ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Η επιχείρηση στο Αζοφστάλ περνάει στη «δεύτερη φάση» - «Στο πλευρό των Ουκρανών ο ΠΟΥ»

Ουκρανία: Η επιχείρηση στο Αζοφστάλ περνάει στη «δεύτερη φάση» - «Στο πλευρό των Ουκρανών ο ΠΟΥ»
AP Photo/Andriy Andriyenko

Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους είπε στους Ουκρανούς, από το Κίεβο όπου βρίσκεται, ότι ο ΠΟΥ στέκεται στο πλευρό τους και κάλεσε τη Μόσχα να σταματήσει τον πόλεμο εναντίον της γειτονικής της χώρας.

«Το μήνυμά μου προς όλον τον λαό της Ουκρανίας είναι το εξής: Ο ΠΟΥ στέκει στο πλευρό σας», είπε ο Γκεμπρεγέσους.

Ο διευθυντής της υπηρεσίας αντιμετώπισης επειγόντων του ΠΟΥ, Μάικ Ράιαν, είπε στην ίδια συνέντευξη Τύπου ότι ο οργανισμός έχει ήδη καταγράψει 200 επιθέσεις σε υγειονομικές εγκαταστάσεις στην Ουκρανία και θα δώσει τα ευρήματά του σε εκείνους που μπορούν να κρίνουν εάν διαπράχθηκαν εγκλήματα.

Ζελένσκι: Περισσότεροι από 300 αμάχους διασώθηκαν από το Αζοφστάλ

Περισσότεροι από 300 άμαχοι διασώθηκαν από το εργοστάσιο χάλυβα του Αζοφστάλ, το οποίο σφυροκοπείται από τις ρωσικές δυνάμεις εδώ και πολλές εβδομάδες, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Στο διάγγελμά του, αργά το βράδυ του Σαββάτου, ο Ζελένσκι είπε, ότι οι αρχές τώρα επικεντρώνονται στη «δεύτερη φάση» της εκκένωσης, δηλαδή την απομάκρυνση των τραυματιών και του ιατρικού προσωπικού. Θα εργαστούν επίσης για το άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων για όλους τους κατοίκους της Μαριούπολης και των γύρω οικισμών.

Ο Ουκρανός πρόεδρος είπε επίσης, ότι το Κίεβο προσπαθεί να βγάλει από το Αζοφστάλ τους υπερασπιστές του, αλλά τόνισε ότι αυτό είναι «εξαιρετικά δύσκολο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ