ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία – Ερυθρός Σταυρός: Ελπίδα για περισσότερες εκκενώσεις στη Μαριούπολη

Πόλεμος στην Ουκρανία – Ερυθρός Σταυρός: Ελπίδα για περισσότερες εκκενώσεις στη Μαριούπολη
Για παραβίαση των όρων της εκεχειρίας από τη Ρωσία και τη φυγάδευση περισσότερων αμάχων από το εργοστάσιο Αζοφστάλ, κάνει λόγο η Ουκρανία (AP Photo/Evgeniy Maloletka)

Την ελπίδα ότι θα ανοίξει ο δρόμος για να φύγουν περισσότεροι άμαχοι από το εργοστάσιο Αζοφστάλ στη Μαριούπολη, εκφράζει η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της Επιτροπής.

«Η εμπειρία δείχνει πως μια επιτυχημένη δράση βοηθάει σε περαιτέρω εκκενώσεις, διότι τώρα και οι δύο πλευρές έχουν δει, ότι όλο αυτό λειτουργεί. Ελπίζουμε πως τώρα μπορούμε να οικοδομήσουμε αυτήν την ελάχιστη εμπιστοσύνη», είπε ο Ντόμινικ Στίλχαρτ, ο διευθυντής επιχειρήσεων της ΔΕΕΣ, σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στην ελβετική εφημερίδα Neue Zuercher Zeitung και δημοσιεύτηκε το Σάββατο (7/5).

Ο ίδιος ανέφερε, ακόμη, ότι ήταν «πολύ απογοητευτικό» που χρειάστηκαν εβδομάδες επίπονης δουλειάς για να συμφωνήσουν οι ρωσικές και οι ουκρανικές αρχές και να επιλυθούν οι υλικοτεχνικές λεπτομέρειες, προκειμένου οι μαχητές σε κάθε σημείο ελέγχου να γνωρίζουν πότε θα περνούσαν από εκεί τα λεωφορεία.

Η Ουκρανία έκανε γνωστό, πως 50 άμαχοι απομακρύνθηκαν χθες, αν και κατηγόρησε τη Ρωσία ότι παραβίασε την εκεχειρία, η οποία θα συνέβαλε στο να επιτραπεί σε δεκάδες ανθρώπους, που παραμένουν παγιδευμένοι στο υπόγειο του εργοστασίου να φύγουν.

Ο Στίλχαρτ περιέγραψε μια ζοφερή εικόνα για το τι πρόκειται να συμβεί στην Ουκρανία δεδομένης της καταστροφής που έχει προκαλέσει το σφυροκόπημα των πόλεων.

«Γνωρίζετε τις εικόνες από τη Μαριούπολη: Τέτοιου είδους σενάρια Αποκάλυψης θα μπορούσαν να απειλήσουν επίσης άλλες πόλεις, όπως τη Ζαπορίζια, το Κραματόρσκ ή την Οδησσό. Σε συνομιλίες με τους εμπλεκόμενους στη σύρραξη, εκφράζουμε την ανησυχία μας σχετικά με αυτού του είδους τον πόλεμο. Δυστυχώς, δεν βλέπω κανέναν λόγο να ελπίζω ότι αυτή η σύρραξη θα τελειώσει σύντομα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ