ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Ρωσικές μυστικές υπηρεσίες πίσω από την επίθεση στον Νομπελίστα δημοσιογράφο Μουράτοφ

ΗΠΑ: Ρωσικές μυστικές υπηρεσίες πίσω από την επίθεση στον Νομπελίστα δημοσιογράφο Μουράτοφ
Ο Νομπελίστας δημοσιογράφος ανέβασε αυτή την φωτογραφία του μετά την επίθεση Screen Grab

Οι ΗΠΑ εκτίμησαν ότι οι ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών βρίσκονται πίσω από την πρόσφατη επίθεση στον νομπελίστα και ανεξάρτητο Ρώσο δημοσιογράφο, Ντμίτρι Μουράτοφ στη Μόσχα, ο οποίος μίλησε δημόσια κατά του πολέμου του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία.

Ο δημοσιογράφος της ανεξάρτητης ρωσικής εφημερίδας, Novaya Gazeta, δέχθηκε επίθεση ενώ ταξίδευε με τρένο από τη Μόσχα στη Σαμάρα στις 7 Απριλίου από άγνωστο δράστη που του έριξε κόκκινη λαδομπογιά αναμεμειγμένη με ασετόν.

«Τα μάτια μου καίνε τρομερά», είπε ο Μουράτοφ σε δήλωση που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο της εφημερίδας. Ο δράστης φώναξε: «Μουράτοφ, για τα αγόρια μας», σε μια προφανή αναφορά στις ρωσικές δυνάμεις που πολεμούν στην Ουκρανία.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να επιβεβαιώσουν ότι οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες ενορχήστρωσαν την επίθεση της 7ης Απριλίου στον αρχισυντάκτη της Novaya Gazeta, Ντμίτρι Μουράτοφ, κατά την οποία του δέχθηκε κόκκινη μπογιά που περιείχε ασετόν», δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος.

Ο αμερικανός αξιωματούχος δεν έδωσε λεπτομέρειες για το πώς οι ΗΠΑ έφτασαν σε αυτό το συμπέρασμα, ούτε παρείχε λεπτομέρειες σχετικά με το ποιος βραχίονας των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών είχε κανονίσει την επίθεση.

Μια εκπρόσωπος της Novaya Gazeta φάνηκε να αμφισβητεί την αξιολόγηση των ΗΠΑ σε δήλωση στο CNNi.

«Έχουμε εντοπίσει τους επιτιθέμενους, επομένως είναι πλέον ξεκάθαρο τι εμποδίζει το υπουργείο Εσωτερικών να ερευνήσει την υπόθεση», δήλωσε η εκπρόσωπος της εφημερίδας Nadezhda Prusenkova.

Η Προυσένκοβα σημείωσε ότι «η επίθεση δεν έχει ακόμη εξετασθεί ποινικά» και ζήτησε να ξεκινήσει ποινική έρευνα.

Μέρες πριν από την επίθεση, η Novaya Gazeta είχε αναστείλει τις δραστηριότητές της μέχρι το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία, εν μέσω αυξανόμενων πιέσεων από τις ρωσικές αρχές και ενός νόμου λογοκρισίας εν καιρώ πολέμου που απείλησε έως και 15 χρόνια φυλάκιση για τη δημοσίευση αυτού που η Ρωσία αποκαλεί «ψευδείς» ειδήσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ