ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρέσβης της Φινλανδίας: Αυτό που συνέβη στην Ουκρανία θα μπορούσε να συμβεί και σε εμάς

Σπυριδούλα Σκούρα Σπυριδούλα Σκούρα - CNN Greece

Ο Φινλανδός Πρέσβης στην Ελλάδα, Jari Gustafsson, σε συνέντευξή του στο CNN Greece απαντά για το «νούμερο ένα» ζήτημα που απασχολεί τη χώρα του τους τελευταίους δύο μήνες, όπως λέει, το οποίο δεν είναι άλλο από την υποβολή αίτησης για ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Όπως τονίζει, η Ρωσία έχει καταστήσει σαφές ότι η χώρα του πρέπει να είναι προετοιμασμένη για οποιοδήποτε είδος απειλής. Η σχετική συζήτηση έχει ξεκινήσει ήδη στο Κοινοβούλιο της Φινλανδίας και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Μάιο, με την απόφαση να λαμβάνεται μέχρι το τέλος του μήνα.

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία ήταν μια αφύπνιση για τους Φινλανδούς» εξηγεί μεταξύ άλλων ο Πρέσβης, απαντώντας στο ερώτημα για ποιο λόγο η Φινλανδία, η οποία ιστορικά ακολουθούσε πιστά πολιτική ουδετερότητας σε σχέση με την ένταξη σε οποιαδήποτε στρατιωτική συμμαχία, επιδιώκει σήμερα την προσχώρησή της στο ΝΑΤΟ. «Πιστεύαμε λανθασμένα ότι δεν υπάρχει απειλή από τη Ρωσία», τονίζει και προσθέτει πως «αυτό που έχει συμβεί στην Ουκρανία, θα μπορούσε ενδεχομένως να συμβεί και στην Φινλανδία».

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία ήταν μια αφύπνιση για τους Φινλανδούς. Παλιά πιστεύαμε ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τους Ρώσους σε φιλική βάση, να διατηρήσουμε καλές πολιτικές σχέσεις, εμπορικές, διαπροσωπικές σχέσεις. Πιστεύαμε λανθασμένα ότι δεν υπάρχει απειλή από τη Ρωσία» τονίζει.

Ο ίδιος συνεχίζει: «Αλλά αυτό που συνέβη στην Ουκρανία, έδειξε όχι μόνο σε μας, αλλά στον κόσμο, ότι η παρούσα ρωσική διακυβέρνηση και ο πρόεδρος Πούτιν δεν σέβεται καθόλου τα δικαιώματα ενός κυρίαρχου έθνους. Παραβιάζουν τους ευρωπαϊκούς κανόνες ασφάλειας, παραβιάζουν τα δικαιώματα του ουκρανικού λαού να επιλέξουν τον δικό τους δρόμο ως κυρίαρχο έθνος. Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει δείξει επίσης, ότι μια χώρα όπως η Ουκρανία, η οποία δεν έχει τις εγγυήσεις ασφαλείας από τη δυτική συμμαχία, μένει μόνη της. Και αυτό που έχει συμβεί στην Ουκρανία, θα μπορούσε ενδεχομένως να συμβεί και στην Φινλανδία. Και για αυτό οι Φινλανδοί ξεκίνησαν να ζητούν εγγυήσεις ασφάλειας από το ΝΑΤΟ».

Απαντώντας στο ερώτημα πόσο μεγάλη είναι η απειλή για τη Φινλανδία, ο κ. Gustafsson επισημαίνει: «Αυτή είναι φυσικά μια καλή ερώτηση και αυτό που όλοι οι Φινλανδοί πρέπει να σκεφτούν. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι και έχει καταστεί σαφές από τους Ρώσους ότι πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για οποιοδήποτε είδος απειλής, είτε πρόκειται για στρατιωτική απειλή, είτε πρόκειται για κυβερνοεπιθέσεις, άτυπες επιθέσεις, υβριδικές επιθέσεις, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για κάτι τέτοιο».

«Παράλογη η ερώτηση ότι η επέκταση του ΝΑΤΟ "προκαλεί" τη Ρωσία»

Χαρακτηρίζει, ωστόσο, παράλογη την ερώτηση ότι η επέκταση του ΝΑΤΟ «προκαλεί» τη Ρωσία, η οποία έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει τόσο τη Φινλανδία, όσο και τη Σουηδία -η οποία έχει ξεκινήσει μία ανάλογη διαδικασία ένταξης- για μια τέτοια κίνηση. Όπως εξηγεί, το μόνο που προσπαθούν να κάνουν είναι υπερασπιστούν το λαό τους, ξεκαθαρίζοντας πως δεν έχουν κανένα σχέδιο να επιτεθούν στη Ρωσία.

«Ότι προκαλούμε τη Ρωσία, αυτή είναι μια παράλογη ερώτηση. Είτε ενταχθούμε στο ΝΑΤΟ, είτε όχι, είτε είμαστε μέλος του ΝΑΤΟ, δεν έχουμε ποτέ κανένα σχέδιο να επιτεθούμε στη Ρωσία. Δεν θα δημιουργήσουμε καμία στρατιωτική απειλή στη Ρωσία. Αντιθέτως, προσπαθούμε να κάνουμε το μέγιστο για να υπερασπιστούμε το λαό μας. Αλλά, στην ερώτησή σας, ναι, πρέπει να είμαστε επίσης προετοιμασμένοι για οποιεσδήποτε απειλές από τη Ρωσία».

Στο ερώτημα αν φοβούνται ένα «ατύχημα» με τη Ρωσία, ή μια πυρηνική κλιμάκωση της σύγκρουσης, ο πρέσβης απαντά: «Όχι. Αυτή τη στιγμή δεν βλέπουμε οποιαδήποτε στρατιωτική απειλή από τη Ρωσία, αλλά όπως είπα είμαστε προετοιμασμένοι για οποιαδήποτε απειλή, είτε αυτή είναι στρατιωτική, είτε υβριδική, είτε άτυπη επίθεση από τη Ρωσία, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για αυτό».

Όπως λέει στη συνέχεια, είναι αρκετά προετοιμασμένοι για να αντιμετωπίσουν πιθανές, και κατά κάποιο τρόπο αναμενόμενες κυβερνοεπιθέσεις και υβριδικές επιθέσεις από τη Ρωσία.

«Πιστεύω ότι είμαστε προετοιμασμένοι άνω του μέσου όρου για να αντιμετωπίσουμε πιθανές, και κατά κάποιο τρόπο αναμενόμενες, κυβερνοεπιθέσεις και υβριδικές επιθέσεις από τη Ρωσία. Πιστεύω ότι οι τεχνολογίες βρίσκονται σε καλό σημείο στη Φινλανδία. Έχουμε έναν αρκετά μεγάλο αριθμό και τελευταίας τεχνολογίας ψηφιακές εταιρείες, που αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους απειλές παγκοσμίως. Οι Φινλανδοί είναι πολύ εξοικειωμένοι με τις νέες τεχνολογίες. Πιστεύω ότι είμαστε αρκετά προετοιμασμένοι για αυτό».

«Μέχρι τέλος Μαϊου η απόφαση για την υποβολή αίτησης στο ΝΑΤΟ»

Εξηγώντας τη διαδικασία ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ και πόσο σύντομα θα μπορούσε να συμβεί, σημειώνει: «Η Βουλή συνεδριάζει, διεξάγει εκτενή συζήτηση για το θέμα. Όχι μόνο για το εάν θα στείλουμε την αίτηση στο ΝΑΤΟ, αλλά επίσης μια εκτενή συζήτηση για την πλήρη αλλαγή του περιβάλλοντος ασφαλείας στην περιοχή, γύρω από την Φινλανδία, γύρω από τη Βαλτική Θάλασσα, γύρω από όλη μας τη γειτονιά. Υπάρχουν πολλά να συζητηθούν. Και όχι μόνο στη Βουλή, αλλά και στον λαό. Τους τελευταίους δύο μήνες αυτό ήταν το "νούμερο ένα" ζήτημα. Οι πολίτες το συζητούν, το κάνουμε δημόσια, ανοιχτά. Η ηγεσία μας ταξιδεύει, συναντάει άλλους ηγέτες σε καθημερινή βάση. Χθες (Πέμπτη), η πρωθυπουργός ήταν εδώ στην Ελλάδα. Τα κάνουμε όλα ανοιχτά και με διαφάνεια, προκειμένου να δώσουμε στους πολίτες όλες τις απαραίτητες πληροφορίες προς συζήτηση. Αναμένουμε η Βουλή να ολοκληρώσει τις συζητήσεις τον Μάιο και να αποφασίσει εάν θα υποβάλει ή όχι την αίτηση στο ΝΑΤΟ μέχρι το τέλος Μαΐου».

Ερωτηθείς αν εκτιμά ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα διαρκέσει για πολύ καιρό ακόμα, ο Jari Gustafsson λέει ότι πρόκειται για μία πολύ δύσκολη ερώτηση:

«Αυτή είναι η πιο δύσκολη ερώτηση που θα μπορούσατε να κάνετε. Το πρώτο που πρέπει να κάνουμε, λέω ότι ολόκληρη η διεθνής κοινότητα πρέπει να κάνει, είναι να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να σταματήσει ο Πούτιν να σκοτώνει ανθρώπους στην Ουκρανία. Το δεύτερο είναι να πείσουμε τον Πούτιν να αποσύρει τον στρατό του από το κυρίαρχο κράτος της Ουκρανίας. Και μετά από αυτό, να βοηθήσουμε τους Ουκρανούς πολίτες να ξεκινήσουν την ανοικοδόμηση της χώρας τους, με πλήρη υποστήριξη από τη διεθνή κοινότητα. Αυτές είναι οι προτεραιότητες και είναι πολύ σαφείς για μας. Προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο για την επίτευξη αυτών των στόχων».

«Οι κυρώσεις της Δύσης θα μπορούσαν να διαρκέσουν για αρκετό διάστημα»

Για τις κυρώσεις της Δύσης, εξηγεί ότι αυτές θα πρέπει να διαρκέσουν για αρκετό διάστημα, ακόμα και αφότου υπάρξει κατάπαυση του πυρός, ή έχει σταματήσει ο πόλεμος: «Αναφορικά με τις κυρώσεις, πιστεύω ότι οι κυρώσεις θα διαρκέσουν μέχρι να υπάρξει πλήρης αλλαγή στη Ρωσία, στη στάση της, ίσως και στην ηγεσία. Όσοι είναι υπεύθυνοι για όλες αυτές τις παραβιάσεις με τον πόλεμο στην Ουκρανία πρέπει να είναι υπεύθυνοι για αυτό που έκαναν. Μέχρι τότε πρέπει να επιβάλουμε τις κυρώσεις και να τις διατηρήσουμε εκεί. Επομένως οι κυρώσεις θα μπορούσαν να διαρκέσουν για αρκετό διάστημα αφότου υπάρξει κατάπαυση του πυρός, ή έχει σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία. Θα μπορούσε να πάει πέρα από αυτό, ας το δούμε», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σχετικά με το αν πιστεύει ότι μπορεί να υπάρξει αλλαγή στην ηγεσία της Ρωσίας, λέει: «Δεν το ξέρω, το θέμα είναι ότι η παρούσα κυβέρνηση πρέπει να καταστεί υπεύθυνη για όσα έκαναν. Και οι κυρώσεις κατά της ηγεσίας της Ρωσίας είναι εξαιτίας αυτών που έκαναν. Δεν μπορείς απλά να γυρίσεις το ρολόι πίσω. Αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να καταστούν υπεύθυνοι για αυτά που έκαναν».

finlandos-presvis-jari-gustafsson.jpg
Ο Φινλανδός Πρέσβης στην Ελλάδα Jari GustafssonCNN Greece/ Λευτέρης Παρτσάλης

«Μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες με την Ελλάδα»

Μιλώντας για τις ελληνο-φινλανδικές σχέσεις, με αφορμή και την επίσκεψη της Φινλανδής πρωθυπουργού Σάνα Μάριν στην Ελλάδα την περασμένη Πέμπτη, κατά την οποία συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρέσβης επιβεβαιώνει τα λεγόμενα της κας Μαρίν, ότι οι δύο χώρες μοιράζονται τις ίδιες ευρωπαϊκές αξίες:

«Καταρχάς αυτό είναι απολύτως σωστό ότι μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες. Είμαστε και οι δύο μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πιστεύουμε και οι δύο αληθινά τις αρχές της φιλελεύθερης δημοκρατίας, μοιραζόμαστε τις ίδιες κοινές ευρωπαϊκές αξίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την οικονομία της αγοράς, πιστεύουμε σε λειτουργικούς δημοκρατικούς θεσμούς, έχουμε ένα ισχυρό ήθος σεβόμενοι τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ισότητα και όλα αυτά που λείπουν τώρα στη Ρωσία. Προσπαθούμε επίσης να βρούμε κοινούς τρόπους αντιμετώπισης της παρούσας κρίσης και προσπαθούμε να υποστηρίξουμε ο ένας τον άλλον. Έχουμε κάποια κοινά προβλήματα. Έχουμε και οι δύο εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, πρέπει να το υπερασπιστούμε. Επομένως υπάρχουν πολλά που πρέπει να συζητηθούν και σε διμερή βάση. Αλλά εκτός από αυτό έχουμε εμπορική σχέση. Έχουμε φινλανδικές εταιρείες παρούσες εδώ βοηθώντας αυτή τη χώρα να κάνει τα γιγαντιάια άλματα στην ψηφιοποίηση, για παράδειγμα. Και οι διαπροσωπικές σχέσεις είναι πάντα παρούσες. Οι άνθρωποι ταξιδεύουν εδώ, ενώ υπάρχει μια σχετικά μεγάλη ελληνική κοινότητα που ζει στην Φινλανδία αυτή τη στιγμή».

Τέλος, σχολιάζοντας την προσπάθεια ψηφιοποίησης και καινοτομίας που κάνει η Ελλάδα, και πόσο οι δύο χώρες θα μπορούσαν να συνεργαστούν σε αυτόν τον τομέα, ο Jari Gustafsson αναφέρει:

«Πιστεύω ότι οι μεγάλοι ιδιωτικοί παίκτες όσον αφορά την ψηφιοποίηση είναι παρόντες στη χώρα. Πιστεύω ότι οι περισσότεροι Έλληνες γνωρίζουν το όνομα Nokia. Η Nokia έχει ισχυρή παρουσία εδώ και προσπαθούν να κάνουν ό,τι μπορούν για να βοηθήσουν την κυβέρνηση και τη χώρα να προχωρήσουν στην ψηφιοποίηση. Πιστεύω ότι τα επόμενα χρόνια θα υπάρξει ταχεία οικονομική ανάκαμψη μετά την κρίση και η ψηφιοποίηση θα είναι το βασικό μέρος της οικονομικής ανάκαμψης τα επόμενα χρόνια και πιστεύω ότι θα μπορούσαμε να συνεισφέρουμε πολλά».

-----------------
Κάμερα: Λευτέρης Παρτσάλης, Γιώργος Αποστολόπουλος, Φωτογραφία: Λευτέρης Παρτσάλης, Μοντάζ: Νίκη Μαλλιωτάκη

ΔΗΜΟΦΙΛΗ