ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Ρώσος Πατριάρχης Κύριλλος στο στόχαστρο των νέων κυρώσεων της ΕΕ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Ρώσος Πατριάρχης Κύριλλος στο στόχαστρο των νέων κυρώσεων της ΕΕ
Ο Πατριάρχης Κύριλλος έχει συμπεριληφθεί στο προσχέδιο μιας μαύρης λίστας, που περιλαμβάνει αξιωματικούς του στρατού και επιχειρηματίες που πρόσκεινται στο Κρεμλίνο Oleg Varov, Russian Orthodox Church Press Service via AP

Το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων του Προκαθήμενου της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Πατριάρχη Κύριλλου πρότεινε - όπως δήλωσε την Τετάρτη 4 Μαίου διπλωμάτης - η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο των νέων κυρώσεων για την εισβολή στην Ουκρανία.

Ο Πατριάρχης έχει συμπεριληφθεί στο προσχέδιο μιας μαύρης λίστας, η οποία περιλαμβάνει εκατοντάδες αξιωματικούς του στρατού και επιχειρηματίες που πρόσκεινται στο Κρεμλίνο και τους οποίους η Ευρωπαϊκή Ένωση κατηγορεί ως υποστηρικτές του πολέμου στην Ουκρανία.

Οι κυρώσεις, οι οποίες θα συνεπάγονται το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων και την απαγόρευση ταξιδιών, θα πρέπει να έχουν την υποστήριξη των χωρών μελών της ΕΕ για να εγκριθούν.

Οι διπλωμάτες της ΕΕ αναμένεται να συναντηθούν εντός της εβδομάδας για να συζητήσουν τις κυρώσεις, οι οποίες είναι μέρος ενός ευρύτερου πακέτου κυρώσεων που είχε προτείνει νωρίτερα σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι οποίες περιλαμβάνουν εμπάργκο στις εισαγωγές πετρελαίου και περιορισμούς στις ρωσικές τράπεζες.

Η πρώτη συνάντηση των απεσταλμένων της ΕΕ ολοκληρώθηκε σήμερα Τετάρτη, χωρίς να καταλήξει σε κάποια συμφωνία, κυρίως επειδή ορισμένες χώρες ήσαν επικριτικές σε σχέση με το εμπάργκο στις εισαγωγές πετρελαίου και άλλα μέτρα που σχετίζονται με το πετρέλαιο, όπως η απαγόρευση ναυτιλιακών υπηρεσιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση που έχουν σχέση με το ρωσικό πετρέλαιο.

Νωρίτερα σήμερα η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία επέκρινε τον Πάπα Φραγκίσκο για το λαθεμένο ύφος που χρησιμοποίησε κατά την χθεσινή του συνέντευξη στην ιταλική εφημερίδα Corriere Della Sera, στην οποία είπε στον Πατριάρχη Κύριλλο να μην γίνει το «παπαδοπαίδι» του Κρεμλίνου, όπως ανέφερε σε ανακοίνωση του το Πατριαρχείο της Μόσχας.

Ουκρανία: Σφοδρές μάχες στο Αζόφσταλ, έχει χαθεί η επαφή με τους εναπομείναντες μαχητές

ΔΗΜΟΦΙΛΗ