ΚΟΣΜΟΣ

Επίθεση με ρατσιστικά κίνητρα: 10 νεκροί σε σούπερ μάρκετ στο Μπάφαλο των ΗΠΑ

Επίθεση με ρατσιστικά κίνητρα: 10 νεκροί σε σούπερ μάρκετ στο Μπάφαλο των ΗΠΑ
Θρήνος για τη ρατσιστική επίθεση σε αυτήν την κατοικημένη κυρίως από μαύρους γειτονιά της Νέας Υόρκης AP Photo/Joshua Bessex

Δέκα νεκρούς άφησε πίσω του η εισβολή ενός βαριά οπλισμένου 18χρονου, ο οποίος άνοιξε πυρ σε σούπερ μάρκετ μιας υποβαθμισμένης γειτονιάς στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης, με την υπόθεση να ερευνάται από την αστυνομία της περιοχής ως έγκλημα μίσους με ρατσιστικά κίνητρα.

Ο 18χρονος δράστης έχει τεθεί υπό κράτηση, ενώ σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται άλλο ένα άτομο, κατά τις ίδιες πληροφορίες.

Στο σούπερ μάρκετ της αλυσίδας Tops Friendly εκτυλίχθηκαν σκηνές πανικού όταν ο άνδρας που φορούσε στρατιωτική στολή άρχισε να πυροβολεί με καραμπίνα λίγο μετά τις 14.30 του Σαββάτου, τοπική ώρα.

Σύμφωνα με την αστυνομία ο δράστης την ώρα των πυροβολισμών είχε ανοίξει κάμερα και μετέδιδε το μακελειό στο Διαδίκτυο.

Ο φερόμενος ως δράστης της πολύνεκρης επίθεσης

Ο Στίβεν Μπελόντζια, υπεύθυνος του γραφείου του FBI στο Μπάφαλο, δήλωσε ότι η επίθεση θα ερευνηθεί ως έγκλημα μίσους και ως πράξη «βίαιου εξτρεμισμού με ρατσιστικά κίνητρα», σύμφωνα με την ομοσπονδιακή νομοθεσία.

«Ήταν ένα έγκλημα μίσους, με ξεκάθαρα ρατσιστικά κίνητρα, από κάποιον εκτός της κοινότητάς μας» είπε ο Τζον Γκαρσία, σερίφης της κομητείας Έρι.

Ο ύποπτος πιστεύεται ότι οδήγησε για αρκετές ώρες για να φτάσει στην κατά κύριο λόγο κατοικημένη από μαύρους περιοχή της πόλης. Πυροβόλησε και σκότωσε τρεις ανθρώπους στον χώρο στάθμευσης, προτού ανταλλάξει πυρά με έναν πρώην αστυνομικό που εργαζόταν ως φύλακας του καταστήματος, αλλά ο δράστης προστατεύτηκε από το αλεξίσφαιρο γιλέκο που φορούσε. Ο φύλακας ήταν ένας από τους δέκα ανθρώπους που σκότωσε ο μακελάρης, ενώ οι άλλοι εννέα ήταν πελάτες του καταστήματος.

Οι τρεις τραυματίες είναι υπάλληλοι του καταστήματος, των οποίων η ζωή δεν φαίνεται να διατρέχει κίνδυνο, σύμφωνα με τις αρχές.

Ο συλληφθείς αναμένεται να παρουσιαστεί τις επόμενες ώρες ενώπιον δικαστηρίου προκειμένου να λογοδοτήσει για το μακελειό που προκάλεσε.

«Είναι μια ημέρα μεγάλου πόνου για την κοινότητά μας» είπε ο δήμαρχος του Μπάφαλο σε δημοσιογράφους. «Πολλοί από εμάς έχουμε επισκεφθεί αρκετές φορές το συγκεκριμένο σούπερ μάρκετ… Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε αυτό το μισητό άτομο να διχάσει την κοινότητα ή τη χώρα μας».

Ο Δημοκρατικός Νεοϋορκέζος βουλευτής Τζέρι Νάντλερ, πρόεδρος της Επιτροπής Δικαιοσύνης της Βουλής των Αντιπροσώπων, είπε ότι η επίθεση φαίνεται πως είναι έργο ενός λευκού ρατσιστή και τόνισε σε ανάρτησή του στο Twitter: «Πρέπει να ψηφίσουμε τον νόμο για την πρόληψη της εγχώριας τρομοκρατίας, χωρίς καθυστέρηση».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ