ΚΟΣΜΟΣ

Εκουαδόρ: Ζωντανός μέσα από τα συντρίμμια, 13 μέρες μετά τον σεισμό

Εκουαδόρ: Ζωντανός μέσα από τα συντρίμμια, 13 μέρες μετά τον σεισμό
Εικόνες καταστροφής από τον ισχυρό σεισμό που έπληξε το Εκουαδόρ (φωτογραφία αρχείου) REUTERS/Guillermo Granja

Δύο εβδομάδες μετά τον φονικό σεισμό που συγκλόνισε το Εκουαδόρ, τα μέλη των σωστικών συνεργείων ανέσυραν ζωντανό μέσα από τα συντρίμμια έναν 72χρονο, στην κοινότητα Χαραμίχο, στην επαρχία Μαναμπί, στο δυτικό τμήμα της χώρας.

Τα μέλη ενός σωστικού συνεργείου κινητοποιήθηκαν όταν άκουσαν κρότους από ένα κτίριο το μεγαλύτερο μέρος του οποίου είχε καταρρεύσει, κι έτσι διαπίστωσαν ότι κάτω από τα συντρίμμια σε ένα από τα δωμάτια του κτιρίου ήταν παγιδευμένος ένας άνδρας.

Ο 72χρονος διακομίστηκε αμέσως σε νοσοκομείο, μετά τον απεγκλωβισμό του, καθώς πάσχει από χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, είχε υποστεί απόφραξη του ουροποιητικού συστήματος, αφυδάτωση και ασιτία. Έχασε επίσης δάχτυλα των ποδιών του.

Ο σεισμός 7,8 βαθμών που σημειώθηκε τη 16η Απριλίου στο Εκουαδόρ, ήταν ο χειρότερος στη Λατινική Αμερική έπειτα από εκείνον που είχε πλήξει την Αϊτή το 2010 και στοίχισε τη ζωή σε 659 ανθρώπους, άφησε πίσω του 4.605 τραυματίες, ενώ 33 άλλοι συνεχίζουν να αγνοούνται και 22.421 άστεγοι φιλοξενούνται σε καταυλισμούς στις επαρχίες Μαναμπί (η οποία υπέστη τις μεγαλύτερες καταστροφές) και Εσμεράλντας.

2016 04 23T180720Z 1334562597 GF10000393330 RTRMADP 3 ECUADOR QUAKE

Παιδιά έξω από το κατεστραμμένο σπίτι τους/Πηγή:REUTERS/Guillermo Granja

Χείρα βοηθείας από το ΔΝΤ

Στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας προκλήθηκαν και μεγάλες καταστροφές ύψους 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με τους προσωρινούς υπολογισμούς του προέδρου Ραφαέλ Κορέα, ο οποίος έκανε επίσης γνωστό πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προσέφερε στην κυβέρνηση του Εκουαδόρ ένα δάνειο ύψους «400 εκατομμυρίων δολαρίων χωρίς όρους» για να βοηθήσει τη χώρα να αντιμετωπίσει τον καταστροφικό σεισμό της 16ης Απριλίου.

«Έχουμε στη διάθεσή μας μια γραμμή πιστώσεων 640 εκατομμυρίων από μέρους της CAF (σ.σ. πολυμερής αναπτυξιακή τράπεζα που δημιουργήθηκε το 1970 και ανήκει σε 17 κράτη της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, ανάμεσά τους και τον Ισημερινό, καθώς και την Ισπανία και την Πορτογαλία), της BID (Διαμερικανική Τράπεζα Ανάπτυξης) και την Παγκόσμια Τράπεζα, η οποία είναι έτοιμη να αξιοποιηθεί», τόνισε ο Κορέα. «Και εάν είναι απαραίτητο μπορούμε να φθάσει έως και το ένα δισεκατομμύριο (δολάρια) καθώς το ΔΝΤ μας προσφέρει μια γραμμή πιστώσεων 400 εκατομμυρίων χωρίς κανέναν όρο», συνέχισε.

«Εάν θέλει να μας χορηγήσει οικονομική βοήθεια για να ξεπεράσουμε αυτές τις δύσκολες ώρες, είναι καλοδεχούμενο», είπε ακόμη ο Κορέα αναφερόμενος στο ΔΝΤ, το οποίο έχει επικρίνει με σφοδρότητα στο παρελθόν.

Οι αρχές υπολογίζουν ότι ο σεισμός κατέστρεψε, εν μέρει ή ολοσχερώς, περίπου 10.000 κτίρια. Οι περιοχές που επλήγησαν περισσότερο είναι ιδιαίτερα τουριστικές, στις ακτές του Εκουαδόρ στον Ειρηνικό. Μια επίσημη έκθεση για τις συνέπειες της καταστροφής αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα μέσα σε έξι μήνες, όμως ο πρόεδρος Κορέα έχει ήδη ανακοινώσει μεγάλες αυξήσεις στους φόρους για να καλυφθεί το κόστος της ανοικοδόμησης.

Πέρα από την προσωρινή αύξηση του ΦΠΑ, θα επιβληθεί μια υποχρεωτική εισφορά στους μισθούς, ενώ οι πολίτες με περιουσία που ξεπερνά το ένα εκατομμύριο δολάρια κλήθηκαν από την κυβέρνηση να συμβάλουν ποσό ίσο με το 0,9% της αξίας της.

Ακόμη, ο Ραφαέλ Κορέα ανακοίνωσε ότι το κράτος θα προχωρήσει στην εκποίηση περιουσιακών του στοιχείων, όπως ο υδροηλεκτρικός ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός Σοπλαδόρα, παραγωγικής δυνατότητας 487 μεγαβάτ, στον οποίο η κυβέρνηση είχε κάνει μια επένδυση 800 εκατομμυρίων δολαρίων.

2016 04 22T181251Z 747247349 GF10000392444 RTRMADP 3 ECUADOR QUAKE

Συντρίμμια άφησε πίσω του ο ισχυρός σεισμός/Πηγή:REUTERS/Guillermo Granja

«Όλα αυτά τα μέτρα θα μας επιτρέψουν να συγκεντρώσουμε περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια και πάνω από 640 εκατομμύρια σε πιστώσεις. Λογαριάζω ότι (ο σεισμός) θα μας κοστίσει ακόμα περισσότερα, αλλά ήδη έχουμε αυτά που χρειάζονται για να αντιμετωπίσουμε τις βραχυπρόθεσμες ανάγκες» μετά την καταστροφή, πρόσθεσε ο πρόεδρος του Ισημερινού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ