ευθύνη να διασφαλίσει ότι ο πόλεμος δεν θα κλιμακωθεί πέραν της Ουκρανίας και δεν θα μετατραπεί σε μία σύγκρουση ΝΑΤΟ-Ρωσίας, που θα έφερνε περισσότερους θανάτους και καταστροφές.

«Η εισβολή του προέδρου Πούτιν στην Ουκρανία προκαλεί καθημερινά θανάτους και καταστροφές. Οι Σύμμαχοι στέκονται ενωμένοι για να υποστηρίξουν τον γενναίο λαό της Ουκρανίας, ενάντια στη σκληρότητα του Κρεμλίνου. Ο Πούτιν πρέπει να τερματίσει αυτόν τον πόλεμο, να επιτρέψει τη βοήθεια και την ασφαλή διέλευση αμάχων και να συμμετάσχει σε πραγματική διπλωματία», επισήμανε ο Γ. Στόλτενμπεργκ.

Παράλληλα, ερωτηθείς πώς το ΝΑΤΟ μπορεί να προστατευτεί έναντι μιας πυρηνικής επίθεσης, ο Γενς Στόλτενμπεργκ απάντησε ότι η Ρωσία πρέπει να σταματήσει τη ρητορική για τα πυρηνικά. «Είναι επικίνδυνο και ανεύθυνο», δήλωσε και πρόσθεσε ότι το ΝΑΤΟ στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα στη Ρωσία: «Ένας πυρηνικός πόλεμος δεν μπορεί να κερδηθεί και δεν πρέπει ποτέ να διεξαχθεί».

Διαβάστε επίσης

Στόλτενμπεργκ: Η Ρωσία δεν μπορεί ποτέ να κερδίσει έναν πυρηνικό πόλεμο

Ο Μπάιντεν στην Ευρώπη: «Πραγματική απειλή» μία ρωσική επίθεση με χημικά όπλα στην Ουκρανία

CNN Greece Liveblog: Ενημερωθείτε για όλες τις εξελίξεις στον πόλεμο της Ουκρανίας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ