ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Προ των πυλών η «μητέρα των μαχών» στο Ντονμπάς - H ώρα της κρίσης για τη Μαριούπολη

Ουκρανία: Προ των πυλών η «μητέρα των μαχών» στο Ντονμπάς - H ώρα της κρίσης για τη Μαριούπολη
Οι ρωσικές δυνάμεις «επιστρέφουν» εκεί απ' όπου ξεκίνησαν με την Ουκρανία να κινδυνεύει να απωλέσει πλέον τον έλεγχο του συνόλου των ανατολικών εδαφών της AP Photo/Evgeniy Maloletka

Χιλιάδες στρατιώτες κινεί η Ρωσία σε θέσεις μάχης στο Ντονμπάς εν όψει μαζικής επίθεσης που θα σηματοδοτήσει ένα νέο, παρατεταμένο κεφάλαιο πολέμου φθοράς -υπό πολύ διαφορετικές συνθήκες εμπλοκής που ευνοούν τον ρωσικό στρατό. Ήδη εμφανίζεται ως θέμα χρόνου να χάσει ο ουκρανικός στρατός τον πλήρη έλεγχο της ανηλεώς βομβαρδισμένης Μαριούπολης, αν δεν έχει συμβεί ήδη, ενώ πλέον οι αναφορές από το στρατηγικό λιμάνι της Αζοφικής κάνουν λόγο έως και για δέκα χιλιάδες νεκρούς σε επτά εβδομάδες πολιορκίας.

Στρατιώτες και φάλαγγες από τεθωρακισμένα και οχήματα ανεφοδιασμού κατευθύνονται προς το Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ, γεγονός που επιβεβαιώνεται και σε νέες δορυφορικές φωτογραφίες που δόθηκαν τις τελευταίες ώρες στη δημοσιότητα από την Maxar Technologies, στις οποίες περιλαμβάνονται εικόνες στρατιωτικού κονβόι μήκους σχεδόν 12 χιλιομέτρων που κινείται προς το Ιζιούμ, πόλη-κλειδί στα νοτιοανατολικά του Χαρκόβου.

Οι ρωσικές δυνάμεις «επιστρέφουν» εκεί απ' όπου ξεκίνησαν, με την Ουκρανία να κινδυνεύει να απωλέσει πλέον τον έλεγχο του συνόλου των ανατολικών εδαφών της, πέραν του τμήματος στις περιφέρειες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ πού ήλεγχαν ήδη από το 2014 οι φιλορώσοι αυτονομιστές κατά τη σύγκρουση που ακολούθησε την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας στη Ρωσία.

Ο Πούτιν στέλνει τον «χασάπη της Συρίας»

Η μάχη του Ντονμπάς θα δοθεί υπό τις διαταγές του νέου διοικητή που διόρισε ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Πρόκειται για τον στρατηγό Αλεξάντερ Ντβορνίκοφ, ο οποίος έχει υπηρετήσει στη Συρία και φέρει στο «βιογραφικό» του βαρβαρότητες κατά αμάχων. Το προσωνύμιο, μάλιστα, που του αποδίδεται είναι ο «χασάπης της Συρίας». Ταυτόχρονα με το διορισμό νέου στρατηγού, πληροφορίες της πλατφόρμας ερευνητικής δημοσιογραφίας Bellingat κάνουν λόγο και για «εκκαθαρίσεις» στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB), με αποπομπή ή σύλληψη έως και 150 αξιωματικών που ασχολούνταν με το «ουκρανικό ζήτημα».

Στρατιωτικοί αναλυτές και το αμερικανικό Πεντάγωνο προειδοποιούν ότι η μάχη του Ντονμπάς θα δοθεί σε πολύ διαφορετικές συνθήκες συγκριτικά με τις μάχες που έχουν λάβει χώρα έως σήμερα σε πόλεις της βόρειας και νότιας Ουκρανίας. Η εισβολή ανεκόπη εν μέσω μαχών σε αστικό περιβάλλον και του δύσκολου εδάφους, ωστόσο η ύπαιθρος του Ντονμπάς μπορεί να ευνοήσει τις ρωσικές μονάδες τεθωρακισμένων και να τους εξασφαλίσει αεροπορική υπεροχή.

Οι Ρώσοι έχουν σχεδόν ολοκληρώσει την ανάπτυξη των δυνάμεων τους για νέα επίθεση στις περιοχές Ντονέτσκ και Λουχάνσκ, σύμφωνα με τον ουκρανικό στρατό. «Προβλέπουμε ότι οι μάχες θα αρχίσουν στις περιοχές αυτές σε σύντομο χρονικό διάστημα» δήλωσε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας Ολεξάντρ Μοτουζιάνικ, προσθέτοντας ότι ο ουκρανικός στρατός είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει τη νέα επίθεση.

Δυτικοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι η Ρωσία πιθανώς επιδιώκει να «διπλασιάσει ή και να τριπλασιάσει» τις δυνάμεις της στο Ντονμπάς, αλλά επισημαίνουν ότι για να φθάσει σε τέτοιο επίπεδο επιχειρησιακής ανάπτυξης «θα χρειαστεί κάποιο διάστημα».

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δηλώνει ότι η Ρωσία συγκεντρώνει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στο Ντονμπάς και η Ουκρανία βρίσκεται ενώπιον σκλρής μάχης. «Θα είναι μία από τις πιο δύσκολες μάχες. Δεν θα είναι η μόνη. Θεωρούμε, ότι αυτή θα είναι ένα νέο κύμα αυτού του πολέμου» αναφέρει σε συνέντευξη που παραχώρησε τη Δευτέρα στην εκπομπή «60 Minutes» του δικτύου CBS.

«Παρατηρούμε συγκέντρωση όπλων ανατολικά και νότια του κράτους μας. Αντιλαμβανόμαστε ποιες διαδρομές θα ακολουθήσει ο εχθρός, αντιλαμβανόμαστε τι πάει να κάνει. Αντιλαμβανόμαστε επίσης ότι από την ταχύτητα με την οποία θα μας βοηθήσουν οι ΗΠΑ πρωτίστως, από το πώς θα μας παραδώσουν τα όπλα, θα εξαρτηθεί αν θα αντέξουμε ή όχι» επισήμανε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Η ώρα της κρίσης για τη Μαριούπολη - «Δέκα χιλιάδες» οι νεκροί

Οι πληροφορίες που φθάνουν την ίδια στιγμή σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στη μαρτυρική Μαριούπολη είναι συγκεχυμένες και αντικρουόμενες.

Ο επικεφαλής της αυτοανακηρυχθείσας «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ», Ντενίς Πουσίλιν, υποστήριξε τη Δευτέρα μιλώντας στη ρωσική τηλεόραση ότι η περιοχή του λιμανιού της Μαριούπολης έχει περιέλθει υπό τον πλήρη έλεγχο των αυτονομιστών. Αντέκρουσε, εντούτοις, ο αρχηγός των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, Βαλέρι Ζαλούζνι, λέγοντας ότι οι μάχες συνεχίζονται.

Από την έναρξη της πολιορκίας της πόλης στις αρχές Μαρτίου, το έδαφος που ήλεγχε ο ουκρανικός στρατός συρρικνώθηκε σταδιακά σε ελάχιστες περιοχές στο κέντρο της πόλης, και σήμερα ως τελευταίο «προπύργιο» της ουκρανικής αντίστασης εμφανίζεται το τεράστιο συγκρότημα της χαλυβουργίας Azovstal, κοντά στο λιμάνι, όπου έχουν οχυρωθεί οι εναπομείναντες πεζοναύτες.

azovstal-mariupol.jpg
Το συγκρότημα της χαλυβουργίας AzovstalPhoto by Leon Klein/Anadolu Agency via Getty Images

«Αιχμαλωσία ή θάνατος» περιμένει τους στρατιώτες εκεί, όπως φέρεται να ανέφερε σε ανάρτηση της τη Δευτέρα στο Facebook η 36η μοίρα πεζοναυτών που υπερασπίζονται τη Μαριούπολη, κάνοντας λόγο περί «ύστατης μάχης» και «πυρομαχικών που εξαντλούνται».

«Λάβαμε μόνο μία φορά 50 οβίδες, 20 νάρκες, αντιαρματικούς πυραύλους NLAW. Τίποτε άλλο», αναφέρεται στην ανάρτηση· επικρίνονται χειρισμοί εκ μέρους του Στρατού και εκφράζεται απογοήτευση για έλλειψη βοήθειας. «Κανένας δεν θέλει να επικοινωνήσει πια μαζί μας γιατί είμαστε ξεγραμμένοι» αναφέρεται.

Από το Γενικό Επιτελείο όμως ο Βαλέρι Ζαλούζνι υποστήριξε σε ανακοίνωσή του: «Η επικοινωνία με τις μονάδες της δυνάμεων άμυνας που ηρωικά 'κρατούν' την πόλη είναι σταθερή. Κάνουμε κάθε τι δυνατό και αδύνατο για τη νίκη και την προάσπιση της ζωής των αμάχων και των στρατιωτών. Να έχετε πίστη στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας».

Ο αντιδήμαρχος της Μαριούπολης, Σέρχι Ορλόφ, επέμεινε εξίσου μιλώντας στο BBC ότι οι ουκρανικές δυνάμεις αντιστέκονται στη Μαριούπολη και «οι μάχες συνεχίζονται», χαρακτηρίζοντας «ψευδή» την ανάρτηση της ταξιαρχίας. «Οι πληροφορίες για τους πεζοναύτες είναι ψευδείς. Οι Ρώσοι προσωρινά κατέλαβαν τμήματα της πόλης. Οι Ουκρανοί στρατιώτες συνεχίζουν να υπερασπίζονται τις κεντρικές και νότιες περιοχές, καθώς και τις βιομηχανικές ζώνες» υποστήριξε.

Έως και 120.000 άμαχοι παραμένουν υπό απελπιστικές συνθήκες στην Μαριούπολη.

Τόσο ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, όσο και ο δήμαρχος της πόλης, Βαντίμ Μποϊτσένκο, δήλωσαν τη Δευτέρα πως οι νεκροί στην πόλη φθάνουν τις δέκα χιλιάδες από την έναρξη της ρωσικής εισβολής.

Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Associated Press ο Βαντίμ Μποϊτσένκο ανέφερε πως ο τελικός απολογισμός μπορεί να ξεπεράσει και τις 20.000. Μίλησε για νεκρούς αμάχους διασκορπισμένους στους δρόμους της πόλης, προσθέτοντας δε ότι οι ρωσικές δυνάμεις έφεραν μαζί τους κινητό εξοπλισμό αποτέφρωσης νεκρών, ενώ για μία ακόμη φορά κατηγόρησε το ρωσικό στρατό ότι εμποδίζει την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας για να κρύψει τη σφαγή που έχει συντελεστεί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ