ΚΟΣΜΟΣ

Η Ρωσία απειλεί την Ευρώπη: Συναγερμός για το φυσικό αέριο – Ετοιμάζεται ευρωπαϊκή απάντηση

Η Ρωσία απειλεί την Ευρώπη: Συναγερμός για το φυσικό αέριο – Ετοιμάζεται ευρωπαϊκή απάντηση
H Ευρώπη καλύπτει το 40% των αναγκών της σε φυσικό αέριο με εισαγωγές από τη Ρωσία AP Photo/Michael Sohn

Ήταν το κλείσιμο της στρόφιγγας σε Πολωνία και Βουλγαρία μόνο η αρχή; Μετά από τις δύο αυτές χώρες, η Ρωσία έρχεται να απειλήσει ολόκληρη την Ευρώπη μέσω της Gazprom, προκαλώντας προβληματισμό στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αυξάνοντας ακόμη περισσότερο τις εντάσεις στην Ευρώπη.

Ήδη, στους κόλπους της ελληνικής κυβέρνησης έχει σημάνει συναγερμός, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να προεδρεύει σε σύσκεψη σήμερα το μεσημέρι για να συζητηθεί η ενεργειακή επάρκεια της χώρας και οι ευρύτερες επιπτώσεις της απόφασης της Μόσχας να κλείσει τη «στρόφιγγα» σε χώρες που δεν πληρώνουν το φυσικό αέριο με ρούβλια.

Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom ανακοίνωσε σήμερα, Τετάρτη, ότι ανέστειλε τις παραδόσεις φυσικού αερίου στη Βουλγαρία και την Πολωνία διότι οι δύο αυτές χώρες δεν πλήρωσαν σε ρούβλια, όμως διευκρίνισε ότι εξακολουθεί να παρέχει φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας βάσει της ζήτησης.

Η Πολωνία και η Βουλγαρία είναι οι δύο πρώτες χώρες στις οποίες διακόπτεται η παροχή ρωσικού φυσικού αερίου μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

«Η Gazprom έχει αναστείλει πλήρως την παροχή φυσικού αερίου στην Bulgargaz (Βουλγαρία) και τη PGNiG (Πολωνία) λόγω της μη καταβολής των πληρωμών σε ρούβλια», επεσήμανε η ρωσική εταιρεία.

Παράλληλα προειδοποίησε ότι θα διακοπεί και το φυσικό αέριο στη Γερμανία, την Ουγγαρία και τη Σερβία το οποίο διέρχεται μέσω της Πολωνίας και της Βουλγαρίας σε περίπτωση μη εγκεκριμένης παρακράτησής του από τη Βαρσοβία και τη Σόφια.

«Η Βουλγαρία και η Πολωνία είναι χώρες διέλευσης. Σε περίπτωση μη εγκεκριμένης παρακράτησης του ρωσικού φυσικού αερίου που διέρχεται προς τρίτες χώρες, οι διερχόμενες ποσότητες θα μειωθούν κατ’ αναλογία», τόνισε η Gazprom.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει απαιτήσει από χώρες τις οποίες χαρακτηρίζει «μη φιλικές» να συμφωνήσουν στην εφαρμογή ενός σχεδίου βάσει του οποίου θα πρέπει να ανοίξουν λογαριασμούς στην Gazprombank για τις πληρωμές του ρωσικού φυσικού αερίου, με την τελευταία να αναλαμβάνει τη μετατροπή του συναλλάγματος σε ρούβλια.

«Οι πληρωμές για την παράδοση αερίου μετά την 1η Απριλίου θα πρέπει να γίνονται σε ρούβλια, χρησιμοποιώντας νέα στοιχεία πληρωμών για τα οποία οι συμβαλλόμενοι έχουν ενημερωθεί εγκαίρως», επισήμανε σήμερα η Gazprom.

Η στοχοποίηση της Γερμανίας κάθε άλλο παρά τυχαία μπορεί να θεωρηθεί, καθώς το Βερολίνο χθες έκανε «στροφή» κατά τη διάρκεια της διεθνούς διάσκεψης στη βάση του Ραμστάιν εγκρίνοντας τη διάθεση βαρέως οπλισμού στο Κίεβο αλλά και την εκπαίδευση ουκρανικών στρατευμάτων σε συστήματα πυροβολικού επί γερμανικού εδάφους.

«Προσπάθεια της Ρωσίας να μας εκβιάσει…»

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατηγόρησε τη Ρωσία ότι προσπαθεί να εκβιάσει την Ευρωπαϊκή Ένωση με το φυσικό αέριο, μετά από το μπλόκο της Gazprom στην Πολωνία και τη Βουλγαρία την Τετάρτη.

«Η ανακοίνωση της Gazprom είναι μια ακόμη προσπάθεια της Ρωσίας να μας εκβιάσει με το φυσικό αέριο. Είμαστε προετοιμασμένοι για αυτό το σενάριο. Σχεδιάζουμε τη συντονισμένη ευρωπαϊκή μας απάντηση» έγραψε η πρόεδρος της Κομισιόν στο Twitter.

Και συμπλήρωσε: «Οι Ευρωπαίοι να είναι σίγουροι ότι είμαστε ενωμένοι και αλληλέγγυοι με τα κράτη- μέλη που έχουν επηρεαστεί».

«Δεν εκβιάζουμε»

Η απάντηση από ρωσικής πλευράς ήταν άμεση και ήρθε διά στόματος του εκπροσώπου του Κρεμλίνου.

Πιο συγκεκριμένα, ο Ντμίτρι Πεσκόφ απέρριψε τις κατηγορίες ότι χρησιμοποιεί τις προμήθειες φυσικού αερίου ως εργαλείο εκβιασμού, μετά τη διακοπή των εξαγωγών στην Πολωνία και την Βουλγαρία από τον ρωσικό ενεργειακό κολοσσό Gazprom.

Ο Πεσκόφ υπογράμμισε ότι η Ρωσία είναι ένας αξιόπιστος προμηθευτής ενέργειας και ότι δεν συμμετέχει σε εκβιασμό.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου αρνήθηκε επίσης να διευκρινίσει πόσες χώρες έχουν συμφωνήσει να προχωρήσουν σε αλλαγή των πληρωμών για το φυσικό αέριο σε ρούβλια σύμφωνα με διάταγμα που εξέδωσε τον περασμένο μήνα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Προειδοποιητική βολή»

«Είναι μια προειδοποιητική βολή για την υπόλοιπη Ευρώπη» δήλωσε στους Financial Times ο Λοράν Ρουσέκας, αναλυτής ειδικός σε θέματα ενέργειας στην S&P Global.

Μάλιστα, όπως εξήγησε ο ίδιος, η εισαγωγή στην Πολωνία εναλλακτικών προμηθειών από τη Γερμανία αναμένεται να ασκήσει ακόμη μεγαλύτερες πιέσεις στις τιμές φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Η τιμή του ολλανδικού φυσικού αερίου, που είναι το συμβόλαιο αναφοράς για τις ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου, αυξήθηκε κατά 15% έως τα 125 ευρώ η μεγαβατώρα, στον απόηχο ότι η Ρωσία σταματάει τις εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Πολωνία.

Όπως εξηγεί η βρετανική οικονομική εφημερίδα, η Ευρώπη καλύπτει το 40% των αναγκών της σε φυσικό αέριο με εισαγωγές από τη Ρωσία. Μετά από τη εισβολή στην Ουκρανία, όμως, η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε πως σκοπεύει να μειώσει την εξάρτησή της από τη Ρωσία κατά τα δύο τρίτα μέχρι το τέλος του χρόνου.

Σε περίπτωση, όμως, που η Ρωσία κλείσει τη… στρόφιγγα για μεγάλο χρονικό διάστημα, τότε τα κράτη – μέλη θα δυσκολευτούν να συνεχίσουν απρόσκοπτα τις οικονομικές τους δραστηριότητες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ