ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Γυναίκες και παιδιά εκλιπαρούν για βοήθεια στο υπό πολιορκία εργοστάσιο της Αζοφστάλ

Ουκρανία: Γυναίκες και παιδιά εκλιπαρούν για βοήθεια στο υπό πολιορκία εργοστάσιο της Αζοφστάλ
Βίντεο - μαρτυρία για όσα συμβαίνουν στη Μαριούπολη: «Τα τρόφιμα και το νερό έχουν σχεδόν τελειώσει. Όλες οι προμήθειες που φέραμε μαζί μας τελειώνουν. Σύντομα δεν θα έχουμε αρκετό φαγητό ούτε για τα παιδιά» Screen Grab / Twitter Video

Το γύρο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης κάνει ένα βίντεο από το εσωτερικό του εργοστασίου χαλυβουργίας Αζοφστάλ που τελεί υπό ρωσική πολιορκία στη Μαριούπολη και στο οποίο απεικονίζονται γυναίκες και παιδιά να εκλιπαρούν για βοήθεια και να ζητούν την ασφαλή εκκένωσή τους από την περιοχή.

To βίντεο, σύμφωνα με τον βρετανικό Guardian, έχει τραβηχτεί από τη Μεγάλη Πέμπτη.

Στα πλάνα του γυναίκες λένε ότι τουλάχιστον 15 παιδιά ζουν μέσα στις σήραγγες, στα υπόγεια του εργοστασίου, με τις ηλικίες τους να είναι από ολίγων μηνών μέχρι και έφηβοι.

Τα παιδιά είναι παγιδευμένα μαζί με τις οικογένειές τους και άλλους πολίτες αλλά και εργάτες του εργοστασίου.

Στο βίντεο φαίνονται αρκετά παιδιά, ένω ένα από αυτά φαίνεται να ζωγραφίζει σε ένα βιβλίο. Ένα αγοράκι λέει πως θέλει απεγνωσμένα να ξαναδεί το φως του ήλιου και να αισθανθεί τον καθαρό αέρα, ζώντας ήδη αρκετές εβδομάδες στα υπόγεια του εργοστασίου Αζοφστάλ.

Μια άγνωστη γυναίκα λέει ότι πέρασε 50 ημέρες στα υπόγεια, από τις 25 Φεβρουαρίου, τη δεύτερη ημέρα της εισβολής του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία. Άλλοι λένε ότι βρήκαν καταφύγιο στο εργοστάσιο στις αρχές Μαρτίου, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις σφυροκοπούσαν τα διαμερίσματά τους με πυροβολικό και αεροπορικές επιδρομές.

«Τα τρόφιμα και το νερό έχουν σχεδόν τελειώσει. Όλες οι προμήθειες που φέραμε μαζί μας τελειώνουν. Σύντομα δεν θα έχουμε αρκετό φαγητό ούτε για τα παιδιά», είπε η γυναίκα, με τους ανθρώπους στα όρια της πείνας.

Και πρόσθεσε:

«Είμαστε εδώ και χρειαζόμαστε βοήθεια. Είμαστε στο επίκεντρο των γεγονότων και δεν μπορούμε να βγούμε έξω. Το παιδί μου πρέπει να απομακρυνθεί σε μια ειρηνική περιοχή και άλλοι επίσης. Εκλιπαρούμε για εγγυήσεις ασφάλειας για τα παιδιά μας».

Η γυναίκα συνέχισε: «Ανησυχούμε για τη ζωή των παιδιών μας και των [ηλικιωμένων] γονέων μας που χρειάζονται ιατρική περίθαλψη. Τους τελειώνουν οι δυνάμεις και η ζωτική τους δύναμη. Δεν υπάρχει ούτε μια μέρα χωρίς βομβαρδισμούς. Φοβούνται ακόμη και να πάνε στην τουαλέτα».

Η ουκρανική κυβέρνηση προσπαθεί να δημιουργήσει έναν ανθρωπιστικό διάδρομο που θα επιτρέψει στους πολίτες που βρίσκονται μέσα στο εργοστάσιο να εξέλθουν με ασφάλεια. Το εκτεταμένο εργοστάσιο αποτελεί βάση για το τάγμα Azov της Ουκρανίας, τμήμα της εθνικής φρουράς, το οποίο τράβηξε το βίντεο.

Υπό την κάλυψη του σκότους, οι ουκρανικές δυνάμεις κατάφεραν να παραδώσουν όπλα στους περικυκλωμένους στρατιώτες μέσω ελικοπτέρου, δήλωσε ο Ολέξι Ντανίλοφ, γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας, προσθέτοντας: «Έχουμε μια δύσκολη κατάσταση, αλλά ο στρατός μας υπερασπίζεται το κράτος μας».

Περίπου 80 πολίτες διέφυγαν από τη Μαριούπολη την Τετάρτη με τέσσερα λεωφορεία.

Η Ουκρανία λέει ότι οι επόμενες προσπάθειες απέτυχαν επειδή τα ρωσικά στρατεύματα συνεχίζουν να βομβαρδίζουν τον τόπο συνάντησης. Προσθέτουν ότι η Μόσχα έχει απομακρύνει με τη βία 40.000 κατοίκους στο ρωσικό έδαφος.

Διαβάστε όλες τις εξελίξεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία στο Live Blog του CNN Greece

ΔΗΜΟΦΙΛΗ