ΚΟΣΜΟΣ

Στο Κίεβο μετά τη Μόσχα ο Αντόνιο Γκουτέρες - Την Πέμπτη επισκέπτεται την Μπούτσα

Στο Κίεβο μετά τη Μόσχα ο Αντόνιο Γκουτέρες - Την Πέμπτη επισκέπτεται την Μπούτσα
Την αιματοβαμμένη Μπούτσα θα επισκεφθεί το πρωί της Πέμπτης ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ AP Photos

Στην Ουκρανία βρίσκεται ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, στην πρώτη επίσκεψή του από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, την 24η Φεβρουαρίου. Ο Αντόνιο Γκουτέρες πρόκειται να μεταβεί αύριο, Πέμπτη, στην Μποροντιάνκα, το Ιρπίν και την Μπούτσα, πόλεις όπου οι ρωσικές δυνάμεις έχουν κατηγορηθεί από το Κίεβο για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου.

Η άφιξη Γκουτέρες στο Κίεβο ακολουθεί την επίσκεψή του στη Μόσχα, όπου ήλθε ενώπιος ενωπίω με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Έφθασα στην Ουκρανία μετά την επίσκεψή μου στη Μόσχα» έγραψε ο Αντόνιο Γκουτέρες σε ανάρτησή του στο Twitter νωρίς το βράδυ της Τετάρτης, επισημαίνοντας ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες του ΟΗΕ για «την επέκταση της ανθρωπιστικής βοήθειας και τη διασφάλιση της απομάκρυνσης των αμάχων από τα πεδία των μαχών».

«Όσο πιο γρήγορα λήξει αυτός ο πόλεμος, τόσο καλύτερα για χάρη της Ουκρανίας, της Ρωσίας, και του κόσμου» ανέφερε.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ αναμένεται να επισκεφθεί το πρωί της Πέμπτης την Μποροντιάνκα, το Ιρπίν και την Μπούτσα, περιοχές όπου καταγγέλθηκαν εγκλήματα πολέμου στη διάρκεια της ρωσικής κατοχής.

Ακολούθως θα συναντήσει διαδοχικά τον επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, και τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Επιδιώκεται απομάκρυνση αμάχων στο Azovstal με συνδρομή του ΟΗΕ

putin1.jpg
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν συνομιλεί με τον Αντόνιο Γκουτέρες στο γνώριμο πλέον γιγαντιαίο τραπέζι του ΚρεμλίνουVladimir Astapkovich, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Κατόπιν της συνάντησης των Αντόνιο Γκουτέρες και Βλαντιμίρ Πούτιν την Τρίτη στο Κρεμλίνο, τα Ηνωμένα Έθνη έκαναν λόγο για συμφωνία «επί της αρχής» του Βλαντιμίρ Πούτιν σε επιχείρηση, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού, για την απομάκρυνση των αμάχων που παραμένουν παγιδευμένοι στη χαλυβουργία Azovstal της Μαριούπολης.

«Θα ακολουθήσουν συζητήσεις μεταξύ του Γραφείου του ΟΗΕ για τον Συντονισμό των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων και του ρωσικού υπουργείου Άμυνας», ανέφερε ανακοίνωση του ΟΗΕ.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε κατά την επίσκεψή του στη Μόσχα βαθύτατη ανησυχία για την κατάσταση στη Μαριούπολη και συνολικά την Ουκρανία.«Επανέλαβε τη θέση των Ηνωμένων Εθνών» ως προς τη ρωσική εισβολή, ενώ συζητήθηκαν «οι προτάσεις για ανθρωπιστική βοήθεια και απομάκρυνση αμάχων από τις ζώνες συγκρούσεων», βάσει της ανακοίνωσης που εξέδωσε ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ.

Ενώπιον του Γκουτέρες ο Βλαντιμίρ Πούτιν απέδωσε εκ νέου σε ουκρανική προβοκάτσια τις ωμότητες που ήλθαν στο φως μετά την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από την Μπούτσα, ενώ υποστήριξε πως οι ισχυρισμοί του Κιέβου περί ρωσικής υπαιτιότητας επέφεραν πλήγμα στις διαπραγματεύσεις.

«Οι ρωσικές δυνάμεις δεν έχουν καμία σχέση με την Μπουτσα. Γνωρίζουμε ποιος το έκανε. Γνωρίζουμε ποιος σχεδίασε αυτή την προβοκάτσια, και τα μέσα που χρησιμοποίησαν. Γνωρίζουμε ποιοι είναι» δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος.

Ως προς τις ειρηνευτικές συνομιλίες με την ουκρανική πλευρά, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι συνεχίζονται μέσω τηλεδιασκέψεων, λέγοντας ότι ελπίζει πως θα έχουν «θετικό αποτέλεσμα».

Διαμήνυσε εντούτοις ότι δεν πρόκειται να υπογράψει καμία συμφωνία περί εγγυήσεων ασφαλείας με την Ουκρανία χωρίς να έχουν επιλυθεί τα ζητήματα του Ντονμπάς και της Κριμαίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ