ΚΟΣΜΟΣ

Υφυπουργός Άμυνας Ουκρανίας: Υψηλός ο κίνδυνος χρήσης χημικών όπλων από τη Ρωσία

Υφυπουργός Άμυνας Ουκρανίας: Υψηλός ο κίνδυνος χρήσης χημικών όπλων από τη Ρωσία
Η Μόσχα απορρίπτει τους ισχυρισμούς πως η Ρωσία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα στην Ουκρανία ως παραπληροφόρηση (AP Photo/Evgeniy Maloletka, File)

Για τον υψηλό κίνδυνο χρήσης από τη Ρωσία χημικών όπλων κατά της Ουκρανίας προειδοποίησε εκ νέου σήμερα, Τετάρτη, η Ουκρανή υφυπουργός Άμυνας Χάνα Μαλιάρ, επαναλαμβάνοντας τις ανησυχίες του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα.

Χθες, Τρίτη, η Μαλιάρ είχε σημειώσει ότι οι αρχές ελέγχουν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ότι η Ρωσία μπορεί να έχει ήδη χρησιμοποιήσει χημικά όπλα κατά την πολιορκία της Μαριούπολης και ότι υπάρχει μια θεωρία πως χρησιμοποιήθηκαν πυρομαχικά φωσφόρου.

Η Μόσχα ανακοίνωσε σήμερα ότι οι ισχυρισμοί από τις ΗΠΑ και την Ουκρανία πως η Ρωσία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα στην Ουκρανία αποτελούν παραπληροφόρηση επειδή η Μόσχα κατέστρεψε το 2017 τα τελευταία χημικά αποθέματά της.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απευθυνόμενος σήμερα στο κοινοβούλιο της Εσθονίας κατήγγειλε ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί βόμβες φωσφόρου στην Ουκρανία και τρομοκρατικές τακτικές κατά των πολιτών. Ωστόσο, δεν παρέθεσε αποδεικτικά στοιχεία για τις καταγγελίες του, οι οποίες δεν έχουν επιβεβαιωθεί με ανεξάρτητο τρόπο.

Ο Ζελένσκι πρόσθεσε ότι πρέπει να βρεθούν τρόποι για να πειστεί η Ρωσία να σταματήσει να προχωρεί σε αναγκαστικούς εκτοπισμούς Ουκρανών και ζήτησε την συνέχιση των κυρώσεων, ως μόνου τρόπου για να αναγκαστεί η Μόσχα να συμφωνήσει σε ειρήνευση.

Σημειώνεται ότι ο Ουκρανός πρόεδρος κατά τη διάρκεια βραδινού διαγγέλματός του που μεταφορτώθηκε σήμερα στην πλατφόρμα Telegram, είχε παραδεχθεί, ότι δεν μπορεί να πει με 100% βεβαιότητα ότι η Ρωσία έκανε χρήση χημικών όπλων στη Μαριούπολη, διότι δεν μπορεί να διενεργηθεί έρευνα στο στρατηγικής σημασίας λιμάνι της νότιας Ουκρανίας καθώς μαίνονται εχθροπραξίες.

Μολαταύτα, υποστήριξε πως οι επανειλημμένες απειλές από κάποιους στη Ρωσία ότι θα χρησιμοποιηθούν τέτοια όπλα σημαίνει ότι η Δύση πρέπει να αναλάβει δράση τώρα για να αποτρέψει το ενδεχόμενο.

Ο Ζελένσκι είχε εκφράσει χθες ανησυχίες ότι οι ρωσικές δυνάμεις προετοιμάζουν «ένα νέο στάδιο τρόμου» που θα μπορούσε να περιλαμβάνει τη χρήση χημικών όπλων στην Ουκρανία, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει εάν πράγματι είχαν χρησιμοποιηθεί.

Ορισμένοι παρατηρητές, ωστόσο, έχουν εκφράσει σκεπτικισμό για το αν έχουν χρησιμοποιηθεί χημικά όπλα, με βάση τα αρχικά διαθέσιμα στοιχεία, τονίζοντας πως είναι πολύ νωρίς για να ειπωθεί με βεβαιότητα τι συνέβη.

Αναφερθείς σχετικά ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν τόνισε σε συνέντευξη Τύπου ότι οι ΗΠΑ δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσουν τις αναφορές για πιθανή χρήση χημικών όπλων από τη Ρωσία, προσθέτοντας ότι η χρήση χημικών όπλων προκαλεί «πραγματική ανησυχία» και οι Αμερικανοί αξιωματούχοι γνωρίζουν το ενδεχόμενο χρήσης τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ