ΚΟΣΜΟΣ

«Ολοκληρωτικό πόλεμο» στην Ουκρανία ίσως κηρύξει επίσημα ο Πούτιν την 9η Μαΐου

«Ολοκληρωτικό πόλεμο» στην Ουκρανία ίσως κηρύξει επίσημα ο Πούτιν την 9η Μαΐου
Η νίκη στην Ουκρανία που επεδίωκε να πανηγυρίσει ο Πούτιν την 9η Μαΐου απέχει μακράν. Στιγμιότυπο από την ομιλία του Ρώσου προέδρου κατά τη στρατιωτική παρέλαση για την «Ημέρα της Νίκης» το 2020 Photo by Ramil Sitdikov - Host Photo Agency via Getty Images

Καθώς μαχητικά θα πετούν σε σχηματισμό «Ζ» πάνω από την Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας για την «Ημέρα της Νίκης» την 9η Μαΐου, ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ήδη αιχμάλωτος της ίδιας του της προπαγάνδας, ενδέχεται κατά ορισμένες εκτιμήσεις να εγκαταλείψει τα περί «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», κηρύσσοντας «ολοκληρωτικό πόλεμο» στην Ουκρανία.

Με τη ρωσική εισβολή να έχει εισέλθει πλέον στον τρίτο μήνα, και τη ροή όπλων της Δύσης για τη στήριξη της ουκρανικής άμυνας στη μάχη του Ντονμπάς να «γιγαντώνεται», η λέξη «πόλεμος» ενδέχεται να βγει για πρώτη φορά από τα χείλη Πούτιν κατά την ομιλία του στην καθιερωμένη στρατιωτική παρέλαση της 9ης Μαΐου καθ' όσα αναφέρουν ρωσικές πηγές και Δυτικοί αξιωματούχοι.

Εκτιμήσεις θέλουν τον Ρώσο πρόεδρο να κηρύσσει επίσημα «ολοκληρωτικό πόλεμο» στην Ουκρανία -κίνηση που κατά τον Βρετανό υπουργό Άμυνας, Μπεν Ουάλας, θα επιτρέψει στο Κρεμλίνο τη μαζική κινητοποίηση εφέδρων.

«Πιθανώς θα διακηρύξει την 9η Μαΐου ότι βρισκόμαστε τώρα σε πόλεμο με τους Ναζί του κόσμου» λέει ο Μπεν Ουάλας, αναφερόμενος στο αφήγημα περί «αποστρατιωτικοποίησης» και «αποναζιστικοποίησης» της Ουκρανίας που πρόβαλε ο Βλαντιμίρ Πούτιν για την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου.

Πίσω από την ενδεχόμενη «αποκήρυξη», διά στόματος Πούτιν, του όρου της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» προβάλλεται η «αγανάκτηση» του ρωσικού στρατεύματος για τις αποτυχίες επί του πεδίου και τον περιορισμό του εύρους της στρατιωτικής επιχείρησης.

«Στο στρατό επικρατεί οργή για την αποτυχία της επίθεσης στο Κίεβο. Άνθρωποι στο στάτευμα αναζητούν εκδίκηση για τις αποτυχίες και θέλουν να προχωρήσουν περισσότερο [σ.σ. βαθύτερα] στην Ουκρανία» ανέφερε ρωσική στρατιωτική πηγή που επικαλείται η βρετανική εφημερίδα The Telegraph.

Ο Independent ταυτόχρονα αναφέρει πως η κήρυξη πολέμου (λέξη που από την 24η Φεβρουαρίου έχει απαγορευτεί και χρήση της από τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης διώκεται ποινικά) μπορεί να επιτρέψει στο Κρεμλίνο την επιβολή στρατιωτικού νόμου και υποβολή αιτήματος σε σύμμαχες χώρες για στρατιωτική συνδρομή.

Η «νίκη» απέχει μακράν

Στρατιωτικοί αναλυτές και Δυτικοί ηγέτες έχουν «διαβάσει» εδώ και καιρό στον Βλαντιμίρ Πούτιν την αγωνία να έχει επιτύχει μία νίκη στο Ντονμπάς έως την 9η Μαΐου, επέτειο της συνθηκολόγης της ναζιστικής Γερμανίας το 1945.

Το Κρεμλίνο πρόκειται να εργαλειοποιήσει την «Ημέρα της Νίκης» για προπαγάνδα, όπως κατέστη σαφές και από την πρόσφατη πρόβα της παρέλασης κατά την οποία μαχητικά πέταξαν σχηματίζοντας το στρατιωτικό σύμβολο «Ζ», συνώνυμο της υποστήριξης στη ρωσική «νίκη» στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Όμως, η νίκη της κλίμακας που ο Πούτιν επεδίωκε να πανηγυρίσει την 9η Μαΐου απέχει μακράν.

Οι μάχες στο Ντονμπάς είναι σφοδρές, αλλά η ρωσική προέλαση αργή και η ουκρανική άμυνα ενισχύεται διαρκώς στρατιωτικά από τη Δύση -με βαρέα όπλα που φθάνουν πλέον ακόμη και από τη Γερμανία- σε μία σύγκρουση που λαμβάνει πλέον χαρακτηριστικά πολέμου δι' αντιπροσώπων και ίσως κρατήσει χρόνια.

Κατά το Γενικό Επιτελείο της Ουκρανίας, στο ανατολικό μέτωπο κατευθύνονται πλέον και δυνάμεις που σταθμεύουν βαθιά στα ανατολικά εδάφη της Ρωσίας, σε μία πιθανή ένδειξη της πίεσης που υφίσταται ο ρωσικός στρατός και των μεγάλων απωλειών που έχει υποστεί, όπως έρχονται να σημειώσουν οι New York Times.

Κατά το Κίεβο, οι ρωσικές απώλειες από την έναρξη του πολέμου ξεπερνούν τους 23.000 στρατιώτες.

Οι μονάδες από τα ανατολικά αναπτύσσονται αρχικά στη ρωσική πόλη Μπεγκορόντ, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, και μετέπειτα σε περιοχή γύρω από τη βορειοανατολική πόλη Ιζιούμ. Πρόκειται για στρατηγική πόλη, όπου οι ρωσικές δυνάμεις έχουν αντιμετωπίσει ισχυρή αντίσταση στην προσπάθειά τους να προελάσουν προς τον ουκρανικό νότο.

Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε, εν τω μεταξύ, το Σάββατο πως στην προσπάθεια της Ρωσίας να ενισχύσει την επίθεση στο Ντονμπάς έχει «αναγκαστεί να συγχωνεύσει και να αναδιατάξει εξαντλημένες και ετερογενείς μονάδες» που ηττήθηκαν στη μάχη για το Κίεβο.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει υπό καθεστώς ανωνυμίας πως στη μάχη του Ντονμπάς η Ρωσία θα βασιστεί σε μεγάλο βαθμό σε πλήγματα πυροβολικού, προσπαθώντας να σφυροκοπήσει ουκρανικές θέσεις, καθώς θα εγκαθιστά χερσαίες δυνάμεις από διάφορες κατευθύνσεις στην προσπάθεια να περικυκλώσει και να κατανικήσει ένα σημαντικό κομμάτι του ουκρανικού στρατού.

Όμως οι ΗΠΑ εκτιμούν παράλληλα πως πολλές ρωσικές μονάδες είναι αποδυναμωμένες, με ορισμένες να λειτουργούν με απώλειες προσωπικού που φθάνουν έως το 30%.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες και παρέχουν το μεγαλύτερο μέρος της διεθνούς στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, θέλουν να της «δώσουν το είδος της υποστήριξης, του πυροβολικού και των πυρομαχικών που θα είναι αποτελεσματικά σε αυτό το στάδιο της μάχης», υπογράμμισε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Λόιντ Όστιν, κατόπιν της πρόσφατης επίσκεψής του στο Κίεβο.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ακολούθως από την Πολωνία, ο επικεφαλής του Πενταγώνου έθεσε ανοιχτά το διακύβευμα αυτού του πολέμου και το ζητούμενο πλέον για τις ΗΠΑ - Μία στρατιωτικά αποδυναμωμένη Ρωσία στη νέα γεωπολιτική πραγματικότητα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ