ΚΟΣΜΟΣ

Facebook: Χρήστες αμφισβήτησαν τις θηριωδίες στη Μπούτσα 208.000 φορές σε μια εβδομάδα

Facebook: Χρήστες αμφισβήτησαν τις θηριωδίες στη Μπούτσα 208.000 φορές σε μια εβδομάδα
Η Γκαλίνα Μποντάρ, θρηνεί δίπλα στον τάφο του γιου της Ολεξαντρ, 32, αφού τον έθαψε στο νεκροταφείο στην Μπούτσα, στα περίχωρα του Κιέβου, Ουκρανία Σάββατο 16 Απριλίου 2022 (AP Photo/Emilio Morenatti)

Αναρτήσεις που αμφισβητούν τα στοιχεία για φερόμενα εγκλήματα πολέμου στην Μπούτσα της Ουκρανίας έχουν κοινοποιηθεί εκατοντάδες χιλιάδες φορές στο Facebook, σύμφωνα με ανάλυση του Ινστιτούτου Στρατηγικού Διαλόγου.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τις 10 πιο κοινές αναρτήσεις στο Facebook που αναφέρουν την Μπούτσα, το προάστιο του Κιέβου που κατείχαν παλαιότερα οι ρωσικές δυνάμεις, σε 20 χώρες και βρήκαν 55 δημοσιεύσεις που αμφισβητούσαν στοιχεία βίας κατά αμάχων.

Αυτές οι αναρτήσεις κοινοποιήθηκαν 208.000 φορές την εβδομάδα έως τις 6 Απριλίου, σε σύγκριση με 172.000 κοινοποιήσεις που δεν αμφισβήτησαν την ακρίβεια των εικόνων που προέκυψαν από την πόλη.

Ανάμεσα στις πιο δημοφιλείς αναρτήσεις που αναφέρουν την Μπούτσα, ο μέσος αριθμός κοινοποιήσεων ήταν τρεις φορές υψηλότερος για δημοσιεύσεις που έθεταν αμφιβολίες για φερόμενα εγκλήματα πολέμου σε σύγκριση με εκείνες που δεν το έκαναν.

Ο δήμαρχος της Μπούτσα δήλωσε στο Reuters ότι 400 πτώματα είχαν αποκαλυφθεί από τότε που οι Ρώσοι αποχώρησαν από την πόλη, αν και ο αριθμός αυτός δεν έχει ακόμη επαληθευτεί ανεξάρτητα. Η Ρωσία έχει επανειλημμένα αρνηθεί ότι στόχευε αμάχους και ισχυρίστηκε ότι οι φωτογραφίες πτωμάτων ήταν σκηνοθετημένες.

Δημοσιεύσεις που αμφισβητούσαν στοιχεία για τη ρωσική βία κατά αμάχων υπήρχαν στην Ιταλία, την Αυστρία και την Τσεχία, ανάμεσα σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Η πιο κοινή ανάρτηση για την Μπούτσα στην Αυστρία, που ήταν και η τρίτη πιο κοινή δημοσίευση στη Γερμανία, περιείχε κείμενο που αντιγράφηκε από ένα φιλορωσικό γερμανικό πρακτορείο που ονομάζεται Anti-Spiegel.

Απηχώντας μια ρωσική ερμηνεία των γεγονότων, η ανάρτηση υποστήριξε ότι τα θύματα σκοτώθηκαν στην πραγματικότητα από τον ουκρανικό στρατό ως τιμωρία για την υποστήριξή τους στον ρωσικό στρατό.

Η Φραντσέσκα Βίσερ, αναλύτρια στο Ινστιτούτο Στρατηγικού Διαλόγου, δήλωσε: «Τα ευρήματα μας δείχνουν ότι οι προκλήσεις στην αντιμετώπιση των αφηγημάτων και της παραπληροφόρησης υπέρ του Κρεμλίνου προέρχονται από ένα ευρύτερο σύνολο παραγόντων εκτός των ρωσικών κρατικών μέσων ενημέρωσης. Παρά τις προσπάθειες ανεξάρτητων ελεγκτών και δημοσιογράφων επί του πεδίου που κατέρριψαν πολλά από τα ψευδή αφηγήματα που διαδίδονταν από πηγές που συνδέονται με το ρωσικό κράτος, αυτά τα αφηγήματα κατάφεραν να πρσελκύσουν ένα ευρύ κοινό».

«Είναι ανησυχητικό ότι στον απόηχο της σφαγής, οι πιο κοινές αναρτήσεις στο Facebook είναι αυτές που αμφισβητούν την ακρίβεια των εικόνων. Είναι επίσης ανησυχητικό το γεγονός ότι οι αναρτήσεις που προέρχονται από πλατφόρμες και μπλόγκερ που είναι γνωστοί για τη διάδοση ψευδών και παραπλανητικών ειδήσεων υπερτερούν των επαληθευμένων πληροφοριών», πρόσθεσε η ίδια, σύμφωνα με την Guardian.

Ένας εκπρόσωπος του Facebook δήλωσε: «Αυτή η έκθεση βασίζεται σε ένα μικρό μέγεθος δείγματος και παραποιεί την κλίμακα και το εύρος της προσπάθειάς μας να καταπολεμήσουμε την παραπληροφόρηση που σχετίζεται με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Έχουμε το πιο ισχυρό σύστημα για τον έλεγχο ψευδών ισχυρισμών από οποιαδήποτε πλατφόρμα και οι συνεργάτες μας για τον έλεγχο πληροφοριών έχουν καταρρίψει πολλαπλούς ισχυρισμούς σχετικά με τις φρικαλεότητες στην Μπούτσα σε πολλές γλώσσες, περιλαμβανομένων των ουκρανικών, ρωσικών και αγγλικών».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ