ΚΟΣΜΟΣ

Έκρηξη σε ξενοδοχείο στην Κούβα: Αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων – Στους 43 οι νεκροί

Έκρηξη σε ξενοδοχείο στην Κούβα: Αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων – Στους 43 οι νεκροί
Στους 43 έφτασαν οι νεκροί από την έκρηξη στο ξενοδοχείο Saratoga στο κέντρο της Κούβας, την ώρα του ανεφοδιασμού με φυσικό αέριο (AP Photo/Ramon Espinosa)

Αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων της έκρηξης στο ξενοδοχείο Saratoga στο κέντρο της Αβάνας. Μετά την ανάσυρση ακόμη ενός πτώματος από τα συντρίμμια, που πλέον βρίσκεται στη διαδικασία αναγνώρισης, οι νεκροί έφτασαν τους 43.

Προηγουμένως είχαν ανασυρθεί από τα συντρίμμια τα πτώματα δύο περιοίκων, 77χρονης και 55χρονου. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Κούβας, άλλοι 54 άνθρωποι τραυματίστηκαν, εκ των οποίων 17 συνεχίζουν να νοσηλεύονται.

Το Saratoga, ήταν ένα νεοκλασικό κτήριο μέσα στην παλιά πόλη το οποίο παρέμενε κλειστό δύο χρόνια λόγω της πανδημίας και πρόσφατα ανακαινιζόταν ενόψει της επαναλειτουργίας του, που θα γινόταν στις 6 Μαΐου.

Κατά την έκρηξη, οι τέσσερις πρώτοι όροφοι καταστράφηκαν εντελώς, από τη διαρροή την ώρα που το ξενοδοχείο ανεφοδιαζόταν από βυτιοφόρο με υγροποιημένο φυσικό αέριο. Μόνο τα συντρίμμια έμειναν μέσα στα οποία οι ομάδες διάσωσης αναζητούν ακόμη εγκλωβισμένους ανθρώπους.

Από τους 51 εργαζόμενους που βρίσκονταν εκεί τη στιγμή της τραγωδίας, 23 σκοτώθηκαν, τρεις νοσηλεύονται και 22 έλαβαν εξιτήρια από τα νοσοκομεία, σύμφωνα με τον αντιπρόσωπο της τουριστικής εταιρείας Gaviota, Ρομπέρτο Ενρίκε.

Ανάμεσα στους νεκρούς συγκαταλέγονται τέσσερα παιδιά και έφηβοι, καθώς και μία 27χρονη Ισπανίδα τουρίστρια.

Οι έρευνες που κράτησαν πολλές ώρες, ήταν επικεντρωμένες στα υπόγεια του κτηρίου, με δύσκολη πρόσβαση λόγω του τεράστιου όγκου χαλασμάτων.

«Είναι πολύ επικίνδυνο στάδιο λόγω της συγκέντρωσης συντριμμιών και του κινδύνου κατάρρευσης», εξήγησε στη δημόσια τηλεόραση ο Πύραρχος Λουίς Κάρλος Γκουσμάν, επικεφαλής του πυροσβεστικού σώματος.

Τρεις εργαζόμενοι εξακολουθούν να αγνοούνται, συγκεκριμένα «δύο σερβιτόρες κι ένας μάγειρας», σύμφωνα με τις αρχές. Κατά τις αρχικές εκτιμήσεις, η δομή του ξενοδοχείου επλήγη «κατά το 80%» από την έκρηξη, σύμφωνα με τον ίδιο.

Το Saratoga ήταν γνωστό εντός και εκτός Κούβας, ιδίως επειδή φιλοξένησε τα προηγούμενα χρόνια διάφορες διασημότητες, από τον Μικ Τζάγκερ ως τη Μπιγιονσέ και τη Μαντόνα.

Το κτήριο ανεγέρθηκε το 1880 για να στεγάσει εμπορικά καταστήματα. Μετατράπηκε σε ξενοδοχείο το 1993. Ανακαινίστηκε, έγινε πέντε αστέρων, το 2005.

Ο τουρισμός, η κυριότερη οικονομική δραστηριότητα στην Κούβα μετά τις ιατρικές υπηρεσίες, δυσκολεύεται να ξεπεράσει το χτύπημα της πανδημίας του νέου κορωνοϊού τα τελευταία δύο χρόνια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ