ΚΟΣΜΟΣ

Μπόρις Τζόνσον: Ασφαλώς θα αγωνιστώ για την εκλογή μου στις επόμενες εκλογές

Μπόρις Τζόνσον: Ασφαλώς θα αγωνιστώ για την εκλογή μου στις επόμενες εκλογές
Ο Τζόνσον δήλωσε ότι είναι ώρα η προσοχή όλων να επικεντρωθεί σε άλλα πιο πιεστικά διεθνή, αλλά και εσωτερικά ζητήματα (Jessica Taylor/UK Parliament via AP)

Στη σκιά του σκανδάλου Partygate και της σφοδρής κριτικής που αυτό προκάλεσε στο πρόσωπό του, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα επιδιώξει την εκλογή του κατά τις επόμενες εκλογές και ότι δεν μπορεί να σκεφτεί οποιεσδήποτε συνθήκες υπό τις οποίες θα έπρεπε να παραιτηθεί.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και μερικοί βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος του Τζόνσον, έχουν δηλώσει ότι ο πρωθυπουργός πρέπει να φύγει, μετά την επιβολή προστίμου από την αστυνομία στον ίδιο για την μη τήρηση των σκληρών περιοριστικών μέτρων του lockdown κατά της εξάπλωσης της COVID-19 που είχε επιβάλει η κυβέρνησή του.

Ο Τζόνσον απολογήθηκε στο κοινοβούλιο την Τρίτη δηλώνοντας πως δεν γνώριζε ότι μία συγκέντρωση στο γραφείο του στην Ντάουνινγκ Στριτ για τον εορτασμό των γενεθλίων του παραβίαζε τους περιοριστικούς κανόνες.

Οι επικριτές του υποστηρίζουν ότι ο ίδιος έχει επανειλημμένα πει ψέματα στο κοινοβούλιο κατά την περσινή χρονιά, όταν δήλωνε ότι είχαν ακολουθηθεί όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός μετέβη χθες στην Ινδία για μία διήμερη επίσκεψη. Σε ερώτηση που του έγινε εντός του αεροσκάφους από δημοσιογράφους για το αν θα αγωνιστεί στις επόμενες εκλογές, ο Τζόνσον απάντησε: «Ασφαλώς».

Σε ερώτηση για το αν ο ίδιος βλέπει κάποιες συνθήκες υπό τις οποίες θα μπορούσε να παραιτηθεί, ο Τζόνσον απάντησε: «Δεν μου περνάει κάτι τέτοιο από το μυαλό».

Ο Τζόνσον δήλωσε ότι είναι ώρα η προσοχή όλων να επικεντρωθεί σε άλλα πιο πιεστικά διεθνή, αλλά και εσωτερικά ζητήματα.

«Το καλύτερο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε όλοι μας είναι να επικεντρωθούμε σε πράγματα που μπορούν πραγματικά να αλλάξουν και να βελτιώσουν τη ζωή των ψηφοφόρων, αλλά και να σταματήσουμε να μιλάμε για τους πολιτικούς», είπε ο Τζόνσον απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους.

Τα μέλη του κοινοβουλίου θα ψηφίσουν σήμερα για μία πρόταση που προωθεί το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα και η οποία, αν ψηφιστεί, θα παραπέμψει τον Τζόνσον στην Επιτροπή Δεοντολογίας του Κοινοβουλίου, προκειμένου να αποφασιστεί αν η συμπεριφορά του Βρετανού πρωθυπουργού συνιστά απείθεια έναντι της Βρετανικής Βουλής των Κοινοτήτων.

Ωστόσο η κυβέρνηση επιδιώκει να καθυστερήσει τη λήψη της απόφασης σχετικά με την παραπάνω πρόταση, μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα της αστυνομίας για την παραβίαση των περιοριστικών κανόνων του lockdown, αλλά και μέχρι να δημοσιοποιηθεί η αναφορά υψηλόβαθμου δημοσίου υπαλλήλου για το ίδιο ζήτημα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ