ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η τελευταία πράξη στη Μαριούπολη - Αιματοχυσία αμάχων στο Χάρκοβο

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η τελευταία πράξη στη Μαριούπολη - Αιματοχυσία αμάχων στο Χάρκοβο
Ρωσικά τεθωρακισμένα με το σύμβολο «V» κινούνται προς τη Μαριούπολη AP Photo/Alexei Alexandrov

Η μαρτυρική Μαριούπολη της Ουκρανίας, πόλη που επί της ουσίας «έχει πάψει να υπάρχει» εξαιτίας της σφοδρότητας του ρωσικού σφυροκοπήματος, κινδυνεύει να περιέλθει πλέον ολοκληρωτικά υπό ρωσικό έλεγχο, με τον «επίλογο» της μακράς πολιορκίας να «γράφεται» στις αχανείς εκτάσεις της σοβιετικής χαλυβουργίας Azovstal. Εκεί ίσως επισφραγιστεί και η πτώση της, σε μία «μάχη μέχρις εσχάτων» που ετοιμάζονται, κατά το Κίεβο, να δώσουν οι εναπομείνασες ουκρανικές δυνάμεις.

Η κατάληψη της Μαριούπολης αποτελεί τεράστιας στρατηγικής, όσο και συμβολικής σημασίας, «τρόπαιο» που επιδιώκει να επιδείξει ο Βλαντιμίρ Πούτιν μετά την υπαναχώρηση από το Κίεβο. Η πρώτη «νίκη» σε σχεδόν δύο μήνες πόλεμου, και ενόσω οι πολεμικές μηχανές ζεσταίνονται για τη μεγάλη χερσαία επίθεση με στόχο την κατάληψη του συνόλου του Ντονμπάς.

Η επίσημη πτώση της Μαριούπολης θα «κριθεί» στη χαλυβουργία Azovstal, όπου φέρονται να βρίσκονται οχυρωμένοι 2.500 Ουκρανοί μαχητές, με τις ρωσικές δυνάμεις να αναφέρουν πως έχουν αποκλείσει κάθε οδό διαφυγής τους. Η μάχη στον τελευταίο θύλακα ουκρανικής αντίστασης στη Μαριούπολη μπορεί ωστόσο να κρατήσει επί μακρόν, σύμφωνα με στρατιωτικούς αναλυτές.

Τα τούνελ και τα πυρηνικά καταφύγια στην τεράστια χαλυβουργία Azovstal, που εκτείνεται σε περιοχή άνω των 11 τετραγωνικών χιλιομέτρων, προσφέρουν κάλυψη στις ουκρανικές δυνάμεις -πεζοναύτες, πολλά μέλη του ακροδεξιού τάγματος Azov, καθώς και περίπου 400 ξένοι εθελοντές, περιλαμβανομένων Ευρωπαίων και Καναδών, καθ' όσα αναφέρει η Ρωσία.

GettyImages-692222472.jpg
Στη σοβιετική χαλυβουργία Azovstal βρίσκονται οχυρωμένες οι τελευταίες ουκρανικες δυνάμεις στη Μαριούπολη. «Θα δώσουν μάχη μέχρις εσχάτων», λέει το ΚίεβοPhoto by Maxym Marusenko/NurPhoto via Getty Images

Ο στρατιωτικός αναλυτής Τζάστιν Κραμπ της εταιρείας συμβούλων ασφαλείας Sibylline εκτιμά μιλώντας στο BBC πως οι ουκρανικές δυνάμεις μπορούν να αντέξουν για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα με τακτικές ανταρτοπόλεμου και χρησιμοποιώντας τις υπόγειες σήραγγες και τα τούνελ.

«Υποθέτω ότι εάν δεν τους εξολοθρεύσουν θα βρίσκονται εκεί για πολύ καιρό. Οι στρατιώτες εκεί δεν θέλουν να αιχμαλωτιστούν, και δεν θεωρώ ότι θα παραδοθούν. Και η Ρωσία δεν θέλει να μπει εκεί και να 'καθαρίσει' μέτρο προς μέτρο, υπόγεια, αυτό είναι φρικτό» ανέφερε.

Ο ίδιος εκτιμά πως εφόσον η Ρωσία λάβει τον έλεγχο της βιομηχανικής εγκατάστασης, ενδεχομένως η Κίνα θα συνδράμει για να την θέσουν εκ νέου σε λειτουργία, «καθώς θέλουν τον χάλυβα».

«Παράδοση ή θάνατος»

«Η μόνη ευκαιρία να σώσουν τη ζωή τους είναι καταθέσουν τα όπλα και να παραδοθούν»: Το τελεσίγραφο της Ρωσίας προς τις ουκρανικές δυνάμεις στη χαλυβουργία απορρίφθηκε. Η διορία παρήλθε το μεσημέρι της Κυριακής, οι μαχητές δεν παραδίνονται, η αντίσταση δεν κάμπτεται, διαμηνύει το Κίεβο.

Επικαλούμενο, υποκλαπείσες συνομιλίες μέσω ασυρμάτου, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έχει αναφέρει από πλευράς του ότι από την ουκρανική στρατιωτική διοίκηση έχει απαγορευτεί στους στρατιώτες η διαπραγμάτευση για παράδοση.

Η κυβέρνηση Ζελένσκι συνδέει την τύχη των Ουκρανών στρατιωτών και της ίδιας της Μαριούπολης με τη συνέχιση των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων -που ήδη έχουν «παγώσει» τις τελευταίες ημέρες.

Αναγνωρίζοντας πως ένα πολύ μικρό κομμάτι της Μαριούπολης παραμένει πλέον υπό ουκρανικό έλεγχο, ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει προειδοποιήσει πως η «εξόντωση» των τελευταίων μάχιμων δυνάμεων στη Μαριούπολη «θα έθετε τέλος σε κάθε ειρηνευτική διαπραγμάτευση».

Ζελένσκι: Δεν παραδίδουμε το Ντονμπάς

Ο Ουκρανός πρόεδρος διαμηνύει, παράλληλα, σε αποκλειστική συνέντευξή του στο CNNi πως η Ουκρανία δεν πρόκειται να παραδώσει τα ανατολικά εδάφη της χώρας για να τερματιστεί ο πόλεμος με τη Ρωσία.

Τονίζει ότι ουκρανικός στρατός είναι έτοιμος να πολεμήσει στο Ντονμπάς, σε μία μάχη που, όπως αναφέρει, μπορεί να επηρεάσει τη συνολική έκβαση του πολέμου. Και επισημαίνει ότι η Ουκρανία δεν έχει καμία διασφάλιση ότι η Ρωσία δεν θα επιχειρήσει εκ νέου να επιτεθεί στο Κίεβο εάν κατορθώσει να κατακτήσει το Ντονμπάς.

Ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, δηλώνει την ίδια στιγμή ότι η «φρική κατάσταση» στη Μαριούπολη, τόσο με στρατιωτικούς, όσο και με ανθρωπιστικούς όρους, «πιθανώς θα αποτελέσει κόκκινη γραμμή» στην πορεία των διαπραγματεύσεων.

«Η πόλη δεν υπάρχει πια. Οι εναπομείνασες δυνάμεις του ουκρανικού στρατού και μεγάλο μέρος πολιτών είναι ουσιαστικά περικυκλωμένοι από τις ουκρανικές δυνάμεις. Συνεχίζουν να μάχονται, όμως φαίνεται από τον τρόπο που συμπεριφέρεται ο ουκρανικός στρατός, ότι έχουν αποφασίσει να ισοπεδώσουν τη Μαριούπολη με κάθε κόστος» δήλωσε την Κυριακή ο Ντμίτρι Κουλέμπα μιλώντας στο CBS.

Ο Ουκρανός πρωθυπουργός Ντενίς Σμιχάλ, καθώς και βουλευτές, σύμβουλοι και συνεργάτες της ουκρανικής προεδρίας, δηλώνουν ταυτόχρονα σε διεθνή μέσα ενημέρωσης ότι οι ουκρανικές δυνάμεις στη Μαριούπολη έχουν απορρίψει το τελεσίγραφο και εξακολουθούν να αντιστέκονται.

«Όχι, η πόλη δεν έχει πέσει. Οι στρατιωτικές μας δυνάμεις, οι στρατιώτες μας εξακολουθούν να είναι εκεί. Θα αγωνιστούν μέχρι τέλους. Αυτή τη στιγμή που σας μιλώ, εξακολουθούν να βρίσκονται στη Μαριούπολη» ανέφερε ο Ντενίς Σμιχάλ μιλώντας στον Τζορτζ Στεφανόπουλος του ABC μετά την εκπνοή του ρωσικού τελεσιγράφου.

Ο ίδιος επισήμανε πως είναι τεράστια η ανθρωπιστική καταστροφή στη Μαριούπολη, όπου παραμένουν περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι δίχως τροφή, νερό και θέρμανση.

Ο Ουκρανός βουλευτής Ολέκσι Γκοντσαρένκο δήλωσε επίσης μιλώντας στο BBC από την Οδησό ότι οι στρατιώτες της Μαριούπολης δεν θα παραδοθούν. «Τους μίλησα χθες, γνωρίζω ότι θα δώσουν μάχη μέχρις εσχάτων» δήλωσε.

Η Μαριούπολη, συνώνυμο του ανθρωπιστικού εφιάλτη που πυροδότησε η ρωσική εισβολή στο έδαφος της Ουκρανίας, είναι πλέον ολοσχερώς κατεστραμμένη. Εκατό χιλιάδες άνθρωποι εκτιμάται ότι έχουν παραμείνει υπό απελπιστικές συνθήκες στην άλλοτε ακμάζουσα πόλη των 440.000 κατοίκων, με συμπαγή ελληνικό πληθυσμό.

Οι τοπικές αρχές κάνουν λόγο έως και για 20.000 νεκρούς από την έναρξη του πολέμου την 24η Φεβρουαρίου, καθώς και για απόπειρες των ρωσικών δυνάμεων να αποκρύψουν φρικαλεότητες ανάλογες ή ίσως, όπως αναφέρουν, και χειρότερες όσων αποκαλύφθηκε ότι διαπράχθηκαν στην Μπούτσα.

Η Ρωσία αναφέρει πλέον ελέγχει ολόκληρη την αστική ζώνη.

Η κατάληψη του μεγαλύτερου λιμανιού της Αζοφικής θα επιτρέψει τη δημιουργία χερσαίας «γέφυρας» για τη σύνδεση των αυτοανακηρυχθεισών «λαϊκών δημοκρατιών» του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ με την χερσόνησο της Κριμαίας, την οποία η Ρωσία προσάρτησε και κατέλαβε το 2014 για να ακολουθήσει η οκταετής σύγκρουση του ουκρανικού στρατού με τους φιλορώσους αυτονομιστές στο Ντονμπάς.

Αιματοκύλισμα αμάχων στο Χάρκοβο

Ρωσικοί πύραυλοι αιματοκύλισαν το κέντρο της πόλης του Χαρκόβου την Κυριακή, με τουλάχιστον πέντε αμάχους να χάνουν τη ζωή τους και δεκάδες άλλους να τραυματίζονται αφότου χτυπήθηκαν πολυώροφα κτήρια που παραδόθηκαν στις φλόγες. Επιδρομές με θύματα αμάχους αναφέρθηκαν και στην περιφέρεια του Λουχάνσκ, όπου οι αρχές καλούν τους αμάχους «να φύγουν όσο ακόμη μπορούν».

Προσοχή, σκληρό περιεχόμενο

Στο στόχαστρο βρέθηκε την Κυριακή και το Μικολάιβ του ουκρανικού νότου, το οποίο έχει λειτουργήσει ως «ανάχωμα» στην προέλαση των ρωσικών δυνάμεων προς κατάκτηση της ακτογραμμής της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα, περιλαμβανομένης της Οδησσού. Η πόλη, επί του παρόντος, δεν διατρέχει κίνδυνο να περικυκλωθεί, κατά τον δήμαρχό της.

Ταυτόχρονα, η Μόσχα εξαπολύει το τελευταίο 24ωρο πλήγματα μεγάλου βεληνεκούς κατά στρατιωτικών στόχων στην περιφέρεια του Κιέβου, πιθανώς ως αντίποινα για τη βύθιση του καταδρομικού Movska, ναυαρχίδας του Στόλου της στη Μαύρη Θάλασσα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ