ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανάσταση στο Φανάρι: Ηχηρό μήνυμα από τον Βαρθολομαίο για ειρήνη στην Ουκρανία

Ανάσταση στο Φανάρι: Ηχηρό μήνυμα από τον Βαρθολομαίο για ειρήνη στην Ουκρανία
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος Οικουμενικό Πατριαρχείο / Νίκος Παπαχρήστου

Έκκληση, για μία ακόμα φορά, να τερματιστεί ο αδελφοκτόνος πόλεμος στην Ουκρανία, απηύθυνε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος κατά τον λαμπρό εορτασμό στο Φανάρι, την έδρα του Οικουμενικού Θρόνου, της Ανάστασης του Ιησού.

Τρέχει απόψε η σκέψη μας στη μαρτυρική Ουκρανία και σε όλες τις γωνιές της γης, όπου κυριαρχεί η βία και η καταρράκωση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, ανέφερε ο κ.κ. Βαρθολομαίος και ευχήθηκε «το εφετεινό Πάσχα να αποτελέσει το έναυσμα για να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι, ασφαλή περάσματα, προς πραγματικά ασφαλείς περιοχές, για τους χιλιάδες εγκλωβισμένους της Μαριούπολης, τους αμάχους, μεταξύ των οποίων βρίσκονται τραυματίες, ηλικιωμένοι, γυναίκες και πολλά παιδιά. Το ίδιο να ισχύσει και για όλες τις άλλες περιοχές της Ουκρανίας, όπου εκτυλίσσεται μία απερίγραπτη ανθρώπινη τραγωδία».

Στη συνέχεια, ο Οικουμενικός Πατριάρχης ανέφερε: «Κάνουμε απόψε, την ευλογημένη αυτή βραδιά, ακόμη μία φορά έκκληση να τερματισθεί αμέσως ο αδελφοκτόνος πόλεμος, ο οποίος, όπως κάθε πόλεμος, καταρρακώνει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και αποτελεί προκλητική αθέτηση της Κυριακής εντολής της αγάπης προς τον συνάνθρωπο».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ανέφερε: «Ας προσευχηθούμε, αδελφοί και τέκνα, το Πάσχα του Κυρίου, η “άνωθεν ειρήνη, η υπερέχουσα πάντα νουν”, η Ανάσταση που μας διεβίβασε στην “άλλη”, την αιώνια βιοτή, να γίνει διάβαση, πέρασμα, προς την ειρήνη του σύμπαντος κόσμου, την ειρήνη των λαών, που τόσο πολύ την έχει ανάγκη η ανθρωπότητα».

Οι δυνάμεις του κακού, η βία και η αδικία, που εξακολουθούν να ταλανίζουν την ανθρωπότητα, δεν θα νικήσουν στο τέλος, ήταν το ελπιδοφόρο μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη, ο οποίος ζήτησε να προσευχηθούμε ώστε «το Πάσχα του Κυρίου, η “άνωθεν ειρήνη, η υπερέχουσα πάντα νουν”, η Ανάσταση που μας διεβίβασε στην “άλλη”, την αιώνια βιοτή, να γίνει διάβαση, πέρασμα, προς την ειρήνη του σύμπαντος κόσμου, την ειρήνη των λαών, που τόσο πολύ την έχει ανάγκη η ανθρωπότητα».

Στη λειτουργία της Αναστάσεως στο Φανάρι παρέστησαν o Επίσκοπος των εν τη Πόλει Ρωμαιοκαθολικών Μασιμιλιάνο Παλινούρο, ο Χριστόδουλος Λάζαρης, πρέσβης της Ελλάδας στην Άγκυρα, η Γεωργία Σουλτανοπούλου, Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη, o Μαξίμ Βντοβιτσένκο, Πρόξενος της Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπόλη, οφφικιάλιοι του Οικουμενικού Θρόνου, πιστοί από την Πόλη και πλήθος προσκυνητών από το εξωτερικό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ