ΚΟΣΜΟΣ

Επίθεση στο Μπρούκλιν: Ανοιχτό το ενδεχόμενο τρομοκρατίας - Ανθρωποκυνηγητό για τον δράστη

Επίθεση στο Μπρούκλιν: Ανοιχτό το ενδεχόμενο τρομοκρατίας - Ανθρωποκυνηγητό για τον δράστη
O δράστης του αιματηρού επεισοδίου διαφεύγει της σύλληψης και οι αρχές έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του AP Photo / John Minchillo

Συνολικά 16 τραυματίες είναι ο απολογισμός του αιματηρού επεισοδίου που σημειώθηκε σε ώρα αιχμής στο μετρό του Μπρούκλιν, στη Νέα Υόρκη. Οι αρχές έχουν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια -αν και προς το παρόν δεν αντιμετωπίζεται ως τέτοια, καθώς τα κίνητρα του δράστη είναι άγνωστα και δεν προκύπτουν στοιχεία οργανωμένης επιχείρησης. Ανθρωποκυνηγητό έχει εξαπολυθεί για τον εντοπισμό του δράστη που άνοιξε πυρ μέσα στο μετρό, όπου εντοπίστηκαν και ανενεργοί αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί.

Από τους τραυματίες 10 φέρουν τραύματα από σφαίρες και πέντε νοσηλεύονται σε κρίσιμη αλλά σταθερή κατάσταση, ενώ ο δράστης διαφεύγει της σύλληψης.

Οι αρχές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο τρομοκρατικής ενέργειας ωστόσο για την ώρα δεν αντιμετωπίζεται ως τέτοια, καθώς τα κίνητρα του δράστη παραμένουν άγνωστα.

Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής που κλήθηκαν στο σημείο εντόπισαν αρκετούς τραυματίες από πυροβολισμούς καθώς και εκρηκτικούς μηχανισμούς που είχαν τοποθετηθεί στον σταθμό του μετρό της 36ης οδού, στη γειτονιά του Σάνσετ Παρκ. Η αστυνομία αναφέρει ότι οι βόμβες που έχουν εντοπιστεί είναι ανενεργές.

«Στις 8:27 (σ.σ. τοπική ώρα), η αστυνομία κλήθηκε για ένα περιστατικό έκτακτης ανάγκης με ένα άτομο που χτυπήθηκε από σφαίρα στο μετρό» στο Μπρούκλιν, επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια εκπρόσωπος της Αστυνομίας της Νέας Υόρκης, που ζήτησε από το κοινό να αποφύγει την περιοχή.

Ο δράστης πιθανολογείται ότι είναι ένας άνδρας με στολή εργασίας, ο οποίος άνοιξε ξαφνικά πυρ κατά των επιβατών. Πληροφορίες του CNNi αναφέρουν ότι αυτόπτες μάρτυρες είδαν τον άνδρα να φοράει αντιασφυξιογόνο μάσκα, προτού τραπεί σε φυγή.

Graphic: John Keefe, CNNi

Αρχηγός αστυνομίας: Το συμβάν δεν αντιμετωπίζεται ως τρομοκρατική ενέργεια

Το περιστατικό με πυροβολισμούς δεν αποτελεί προς το παρόν αντικείμενο «έρευνας για τρομοκρατική ενέργεια», δήλωσε η αρχηγός της αστυνομίας της πόλης Κίσαντ Σίγουελ, χωρίς όμως να αποκλείει τα όποια κίνητρα του δράστη.

«Το περιστατικό δεν τελεί υπό έρευνα για τρομοκρατική ενέργεια σε αυτό το στάδιο. Μπορούμε επίσης να πούμε ότι παρόλο που επρόκειτο για μια πράξη βίας, κανένας από τους τραυματίες δεν φέρει τραύματα απειλητικά για τη ζωή του», δήλωσε η αρχηγός της αστυνομίας της Νέας Υόρκης σε συνέντευξη Τύπου στο Μπρούκλιν πάνω από τον υπόγειο σταθμό του μετρό όπου σημειώθηκε το περιστατικό.

Ένας άνδρας, που βρισκόταν μέσα σε ένα βαγόνι του συρμού του μετρό και φορούσε μάσκα, πέταξε μια χειροβομβίδα καπνού και άνοιξε πυρ μέσα στο βαγόνι λίγο πριν μπει ο συρμός στον σταθμό. Δέκα άνθρωποι δέχθηκαν πυρά, δήλωσε η Σίγουελ.

Αυτόπτης μάρτυρας: «Οι πυροβολισμοί ακούγονταν σαν πυροτεχνήματα»

Ένας αυτόπτης μάρτυρας που βρισκόταν στο βαγόνι του μετρό όπου σημειώθηκαν οι πυροβολισμοί περιέγραψε στο CNNi το χάος που επικράτησε, λέγοντας ότι είδε «πολύ αίμα στο πάτωμα και ότι οι πυροβολισμοί ακούγονταν σαν πυροτεχνήματα».

Φωτογραφίες μέσα από τον συρμό, δείχνουν επιβάτες να δέχονται τις πρώτες βοήθειες από συνεπιβάτες τους.

Βίντεο ντοκουμέντο από τη στιγμή της επίθεσης

O δράστης που σύμφωνα με μαρτυρίες φορούσε κίτρινο γιλέκο και αντιασφυξιογόνο μάσκα, ξεκίνησε την επίθεση εντός συρμού που ήταν εν κινήσει. Σύμφωνα με αναφορές, φέρεται να πέταξε καπνογόνο μέσα στο βαγόνι και αμέσως μετά άρχισε να πυροβολεί.

Λήψη επιπλέον μέτρων για τον Μαραθώνιο της Βοστώνης

Οι αξιωματούχοι της Βοστώνης θα αυξήσουν τον αριθμό των αστυνομικών δυνάμεων γύρω από τους σταθμούς του μετρό ενόψει του Μαραθωνίου της πόλης την ερχόμενη Δευτέρα, μετά από τους απανωτούς πυροβολισμούς στο μετρό της Νέας Υόρκης, τονίζοντας παράλληλα ότι δεν υπάρχει καμία απειλή για τον αγώνα κι εξέφρασαν την πεποίθησή τους για τη διεξαγωγή του.

«Δεν υπάρχει καμία γνωστή αξιόπιστη απειλή για τον Μαραθώνιο. Όπως όλοι οι άλλοι, παρακολουθούμε την κατάσταση στη Νέα Υόρκη», δήλωσε ο επικεφαλής της αστυνομίας της Βοστώνης, Γκρέγκορι Λονγκ, σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη (12/04), προσθέτοντας ότι το τμήμα του βρίσκεται σε πλήρη επαφή με τους ομολόγους τους στη Νέα Υόρκη και το FBI.

«Βραχυπρόθεσμα, μπορείτε να περιμένετε να δείτε αυξημένη αστυνομική παρουσία γύρω από τους σταθμούς MBTA τις επόμενες δύο ημέρες μέσα στο Σαββατοκύριακο. Όσον αφορά τη Δευτέρα, ανάλογα με το είδος των πληροφοριών που έχουμε, θα προσαρμόσουμε τα πλάνα μας για τον μαραθώνιο», πρόσθεσε ο Λονγκ.

Η ασφάλεια αποτελεί πρωταρχικό μέλημα για τις τοπικές αρχές με τα αυξημένα μέτρα που ελήφθησαν μετά τις βομβιστικές επιθέσεις στον Μαραθώνιο της Βοστώνης το 2013.

Δείτε πώς κάλυψε σε liveblog το CNN Greece την επίθεση στο Μπρούκλιν

ΔΗΜΟΦΙΛΗ