ΚΟΣΜΟΣ

Η Γαλλία ανοίγει την αγκαλιά της στους Ουκρανούς πρόσφυγες: Πλωτό ξενοδοχείο στη Μασσαλία

Η Γαλλία ανοίγει την αγκαλιά της στους Ουκρανούς πρόσφυγες: Πλωτό ξενοδοχείο στη Μασσαλία
«Σε κάποιον που έχει γλυτώσει από τον πόλεμο, δεν τον ρωτάμε για τα έγγραφά του, για το χρώμα του δέρματός του», υπογράμμισε ο δήμαρχος της Μασσαλίας Μπενουά Παγιάν Marinetraffic / Maeva Joly Corsica Linea

Στο λιμάνι της Μασσαλίας, στη νοτιοανατολική Γαλλία, ένα φέριμποτ, που συνέδεε αυτό το λιμάνι της Μεσογείου με την περιοχή του Μαγκρέμπ, μετατράπηκε σε πλωτό ξενοδοχείο, προκειμένου να υποδεχθεί έως και 1.600 Ουκρανούς πρόσφυγες.

Το γαλλικό κράτος μίσθωσε το πλοίο Méditerranée από τη ναυτιλιακή εταιρεία Corsica Linea, έναντι ενός ποσού που δεν αποκαλύφθηκε και πλέον ετοιμάζεται να υποδεχθεί την Τρίτη (29/03) τους πρώτους πρόσφυγες.

Αίθουσα κινηματογράφου, παιδότοπος, παιδικός σταθμός: Το πλοίο διαθέτει 500 καμπίνες που θα μπορούσαν να υποδεχθούν έως και 1.600 ανθρώπους για δύο μήνες, προτού επιστρέψει στο σύνηθες πρόγραμμά του.

«Αυτό το σχέδιο ενσωμάτωσης θα επιτρέψει στους πρόσφυγες να αποκτήσουν πρόσβαση, ενώ θα βρίσκονται εν πλω, στις υπηρεσίες αναζήτησης εργασίας, σε τράπεζες, σε προτάσεις κατάρτισης στη γαλλική γλώσσα, όπως και σε μια ψυχολογική στήριξη», υπογράμμισε ο Γάλλος νομάρχης της Μασσαλίας Κριστόφ Μιρμάν.

«Ο στόχος είναι οι άνθρωποι αυτοί να καταφέρουν να επιστρέψουν σε μια ζωή όσο το δυνατόν πιο φυσιολογική», εξήγησε ο Μιρμάν.

«Η Μασσαλία είναι φτιαγμένη από τους πρόσφυγές της, εκείνους που έφυγαν για να γλυτώσουν από τη δυστυχία. Από τις πρώτες ημέρες του πολέμου, έχουμε κινητοποιηθεί. Σε κάποιον που έχει γλυτώσει από τον πόλεμο, δεν τον ρωτάμε για τα έγγραφά του, για το χρώμα του δέρματός του», υπογράμμισε ο σοσιαλιστής δήμαρχος της Μασσαλίας Μπενουά Παγιάν.

Το σχέδιο, που υλοποιείται χάρη στην κινητοποίηση επιχειρήσεων, τοπικών συλλογικοτήτων και οργανώσεων, εντάσσεται στα μέτρα που έχουν αναπτυχθεί από τη Γαλλία για την υποδοχή Ουκρανών που εγκατέλειψαν τη χώρα τους για να γλυτώσουν από τη ρωσική εισβολή.

Από την έναρξή της, στις 24 Φεβρουαρίου, σχεδόν 3,9 εκατομμύρια Ουκρανοί αναγκάστηκαν να φύγουν από τη χώρα τους, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Το γαλλικό κράτος δεσμεύτηκε να προσφέρει τουλάχιστον 100.000 θέσεις φιλοξενίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ