ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Αυθεντική η φωτογραφία που απεικονίζει το Moskva να φλέγεται πριν βυθιστεί

Ουκρανία: Αυθεντική η φωτογραφία που απεικονίζει το Moskva να φλέγεται πριν βυθιστεί
Το Κίεβο υποστηρίζει ότι έπληξε το σύμβολο της ρωσικής στρατιωτικής ισχύος με πυραύλους Neptune, γεγονός που διαψεύδει το ρωσικό υπουργείο Άμυνας Twitter

H φωτογραφία που δείχνει το ρωσικό πολεμικό καταδρομικό Moskva να φλέγεται πριν βυθιστεί στη Μαύρη Θάλασσα είναι αυθεντική, δήλωσε σήμερα εμπειρογνώμονας στην εφημερίδα Independent. 

«Έχω ερευνήσει τις φωτογραφίες και είναι του Moskva. Η θέση του ραντάρ (ορατό στη φωτογραφία), τα κάνιστρα και οι πύραυλοι, μοιάζουν να επιβεβαιώνουν ότι είναι του Moskva», είπε ο ειδικός προσθέτοντας ότι κάποιες φωτογραφίες και βίντεο που κυκλοφόρησαν τις προηγούμενες ημέρες δεν απεικονίζουν το συγκεκριμένο καταδρομικό, που θεωρείτο η ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου στη Μαύρη Θάλασσα.

Σε ένα βαρύτατο πλήγμα για το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό, καθώς και για την εθνική υπερηφάνεια -συγκρίσιμο με την απώλεια ενός θωρηκτού για το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου ή ενός αεροπλανοφόρου σήμερα- η Μόσχα «έχασε» στα νερά της Μαύρης Θάλασσας τη ναυαρχίδα του Στόλου της, το καταδρομικό Moskva.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την περασμένη Πέμπτη ότι το πολεμικό πλοίο βυθίστηκε ενώ ρυμουλκούνταν προς το λιμάνι της Σεβαστούπολης.

Η Μόσχα και το Κίεβο δίνουν αντικρουόμενες εκδοχές για τις φλόγες που τύλιξαν το καταδρομικό, έπειτα από έκρηξη που σημειώθηκε στο πλοίο με αποτέλεσμα να υποστεί σοβαρές ζημιές και να εγκαταλειφθεί από το πλήρωμα.

Το Κίεβο υποστηρίζει ότι έπληξε το σύμβολο της ρωσικής στρατιωτικής ισχύος με πυραύλους Neptune, γεγονός που διαψεύδει το ρωσικό υπουργείο Άμυνας αναφέροντας πως ανατινάχθηκαν πυρομαχικά στο κατάστρωμα έπειτα από φωτιά που ξέσπασε υπό αδιευκρίνιστα αίτια.

Ανεξαρτήτως, ποια εκδοχή ευσταθεί -πολλώ δε μάλλον από τη στιγμή που το Moskva βυθίστηκε- το σίγουρο είναι ότι η Ρωσία δέχεται ένα βαρύτατο πλήγμα όχι μόνο σε όρους συμβολισμού, αλλά και σε επιχειρησιακό επίπεδο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ