ΚΟΣΜΟΣ

Ανεβάζει το γεωπολιτικό «θερμόμετρο» η Ρωσία παραβιάζοντας και τον εναέριο χώρο της Δανίας

Ανεβάζει το γεωπολιτικό «θερμόμετρο» η Ρωσία παραβιάζοντας και τον εναέριο χώρο της Δανίας
«Αυτό είναι εντελώς απαράδεκτο και ιδιαίτερα ανησυχητικό στην τρέχουσα κατάσταση» αναφέρει η Δανία, εκ των ιδρυτικών μελών του ΝΑΤΟ AP Photo/Andreea Alexandru (Φωτογραφία αρχείου)

Παραβίαση του εναέριου χώρου της από ρωσικό αναγνωριστικό αεροσκάφος -το οποίο εν συνεχεία παραβίασε και τον εναέριο της Σουηδίας- κατήγγειλε σήμερα, Κυριακή, η Δανία, ανακοινώνοντας, διά του υπουργού της των Εξωτερικών Γέπε Κόφοντ, ότι έχει κληθεί τη Δευτέρα για εξηγήσεις ο Ρώσος πρέσβης στη χώρα.

«Ο Ρώσος πρέσβης καλείται αύριο στο υπουργείο Εξωτερικών. Μια ακόμη ρωσική παραβίαση του εναέριου χώρου της Δανίας. Αυτό είναι εντελώς απαράδεκτο και ιδιαίτερα ανησυχητικό στην τρέχουσα κατάσταση», αναφέρει ο Γέπε Κόφοντ σε ανάρτησή του στο Twitter.

Το περιστατικό σημειώθηκε το βράδυ της Παρασκευής όταν ρωσικό αναγνωριστικό αεροπλάνο πέταξε στον εναέριο χώρο της Δανίας ανατολικά του Μπόρνχολμ (νησί της Δανίας στη Βαλτική) πριν εισέλθει στον σουηδικό εναέριο χώρο.

Διαβάστε επίσης

Ρωσία όπως Τουρκία «βάζει στο μάτι» νησί της Δανίας στη Βαλτική

«Πρόκειται για αναγνωριστικό αεροσκάφος που πέταξε στον εναέριο χώρο μας για πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Δύο δανικά F-16 επενέβησαν αμέσως», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Δανίας, Χένρι Μόρτενσεν. Αυτού του είδους τα συμβάντα «συμβαίνουν σπάνια», προσέθεσε.

Ανακοίνωση σχετικά με την παραβίαση του σουηδικού εναέριου χώρου είχε εκδώσει το βράδυ του Σαββάτου το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της σκανδιναβικής χώρας, η οποία από κοινού με τη Φινλανδία, οδεύει προς τις δομές του ΝΑΤΟ στη σκιά της νέας γεωπολιτικής πραγματικότητας που έχει δημιουργήσει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Τις τελευταίες ημέρες, μαχητικά αεροσκάφη του ΝΑΤΟ που σταθμεύουν γύρω από τη Βαλτική και τη Μαύρη Θάλασσα έχουν προχωρήσει σε αναγνώριση και αναχαίτιση ρωσικών αεροσκαφών κοντά στον εναέριο χώρο της Συμμαχίας.

Στην περιοχή της Βαλτικής, μαχητικά αεροσκάφη από την Πολωνία, τη Δανία, τη Γαλλία και την Ισπανία χρησιμοποιήθηκαν σε διάφορες χρονικές στιγμές για την αναχαίτιση και την αναγνώριση αεροσκαφών.

Στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, αεροσκάφη από τη Ρουμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο χρησιμοποιήθηκαν για τη διερεύνηση ιχνών άγνωστων αεροσκαφών που πλησίαζαν τον συμμαχικό εναέριο χώρο.

Δείτε επίσης:

Πρέσβης της Φινλανδίας στο CNN Greece: Αυτό που συνέβη στην Ουκρανία θα μπορούσε να συμβεί και σε εμάς

ΔΗΜΟΦΙΛΗ