ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν: Η Αγία Σοφιά στο νέο τουρκικό διαβατήριο

Ερντογάν: Η Αγία Σοφιά στο νέο τουρκικό διαβατήριο
Ακριβώς στο κέντρο των νέων τουρκικών διαβατηρίων θα υπάρχει η Αγία Σοφία (AP Photo/Emrah Gurel)

Στο κέντρο των σελίδων του νέου τουρκικού διαβατηρίου αναμένεται να προστεθεί η Αγία Σοφία που μετατράπηκε σε τζαμί από τον Ταγίπ Ερντογάν πριν από δύο χρόνια, προκαλώντας οργή και αντιδράσεις παγκοσμίως.

Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο, από τον ερχόμενο Αύγουστο θα κυκλοφορήσουν τα νέα διαβατήρια για τους Τούρκους πολίτες. Σε αυτά θα υπάρχει και η Αγία Σοφία ενώ στις πρώτες σελίδες του θα υπάρχει το Τοπ Καπί, το ανάκτορο που βρίσκεται πάνω σε λόφο του Βοσπόρου και αποτέλεσε την οικεία των μωαμεθανών σουλτάνων επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Σύμφωνα με τα τουρικά μέσα ενημέρωσης, ο Πρόεδρος της Τουρκίας ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας και λίγο μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου ότι, οι προετοιμασίες για τα νέα διαβατήρια ξεκίνησαν εδώ και καιρό και αναμένεται να ολοκληρωθούν σύντομα.

Ο ίδιος έκανε γνωστό κατά τη συνεδρίαση ότι θα προστεθεί και η Αγία Σοφία, την οποία αναφέρει ως Τζαμί της Αγίας Σοφίας.

Θα βρίσκεται ακριβώς στη μέση των σελίδων του νέου διαβατηρίου.

Κατά τη δήλωσή του ανέφερε τα εξής:

«Δημιουργήσαμε την υποδομή για την παραγωγή των τουρκικών διαβατηρίων. Ο εφοδιασμός τους είναι δύσκολος εξαιτίας της κρίσης που υπάρχει με τα τσιπ. Το διαβατήριό μας είναι ένα από τα πιο ασφαλή διαβατήρια στον κόσμο. Η δουλειά από τους ειδικούς είναι πολύ καλή και είμαστε σε καλό δρόμο. Οι σελίδες του θα περιλαμβάνουν το παλάτι Τοπ Καπί στην αρχή των σελίδων και θα τελειώνουν με το πρώτο κτήριο του κοινοβουλίου. Ακριβώς στο κέντρο του διαβατηρίου θα είναι το τζαμί της Αγίας Σοφίας. Ελπίζουμε ότι το νέο μας διαβατήριο, το οποίο θα εκδοθεί στους πολίτες μας από τον Αύγουστο, θα είναι επωφελές για τη χώρα μας και το έθνος μας» είπε σε δήλωσή του ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ