ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Παιδιά πέθαναν στο Κραματόρσκ - Έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, λέει το Κίεβο

Ουκρανία: Παιδιά πέθαναν στο Κραματόρσκ - Έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, λέει το Κίεβο
Σιδηροδρομικός σταθμός Κραματόρσκ, 8 Απριλίου 2022 AP Photo/Andriy Andriyenko

Ιστορικών διαστάσεων τραγωδία εκτυλίσσεται στο έδαφος της Ουκρανίας, με το αιματοκύλισμα αμάχων στο Κραματόρσκ να διαδέχεται τη σφαγή στη Μπούτσα, το μαρτύριο της Μαριούπολης και τα συντρίμμια στο Τσερνίχιβ και το Χάρκοβο. Τουλάχιστον 50 άνθρωποι, παιδιά ανάμεσά τους, ξεψύχησαν στον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης πριν επιβιβαστούν στα τρένα της φυγής από το Ντονμπάς.

Ο σιδηροδρομικός σταθμός-κόμβος για την απομάκρυνση αμάχων έγινε στόχος επίθεσης με δύο πυραύλους την ώρα που, κατά τις ουκρανικές αρχές, 4.000 άνθρωποι, γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι, ανέμεναν τα τρένα που θα τους μετέφεραν προς ασφαλέστερες περιοχές στα δυτικά πριν την αναμενόμενη μαζική ρωσική επίθεση.

Η αιματοχυσία πυροδοτεί διεθνή κατακραυγή και νέες κατηγορίες κατά της Ρωσίας για διάπραξη «εγκλημάτων πολέμου», μετά και τη σφαγή αμάχων στην Μπούτσα, όπου βρέθηκαν την Παρασκευή η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ.

Διαβάστε επίσης

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην Μπούτσα: «Το αδιανόητο έχει συμβεί εδώ» - Στον «προθάλαμο» της ΕΕ η Ουκρανία

«Έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» εκ μέρους της Ρωσίας καταγγέλλει η γενική εισαγγελέας της Ουκρανίας, Ιρίνα Βεντίκτοβα, λέγοντας πως διενεργείται ήδη σχετική έρευνα, ενώ το ρωσικό υπουργείο Άμυνας από πλευράς του υποστηρίζει ότι πρόκειται περί νέας ουκρανικής «προβοκάτσιας».

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του για «νέα φρικτή θηριωδία που διέπραξε η Ρωσία». Αποτροπιασμό για την «τυφλή επίθεση» κατά αμάχων εκφράζουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί. «Αδίστακτη» χαρακτηρίζει την επίθεση ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, προειδοποιώντας ότι «τα εγκλήματα της Ρωσίας στην Ουκρανία» δεν θα μείνουν ατιμώρητα.

Προσοχή, στο κείμενο ακολουθούν φωτογραφίες και βίντεο με σκληρό περιεχόμενο

Σοροί αμάχων κείτονται στο έδαφος, αποσκευές διάσπαρτες, κηλίδες αίματος σε λούτρινα παιχνίδια που βρίσκονταν στα χέρια παιδιών. Ουρλιαχτά, απόγνωση. «Είναι τόσοι οι νεκροί, είναι παιδιά, παιδιά» ακούγεται να φωνάζει γυναίκα σε βίντεο από τον τόπο της επίθεσης...

Η UNICEF καταδικάζει, διά του περιφερειακού εκπροσώπου της Μουράτ Σαχίν, το χτύπημα κατά αμάχων στο Κραματόρσκ και απαιτεί «να σταματήσουν οι δολοφονίες παιδιών». Αποστολή της UNICEF παρέδιδε ανθρωπιστικές προμήθειες σε απόσταση μόλις ενός χιλιομέτρου από το σημείο της επίθεσης.

Ουκρανοί αξιωματούχοι επί ημέρες καλούν τους αμάχους στα ανατολικά να απομακρυνθούν πριν ανακοπούν οι δίοδοι διαφυγής, καθώς μετά την απόσυρσή τους από το βορρά οι ρωσικές δυνάμεις ανασυντάσσονται για να εξαπολύσουν μεγάλη επίθεση, επιδιώκοντας τον έλεγχο του συνόλου του Ντονμπάς.

Ο σιδηροδρομικός σταθμός του Κραματόρσκ αποτελεί κόμβο από όπου έχουν διέλθει ήδη χιλιάδες πολίτες, οι οποίοι έρχονται να προστεθούν στους άνω των επτά εκατομμυρίων εκτοπισμένων του πολέμου.

«Καταστρέφουν με κυνισμό τον άμαχο πληθυσμό» δηλώνει ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, πιέζοντας περαιτέρω τη Δύση για περισσότερα όπλα για τον ουκρανικό στρατό σε έναν πόλεμο που φθάνει πλέον τις επτά εβδομάδες. Ουκρανικά στρατεύματα δεν βρίσκονταν στην περιοχή της επίθεσης, τονίζει.

Για «σκόπιμη σφαγή» κάνει λόγο ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα.

«Οι Ρώσοι γνώριζαν ότι ο σιδηροδρομικός σταθμός ήταν γεμάτος με ανθρώπους που ανέμεναν να απομακρυνθούν. Παρόλα αυτά χτύπησαν με βαλλιστικό πύραυλο. Αυτή ήταν σκόπιμη σφαγή. Θα οδηγήσουμε κάθε εγκληματία πολέμου στη Δικαιοσύνη» ανέφερε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών.

Για σκόπιμη πράξη εκφοβισμού μίλησε την ίδια στιγμή ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Ουκρανίας, Μιχαήλο Ποντόλιακ.

«Το χτύπημα στο Κραματόρσκ είναι σκόπιμη πράξη εκφοβισμού. Δεκάδες νεκροί και τραυματίες πολίτες. Οικογένειες με παιδιά που προσπαθούσαν να φύγουν. Ο κόσμος πρέπει να το καταλάβει: Η Ρωσία είναι κράτος-τρομοκράτης. Αγοράζοντας πετρέλαιο και φυσικό αέριο από αυτήν είναι χρηματοδότηση της τρομοκρατίας» δήλωσε.

Διαβάστε επίσης

«Για τα παιδιά»: Το μήνυμα στον ρωσικό πύραυλο που αιματοκύλισε το Κραματόρσκ

Φόβους ότι ο τελικός απολογισμός των θυμάτων θα είναι πολύ υψηλότερος, καθώς πολλοί τραυματίες νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, εξέφρασε ο δήμαρχος του Κραματόρσκ μιλώντας στην Κριστιάν Αμανπούρ του CNNi.

Ο δήμαρχος επισήμανε ότι υπήρξαν δύο πυραυλικές επιθέσεις με στόχο το χώρο αναμονής στον σταθμό, όπου εκατοντάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί για να επιβιβαστούν σε τρένα προκειμένου να διαφύγουν. «Πρόκειται για άλλη μία απόδειξη βάρβαρης δολοφονίας Ουκανών αμάχων από τη Ρωσία» τόνισε.

.

Διαβάστε επίσης

Δείτε πώς κάλυψε το CNN Greece σε Liveblog την 44η ημέρα του πολέμου στην Ουκρανία

CNNi - Κλαρίσα Γουόρντ: Σπαρακτική η αναζήτηση συγγενών σε ομαδικούς τάφους στην Ουκρανία

Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής στις 30 και 31 Μαΐου - Τι περιλαμβάνουν οι νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ