ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Δεν αναμένεται επίσκεψη του Τζο Μπάιντεν στο Κίεβο

Ουκρανία: Δεν αναμένεται επίσκεψη του Τζο Μπάιντεν στο Κίεβο
Δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο επίσκεψης του Τζο Μπάιντεν στην Ουκρανία (AP Photo/Carolyn Kaster)

Στην αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία και όχι σε ενδεχόμενη επίσκεψη του Τζο Μπάιντεν στην Ουκρανία, επικεντρώνεται ο Λευκός Οίκος, σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Οίκου, Τζεν Ψάκι.

Παρά τις εκκλήσεις του προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, και «δεν προβλέπεται να πάει ο πρόεδρος εκεί, επιτρέψτε μου να επαναλάβω», ανέφερε η κυρία Ψάκι, είπε η ίδια επευθυνόμενη προς τους δημοσιογράφους.

Τις τελευταίες εβδομάδες αρκετοί ευρωπαίοι ηγέτες, ανάμεσά τους η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μετέβησαν στην πρωτεύουσα της χώρας όπου εισέβαλε ο στρατός της Ρωσίας την 24η Φεβρουαρίου.

Η αμερικανική κυβέρνηση σκέφτεται να στείλει απεσταλμένο ή απεσταλμένους στο Κίεβο, αλλά ο Λευκός Οίκος μέχρι τώρα έχει αποκλείσει την επίσκεψη του κ. Μπάιντεν για λόγους ασφαλείας. «Αν κάποιος πάει, δεν θα το πούμε από εδώ», αλλά μόνο μετά την άφιξή τους, τόνισε η κυρία Ψάκι, για τους ίδιους λόγους.

Η Ουάσινγκτον φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο να προκρίνει επίσκεψη του αμερικανού υπουργού Άμυνας Λόιντ Όστιν ή του υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στην ουκρανική πρωτεύουσα.

Σε συνέντευξή του στο CNNi που μεταδόθηκε την Κυριακή, ο κ. Ζελένσκι είπε πως «νομίζω ότι θα έρθει», αναφερόμενος στον αμερικανό ομόλογό του, προσθέτοντας πως η απόφαση θα εξαρτηθεί «από την κατάσταση ασφαλείας».

Η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας δήλωσε ακόμη χθες πως η Ουάσινγκτον ελπίζει να ανοίξει και πάλι στο άμεσο μέλλον η πρεσβεία της στο Κίεβο, χωρίς να δώσει χρονοδιάγραμμα. «Βεβαίως αυτός είναι ο σκοπός μας. Είναι αυτονόητο πως θεωρούμε σημαντικό να έχουμε διπλωματική παρουσία στην περιοχή», είπε η κυρία Ψάκι.

Εξάλλου με δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε, η αμερικανική προεδρία ενημέρωσε πως ο κ. Μπάιντεν θα συζητήσει με συμμάχους μέσω βιντεοσύνδεσης τη «συνεχιζόμενη υποστήριξη» προς την Ουκρανία και για «τις προσπάθειες να λογοδοτήσει η Ρωσία».

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους ετοιμάζονται να ανακοινώσουν νέο γύρο κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ