ΚΟΣΜΟΣ

Ένοπλη επίθεση στο μετρό του Μπρούκλιν: Υπό κράτηση χωρίς εγγύηση ο βασικός ύποπτος

Ένοπλη επίθεση στο μετρό του Μπρούκλιν: Υπό κράτηση χωρίς εγγύηση ο βασικός ύποπτος
Ο άνδρας που κατηγορείται για τους πυροβολισμούς σε συρμό του μετρό στο Μπρούκλιν διατάχθηκε να τεθεί υπό κράτηση χωρίς εγγύηση, καθώς οι εισαγγελείς εκτιμούν ότι τρομοκράτησε όλη τη Νέα Υόρκη AP Photo/John Minchillo

Yπό κράτηση και χωρίς εγγύηση διατάχθηκε να τεθεί ο συλληφθέντας βασικός ύποπτος για την ένοπλη επίθεση στον σταθμό του μετρό στο Μπρούκλιν, στη Νέα Υόρκη.

Ο 62χρονος Φρανκ Ρ. Τζέιμς που συνελήφθη την Τετάρτη, κατηγορείται για ομοσπονδιακό αδίκημα και συγκεκριμένα για τρομοκρατική ενέργεια σε μέσο μαζικής μεταφοράς, αν και οι αρχές λένε ότι δεν υπάρχουν προς το παρόν στοιχεία που να τον συνδέουν με τρομοκρατικές οργανώσεις.

Εάν κριθεί ένοχος, μπορεί να αντιμετωπίσει ποινή ισόβιας κάθειρξης.

«Ο κατηγορούμενος τρομακτικά άνοιξε πυρ εναντίον επιβατών σε ένα γεμάτο τρένο του μετρό, διακόπτοντας την πρωινή τους μετακίνηση με τρόπο που η πόλη δεν έχει δει για περισσότερα από 20 χρόνια», είπε η βοηθός εισαγγελέας των ΗΠΑ Σάρα Γουίνικ. «Η επίθεση του κατηγορούμενου ήταν προμελετημένη, σχεδιάστηκε προσεκτικά και προκάλεσε τρόμο στα θύματα και σε ολόκληρη την πόλη μας».

Στα έγγραφα του δικαστηρίου, οι εισαγγελείς χαρακτήρισαν τον πυροβολισμό υπολογισμένο, λέγοντας ότι ο Τζέιμς φορούσε καπέλο και σακάκι τύπου εργάτη ως μεταμφίεση και στη συνέχεια τα πέταξε για να αποφύγει την αναγνώριση. Οι εισαγγελείς υποστήριξαν ότι ο Τζέιμς είχε τα μέσα για να πραγματοποιήσει περισσότερες επιθέσεις, σημειώνοντας ότι είχε πυρομαχικά και άλλα αντικείμενα που σχετίζονται με όπλα σε μια μονάδα αποθήκευσης στη Φιλαδέλφεια.

Η δικηγόρος του, Μία Έισνερ Γκρίνμπεργκ, συμφώνησε να κρατηθεί χωρίς εγγύηση, τουλάχιστον προς το παρόν. Οι δικηγόροι του θα μπορούσαν να ζητήσουν εγγύηση αργότερα.

Ο ένοπλος χρησιμοποίησε βόμβες καπνού σε ένα γεμάτο βαγόνι του μετρό και στη συνέχεια πυροβόλησε τουλάχιστον 33 φορές με πιστόλι εννέα χιλιοστών, σύμφωνα με την αστυνομία. Ακολούθως, διέφυγε μέσα στο χάος, αλλά άφησε πίσω του πολλά στοιχεία, όπως το όπλο, γεμιστήρες, ένα τσεκούρι, αυτοσχέδιες βόμβες καπνού, βενζίνη και το κλειδί ενός βαν.

Οι αρχές λένε ότι πλήθος αποδεικτικών στοιχείων συνδέει τον Τζέιμς με την επίθεση. Τα αρχεία δείχνουν ότι ο Τζέιμς αγόρασε το όπλο από έναν εξουσιοδοτημένο έμπορο όπλων στο Οχάιο το 2011.

Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης πολλές ώρες βίντεο που δημοσίευσε ο Τζέιμς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συμπεριλαμβανομένου ενός την ημέρα πριν από την επίθεση, στο οποίο έβριζε για τον ρατσισμό, τη μεταχείριση των μαύρων από την κοινωνία, την έλλειψη στέγης και τη βία. Μίλησε επίσης για το ιστορικό ψυχιατρικής του θεραπείας και παραπονέθηκε ότι ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης ασχολείται με άστεγους στα μετρό και με όπλα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ