ΚΟΣΜΟΣ

«Θέλουμε απαντήσεις»: Οι συγγενείς του πληρώματος του Moskva ζητούν απεγνωσμένα πληροφορίες

«Θέλουμε απαντήσεις»: Οι συγγενείς του πληρώματος του Moskva ζητούν απεγνωσμένα πληροφορίες
Δορυφορική εικόνα που παρέχεται από τη Maxar Technologies δείχνει το καταδρομικό Moskva στο λιμάνι της Σεβαστούπολης στην Κριμαία, στις 7 Απριλίου 2022 Satellite image ©2022 Maxar Technologies via AP

Τέσσερις ημέρες μετά τη βύθιση του καταδρομικού Moskva, σχεδόν το σύνολο των συγγενών των περίπου 510 μελών του πληρώματος δεν έχει την παραμικρή επίσημη ενημέρωση για την τύχη τους. 

Η Μόσχα αρνείται ότι η ναυαρχίδα του ρωσικού Στόλου στη Μαύρη Θάλασσα βυθίστηκε μετά από πλήγμα ουκρανικών πυραύλων, εμμένοντας στον ισχυρισμό ότι στο πλοίο εκδηλώθηκε φωτιά που προκάλεσε έκρηξη των πυρομαχικών που μετέφερε.

Επισήμως, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δηλώνει ότι δεν υπάρχουν θάνατοι μεταξύ του πληρώματος του Moskva. Ο συνολικός αριθμός των νεκρών, των τραυματιών και των αγνοουμένων παραμένει κρατικό μυστικό.

Τα ρωσικά κρατικά πρακτορεία ειδήσεων έχουν αρκεστεί στην είδηση πως τα μέλη του Moskva παραδόθηκαν στο λιμάνι της Σεβαστούπολης, επικαλούμενα ανώνυμες πηγές, χωρίς καμία αναφορά σε διασωθέντες ή θύματα. Ο ρωσικός στρατός έχει υποστηρίξει ότι το πλοίο εκκενώθηκε πλήρως.

Το βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα το Σάββατο από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας -δείχνει τον αρχηγό του Πολεμικού Ναυτικού και δύο ακόμη αξιωματικούς, να επιθεωρούν 100 περίπου παρατεταγμένους ναύτες- δεν απάντησε στα ερωτήματα που εγείρονται από τους εκατοντάδες συγγενείς καθώς δεν υπήρξε καμία διευκρίνιση για το πότε πραγματοποιήθηκε αυτή η συνάντηση.

Ήδη, αρκετοί γονείς των μελών του πληρώματος του Moskva δήλωσαν επώνυμα σε διεθνή μέσα ενημέρωσης ότι οι γιοι τους, παρότι έφεδροι, βρίσκονταν στο πλοίο. Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι στρατεύσιμοι και έφεδροι δεν θα λάβουν μέρος στις μάχες στην Ουκρανία.

Ο Εσκεντέρ Τζεπάροφ αναγνώρισε τον αδερφό του στο βίντεο. «Ήμασταν πολύ χαρούμενοι όταν τον είδαμε στο βίντεο στη Σεβαστούπολη. Την επόμενη μέρα της τραγωδίας, τηλεφώνησε στη μητέρα μας και είπε ότι είναι ζωντανός και καλά. Ότι δεν πρέπει να ανησυχεί για αυτόν. Δεν μας είπε τι έγινε, δεν λέει πολλά. Μας καλεί από διαφορετικούς αριθμούς. Είναι στρατεύσιμος, ξεκίνησε τον περασμένο Ιούλιο. Σίγουρα δεν υπέγραψε ποτέ συμβόλαιο», είπε ο Τζεπάροφ στον Guardian.

Το Σαββατοκύριακο, η μητέρα ενός ναύτη που επέζησε είπε στη ευρωπαϊκή έκδοση της Novaya Gazeta ότι «περίπου 40» σκοτώθηκαν στην επίθεση στη Μόσχα, ενώ ανεξάρτητα ρωσικά μέσα ενημέρωσης έχουν δημοσιεύσει λεπτομερή στοιχεία για τουλάχιστον δύο από τα μέλη του πληρώματος που είναι νεκρά και για άλλα τέσσερα που αγνοούνται. Πηγή κοντά στη Διοίκηση του ρωσικού Στόλου στη Μαύρη Θάλασσα που επικαλείται το ρωσικό Meduza, 37 μέλη του πληρώματος έχασαν τη ζωή τους και τουλάχιστον 100 τραυματίστηκαν.

Σύμφωνα με τον Guardian, η Γιούλια Τσίβοβα ενημερώθηκε τη Δευτέρα ότι ο 19χρονος γιος της Αντρέι σκοτώθηκε. Ωστόσο, δεν της δόθηκε καμία διευκρίνιση για το πώς έχασε τη ζωή του αλλά και πότε θα γίνει η κηδεία.

«Είμαι σίγουρη ότι δεν είναι ο μόνος που πέθανε», είπε στη βρετανική εφημερίδα.

Μιλώντας στο ρωσικό BBC η Τσίβοβα είπε ότι αρχικά απευθύνθηκε σε Ρώσους αξιωματικούς στη Σεβαστούπολη. Την ενημέρωσαν προφορικά ότι συγκροτείται λίστα αγνοουμένων από τη βυθισμένη ναυαρχίδα του ρωσικού Στόλου και τη διαβεβαίωσαν ότι ο γιος της, ως έφεδρος, αποκλείεται να επέβαινε στο Moskva.

«Ο γιος μου Γέγκορ ήταν μάγειρας στο Moskva» έγραψε ο Ντμίτρι Σκρέμπετς στο διαδίκτυο «και πλέον είναι αγνοούμενος». «Είπαν ότι όλο το πλήρωμα απομακρύνθηκε, αυτό είναι κυνικό ψέμα», έγραψε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ