ΚΟΣΜΟΣ

Στη δικαιοδοσία του αρχιεπισκόπου Μακαρίου οι ουκρανικές ενορίες της Αυστραλίας

Στη δικαιοδοσία του αρχιεπισκόπου Μακαρίου οι ουκρανικές ενορίες της Αυστραλίας
Ο αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας

Την μεταφορά της δικαιοδοσίας όλων των ουκρανικών κοινοτήτων και ενοριών της Αυστραλίας στην Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας αποφάσισε η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου

Κατά τις εργασίες της Ιεράς Συνόδου του Φαναρίου, που συνεδρίασε υπό την προεδρία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, συζητήθηκε μεταξύ άλλων, «επισταμένως και διεξοδικώς», η έκθεση του αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ. Μακαρίου για την κατάσταση των ουκρανικών κοινοτήτων και ενοριών στην Αυστραλία και αποφασίσθηκε ομόφωνα:

«1) Άπασαι αι Ουκρανικαί Κοινότητες και Ενορίαι εν τοις ορίοις της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, αι υπαγόμεναι εις την δικαιοδοσίαν του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Ιεραπόλεως κυρίου Αντωνίου, εδρεύοντος εν Αμερική, εντάσσονται, από τούδε και εις το εξής, εις την δικαιοδοσίαν της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, μνημονεύουσαι του ονόματος του κανονικού ποιμενάρχου πλέον αυτών, Σεβ. Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ. Μακαρίου, τον οποίον τόσον η Α.Θ. Παναγιότης όσον και η Αγία και Ιερά Σύνοδος συγχαίρουν διά την επιτυχή ποιμαντορίαν και διακονίαν αυτού εν τη πέμπτη Ηπείρω, αναγνωρίζοντες ότι η διοικητική διάκρισις και η πατρική αυτού αγάπη θα ενισχύση τας Ουκρανικάς Ενορίας διά την πρόοδον και την προαγωγήν των κατά Θεόν έργων και σκοπών αυτών. Το αυτό ισχύει και διά τας λοιπάς Ουκρανικάς Κοινότητας εν Αυστραλία, δεδομένου ότι η Αυτοκέφαλος Εκκλησία της Ουκρανίας δεν έχει κανονικήν δικαιοδοσίαν εν τη Διασπορά, συμφώνως και προς τον Τόμον της αυτοκεφαλίας αυτής.

2) Η Μήτηρ Αγία του Χριστού Μεγάλη Εκκλησία ουδέποτε ανεγνώρισε τον Μητροπολίτην Φιλάρετον ως «Πατριάρχην Κιέβου» ή την ύπαρξιν «Πατριαρχείου Κιέβου», διό και η ίδρυσις Βικαριάτου εν Αυστραλία υπό του ούτως αυτοαποκαλουμένου «Πατριάρχου» είναι αντικανονική και απαράδεκτος, μη αναγνωριζομένη υπό της Ορθοδόξου Εκκλησίας.

3) Ο αυτοαποκαλούμενος «Αρχιμανδρίτης» Νεκτάριος Αλεξανδράτος, φερόμενος ως ο «Πρόεδρος» του ψευδοβικαριάτου, παρεπιδημών εν Αυστραλία, δεν είναι κανονικός κληρικός‧ διό και όλα τα μυστήρια και αι αγιαστικαί πράξεις αυτού είναι ανυπόστατοι και μη έχουσαι κανονικόν και αγιαστικόν κύρος, τα δε εκδιδόμενα πιστοποιητικά αυτού δεν αναγνωρίζονται υπό ουδενός κανονικού Ορθοδόξου Πατριαρχείου και ουδεμιάς κανονικής Αυτοκεφάλου Εκκλησίας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ