ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος Ουκρανία: Νέες πυραυλικές επιθέσεις στο Κίεβο, λίγο μετά τη συνάντηση Γκουτέρες - Ζελένσκι

Πόλεμος Ουκρανία: Νέες πυραυλικές επιθέσεις στο Κίεβο, λίγο μετά τη συνάντηση Γκουτέρες - Ζελένσκι
AP Photo/Efrem Lukatsky

Τουλάχιστον δύο ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν το βράδυ της Πέμπτης στο Κίεβο, λίγο μετά τη συνάντηση του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι και του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, o οποίος μόλις ένα εικοσιτετράωρο πριν βρέθηκε ενώπιος ενωπίω με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, στη Μόχσα.

Οι εκρήξεις, τις οποίες το Κίεβο αποδίδει σε ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις, σημειώθηκαν αμέσως μετά τη συνέντευξη Τύπου των δύο ηγετών στην οποία ο Γκουτέρες καταδίκασε τις φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν σε ουκρανικές πόλεις όπως η Μπούτσα, όπου βρέθηκαν στοιχεία για μαζικές δολοφονίες αμάχων μετά την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από την περιοχή.

Λόγω των εκρήξεων, φωτιά προκλήθηκε σε τουλάχιστον δύο πολυώροφα κτήρια. Οι αρχές δήλωσαν ότι ο Γκουτέρες και η ομάδα του είναι ασφαλείς, ενώ οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για έναν νεκρό και τρεις τραυματίες.

kievo-1.jpg
Πηγή: AP Photo/Efrem Lukatsky

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα, είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν το Κίεβο με πυραύλους cruise ενώ ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες επισκεπτόταν την πόλη.

«Με αυτή την αποτρόπαια πράξη βαρβαρότητας η Ρωσία επιδεικνύει για άλλη μια φορά τη στάση της απέναντι στην Ουκρανία, την Ευρώπη και τον κόσμο», έγραψε ο Κουλέμπα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Την προηγούμενη μέρα καθόταν σε ένα μακρύ τραπέζι στο Κρεμλίνο και σήμερα οι εκρήξεις είναι πάνω από το κεφάλι του. Καρτ ποστάλ από τη Μόσχα;» σχολίασε ο σύμβουλος της Ουκρανικής προεδρίας, Μιχαήλο Ποντόλιακ.

Εν τω μεταξύ, εκρήξεις σημειώθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα - στο Πολόν στα δυτικά, στο Τσερνίχιβ κοντά στα σύνορα με τη Λευκορωσία και στο Φαστίβ, ένα μεγάλο σιδηροδρομικό κόμβο νοτιοδυτικά του Κιέβου. Ο δήμαρχος της Οδησσού, στη νότια Ουκρανία, είπε ότι οι ρωσικοί πύραυλοι αναχαιτίστηκαν από την ουκρανική αεράμυνα.

Οι ουκρανικές αρχές ανέφεραν επίσης συνεχείς ρωσικές επιθέσεις στο Ντονμπάς -την «βιομηχανική καρδιά» της Ουκρανίας που το Κρεμλίνο θέλει να καταλάβει - και κοντά στο Χάρκοβο, που βρίσκεται βορειοανατολικά του Ντονμπάς και θεωρείται «κλειδί» για την επίθεση.

Την ίδια ώρα, έρευνα σε βάρος 10 Ρώσων στρατιωτών για εγκλήματα πολέμου στην Μπούτσα ξεκίνησε η Εισαγγελία της Ουκρανίας, η οποία έκανε επίσης λόγο για «περισσότερες από 8.000 περιπτώσεις» πιθανών εγκλημάτων πολέμου. Νωρίτερα, ο αρχηγός της περιφερειακής αστυνομίας του Κιέβου, Άντριι Νέμπιτον, δήλωσε ότι από την έναρξη της ρωσικής εισβολής έχουν ανασυρθεί πτώματα 1.150 αμάχων στην περιοχή του Κιέβου

Προτεραιότητα η εκκένωση της Μαριούπολης

Μιλώντας στο Κίεβο, ο Γκουτέρες επανέλαβε ότι η ρωσική εισβολή αποτελεί «παραβίαση» τόσο του ουκρανικού εδάφους όσο και του καταστατικού του ΟΗΕ, υπογραμμίζοντας ότι τα Ηνωμένα Έθνη αγωνίζονται για πλήρη κατάπαυση του πυρός.

Επικεντρωνόμενος στην κατεστραμμένη Μαριούπολη, ο γ.γ. του ΟΗΕ επεσήμανε την ανάγκη διάνοιξης ανθρωπιστικών διαδρόμων. Όπως είπε, ο Ρώσος πρόεδρος συμφώνησε «κατ' αρχήν» για τη συμμετοχή των Ηνωμένων Εθνών και της Διεθνούς Επιτροπής για τον Ερυθρό Σταυρό στην εκκένωση αμάχων στο εργοστάσιο χάλυβα Αζοφστάλ, κατά τη χθεσινή τους συνάντηση.

Ο Γκουτέρες, στην πρώτη του επίσκεψη στην Ουκρανία από την έναρξη του πολέμου στις 24 Φεβρουαρίου, περιέγραψε τη Μαριούπολη ως «κρίση μέσα σε κρίση», ενώ απευθυνόμενος στον ουκρανικό λαό είπε:

«Ο κόσμος σας βλέπει, σας ακούει και νιώθει δέος για την αποφασιστικότητά σας».

«Ξέρω επίσης ότι τα λόγια αλληλεγγύης δεν αρκούν. Είμαι εδώ για να μηδενίσω τις ανάγκες στο έδαφος και να κλιμακώσω τις επιχειρήσεις» σημείωσε και πρόσθεσε ότι είχε «έντονες συζητήσεις» με τον Ζελένσκι για να γίνει πραγματικότητα η εκκένωση από τη Μαριούπολη.

Πηγή: Associated Press

Επέκρινε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ λέγοντας ότι «απέτυχε να κάνει ό,τι περνούσε από το χέρι του για να αποτρέψει και να τερματίσει αυτόν τον πόλεμο» και ότι η αποτυχία είναι «μια πηγή μεγάλης απογοήτευσης, απογοήτευσης και θυμού».

Ζελένσκι: Πιθανή η επιτυχής εκκένωση του Azovstal

Απευθυνόμενος στα μέσα ενημέρωσης, ο Ζελένσκι από τη πλευρά του δήλωσε ότι πιστεύει ότι είναι πιθανό ένα «επιτυχές αποτέλεσμα» «όσον αφορά την εκκένωση του εργοστασίου χάλυβα Azovstal» στην πολιορκημένη Μαριούπολη. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας τόνισε ότι η «παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» από τη Ρωσία είναι ένα από τα κύρια πράγματα που συζήτησε με τον γ.γ. του ΟΗΕ.

«Εμπιστεύομαι και πιστεύω -όπως πολλοί συγγενείς αυτών των ανθρώπων που έχουν αποκλειστεί στο Azovstal- ότι ο γενικός γραμματέας και εμείς θα μπορέσουμε να έχουμε ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα».

Ο Ζελένσκι ζήτησε επίσης περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια και λέει ότι κάλεσε τον Γκουτέρες να λάβει μέτρα για να αποτρέψει αυτό που αποκαλεί την απέλαση Ουκρανών αμάχων στη Ρωσία.

Πηγή: Ukrainian Presidential Press Office via AP

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ επισκέφθηκε το Ιρπίν, την Μποροντιάνκα και την Μπούτσα και επιθεώρησε έναν ομαδικό τάφο πριν συναντηθεί με τον Ουκρανό πρόεδρο. Μάλιστα, ζήτησε από τη Ρωσία να «δεχθεί να συνεργαστεί» με την έρευνα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) για εγκλήματα πολέμου που ενδέχεται να διαπράχθηκαν στην Ουκρανία.

«Όταν κοιτάζουμε αυτό τον φρικτό χώρο, βλέπω πόσο σημαντικό είναι να έχουμε μια ολοκληρωμένη έρευνα και να αποδώσουμε ευθύνες», δήλωσε ο Γκουτέρες από τη Μπούτσα.

«Αυτό το φρικτό σενάριο δείχνει κάτι που δυστυχώς είναι πάντα αληθινό - ότι οι άμαχοι πληρώνουν πάντα το υψηλότερο τίμημα. Σε αυτά τα κτίρια ζούσαν αθώοι πολίτες. Πλήρωσαν το υψηλότερο τίμημα για έναν πόλεμο για τον οποίο δεν συνέβαλαν καθόλου», είπε ο Γκουτέρες στους δημοσιογράφους

Νωρίτερα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ είχε επισκεφθεί τη Μποροντιάνκα, ένα άλλο προάστιο του Κιέβου, στο οποίο οι Ουκρανοί κατηγορούν τους Ρώσους ότι διέπραξαν ωμότητες.

Ο Γκουτέρες έκανε τις δηλώσεις αυτές μπροστά από κατεστραμμένα σπίτια: «Φαντάζομαι την οικογένειά μου σε ένα από αυτά τα σπίτια (…) Βλέπω τις εγγονές μου να τρέχουν πανικόβλητες. Ο πόλεμος είναι κάτι παράλογο τον 21ο αιώνα, κανένας πόλεμος δεν είναι αποδεκτός τον 21ο αιώνα», τόνισε.

Δείτε πώς κάλυψε το CNN Greece την 64η ημέρα πολέμου στην Ουκρανία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ