ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος Ουκρανία: Επανεμφάνιση Αμπράμοβιτς στην Κωνσταντινούπολη μετά το «θρίλερ» περί δηλητηρίασης

Πόλεμος Ουκρανία: Επανεμφάνιση Αμπράμοβιτς στην Κωνσταντινούπολη μετά το «θρίλερ» περί δηλητηρίασης
Το Κρεμλίνο απορρίπτει τα περί «δηλητηρίασης» του Αμπράμοβιτς Turkish Presidency via AP

Το Κρεμλίνο απέρριψε σήμερα, Τρίτη, τις αναφορές ότι ο Ρομάν Αμπράμοβιτς εκδήλωσε συμπτώματα που προσιδιάζουν σε δηλητηρίαση στις αρχές του μήνα μετά την παρουσία του σε άτυπες συνομιλίες μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, γεγονός που το περιβάλλον του Ρώσου μεγιστάνα επιβεβαίωσε χθες, Δευτέρα.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, είπε πως πρόκειται για μέρος ενός «πολέμου πληροφοριών» και κάλεσε τους δημοσιογράφους να «φιλτράρουν» τη ροή των πληροφοριών.

Ο Πεσκόφ επιβεβαίωσε την παρουσία Αμπράμοβιτς στην Κωνσταντινούπολη, όπου πραγματοποιήθηκε ο νέος γύρος ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, διευκρινίζοντας πως δεν είναι επίσημο μέλος της αντιπροσωπείας.

«Ο Αμπράμοβιτς συμμετέχει στη διασφάλιση ορισμένων επαφών μεταξύ της ρωσικής και της ουκρανικής πλευράς» είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Σε φωτογραφίες και πλάνα της τουρκικής τηλεόρασης, ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος εμφανίζεται να κάθεται μέσα στην αίθουσα που διεξήχθησαν οι συνομιλίες, φορώντας ακουστικά, δίπλα από τον εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν, καθώς και να συνομιλεί με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν την έναρξη των σημερινών συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα συμβούλευσε όσους πήγαιναν στις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσική Ομοσπονδία «να μην φάνε ή να πιουν τίποτα και κατά προτίμηση να αποφύγουν να αγγίξουν οποιαδήποτε επιφάνεια».

Θρίλερ με τις υπόνοιες δηλητηρίασης Αμπράμοβιτς και μελών της ουκρανικής αντιπροσωπείας

Πηγές από το περιβάλλον του Ρώσου ολιγάρχη επιβεβαίωσαν ότι παρουσίασε συμπτώματα που παραπέμπουν σε δηλητηρίαση από άγνωστο παράγοντα.

Ειδικοί επί των χημικών όπλων που εξέτασαν την υπόθεση συμπεραίνουν πως επρόκειτο για σκόπιμη ενέργεια.

Κανείς δεν γνωρίζει στην παρούσα φάση ποιος μπορεί να ευθύνεται, αν και όπως σημειώνει σχετικά το BBC αναπόφευκτα γεννώνται ερωτήματα εάν επρόκειτο για έργο της ρωσικής στρατιωτικής υπηρεσίας GRU -η οποία, κατά τη βρετανική αντικατασκοπεία, βρισκόταν πίσω από τη δηλητηρίαση με τον νευροτοξικό παράγοντα νόβιτσοκ του πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ το 2018 στο Σάλσμπερι.

Σε κάθε περίπτωση εικάζεται ότι επρόκειτο για προειδοποίηση, καθώς η δόση της όποιας ουσίας χρησιμοποιήθηκε δεν ήταν θανάσιμη.

Τη σύγχυση εντείνει η εκτίμηση Αμερικανού αξιωματούχου, που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, ότι οι υπάρχουσες πληροφορίες υποδηλώνουν πως τα συμπτώματα που εμφάνισαν ο Ρώσος ολιγάρχης Ρόμαν Αμπράμοβιτς και τουλάχιστον δύο Ουκρανοί διαπραγματευτές οφείλονταν σε «περιβαλλοντικούς παράγοντες» και «δεν ήταν δηλητηρίαση». Ο αξιωματούχος μίλησε υπό καθεστώς ανωνυμίας αποφεύγοντας να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Η εφημερίδα Wall Street Journal και ο ερευνητικος ιστότοπος Bellingcat ανέφεραν τη Δευτέρα, ότι ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς και τουλάχιστον άλλα δύο υψηλόβαθμα μέλη της ουκρανικής αντιπροσωπείας εκδήλωσαν, κατόπιν συνάντησής τους στο Κίεβο στις αρχές Μαρτίου, συμπτώματα που περιελάμβαναν ερεθισμό στα μάτια, δακρύρροια και ξεφλούδισμα δέρματος στο πρόσωπο και τα χέρια τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ