ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: «Έπεσε» οριστικά η Μαριούπολη - Παραδόθηκαν οι μαχητές του Azovstal

Ουκρανία: «Έπεσε» οριστικά η Μαριούπολη - Παραδόθηκαν οι μαχητές του Azovstal
Στιγμιότυπο από βίντεο του ρωσικού υπουργείου Άμυνας με την απομάκρυνση Ουκρανών μαχητών από τη χαλυβουργία Azovstal Photo by Russian Defense Ministry/Handout/Anadolu Agency via Getty Images

Την οριστική πλέον «πτώση» της Μαριούπολης σε ρωσικά χέρια σηματοδοτεί η παράδοση των Ουκρανών μαχητών που παρέμεναν οχυρωμένοι στην πολιορκούμενη χαλυβουργία Azovstal, τελευταίο μέχρι πρότινος θύλακα αντίστασης στη μαρτυρική πόλη της Ουκρανίας.

Το πιο αιματηρό κεφάλαιο του ρωσικού πολέμου στην Ουκρανία «έκλεισε» σήμερα, Τρίτη 17 Μαΐου, στη Μαριούπολη, με εκατοντάδες μαχητές, ανάμεσά τους πολλοί τραυματίες, να εγκαταλείπουν το εργοστάσιο Azovstal και να μεταφέρονται με λεωφορεία που έφεραν το πολεμικό σύμβολο «Ζ» σε εδάφη που ελέγχονται από τις ρωσικές δυνάμεις.

Η εκκένωση της χαλυβουργίας Azovstal δίνει πλέον στη Μόσχα τον πλήρη έλεγχο σε εδάφη της νότιας Ουκρανίας, που εκτείνονται από τα ρωσικά σύνορα έως την προσαρτημένη χερσόνησο της Κριμαίας, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις φαίνεται να ενισχύσουν τον έλεγχο σε νότιες περιοχές που είχαν καταλάβει από τα πρώτα στάδια της εισβολής.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι 265 Ουκρανοί μαχητές παραδόθηκαν στις φιλορωσικές δυνάμεις και θεωρούνται αιχμάλωτοι. Από πλευράς Κιέβου γίνεται λόγος για επικείμενη ανταλλαγή αιχμαλώτων, γεγονός που δεν επιβεβαιώνεται επί του παρόντος από τη Μόσχα.

«Κατά το τελευταίο 24ωρο, 265 μαχητές κατέθεσαν τα όπλα τους και θεωρούνται αιχμάλωτοι, περιλαμβανομένων 51 σοβαρά τραυματισμένων», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας τη Τρίτη. «Όλοι όσοι χρειάζονται ιατρική φροντίδα μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο του Νοβοαζόφσκ», σε έδαφος που τελεί υπό τον έλεγχο των φιλορώσων αυτονομιστών, διευκρινίζεται.

Η Ουκρανία κάνει λόγο για επικείμενη ανταλλαγή με Ρώσους αιχμαλώτους «προκειμένου να επαναπατριστούν το ταχύτερο δυνατό οι Ουκρανοί ήρωες», όπως αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας, επιβεβαιώνοντας έμμεσα πως οι μαχητές «που εκπλήρωσαν την αποστολή τους», βρίσκονται πράγματι στα χέρια των Ρώσων.

Η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ έκανε επίσης λόγο για ανταλλαγή, η οποία όμως κατά την δική της ανακοίνωση θα αφορά μόνο «52 στρατιωτικούς που έχουν τραυματιστεί σοβαρά». Σε ανάρτησή της στο Telegram ανέφερε πως «μετά τη σταθεροποίηση της κατάστασής τους, θα τους ανταλλάξουμε με Ρώσους αιχμαλώτους πολέμου».

Άγνωστη η στάση της Μόσχας

Σε σχετική ερώτηση κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων στη Μόσχα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, αρνήθηκε να απαντήσει εάν οι μαχητές θα θεωρηθούν αιχμάλωτοι πολέμου ή εγκληματίες πολέμου, καθώς η Μόσχα κατηγορεί πολλούς Ουκρανούς στρατιωτικούς, ιδίως εκείνους του Τάγματος Αζόφ της Μαριούπολης, ότι αποτελούν «νεοναζιστικές ένοπλες συμμορίες».

«Υπενθυμίζω τη δήλωση του Πούτιν, θα τύχουν μεταχείρισης σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο», είπε ο Ντμίτρι Πεσκόφ.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κρατικής Δούμας, της ρωσικής Κάτω Βουλής, Βιτσισλάβ Βολόντιν, χωρίς να αναφερθεί συγκεκριμένα στην περίπτωση της Μαριούπολης, έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter πως «οι εγκληματίες ναζί δεν πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο ανταλλαγής αιχμαλώτων».

«Σε ό,τι αφορά τους ναζί, η θέση μας πρέπει να παραμείνει αναλλοίωτη: Είναι εγκληματίες πολέμου, και πρέπει να κάνουμε τα πάντα προκειμένου να οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης», ανέφερε.

Εν τω μεταξύ, Ρώσος βουλευτής που λαμβάνει μέρος στις ειρηνευτικές συνομιλίες με το Κίεβο δήλωσε πως η Ρωσία πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο της θανατικής ποινής για τους εθνικιστές μαχητές από το ουκρανικό Τάγμα Αζόφ.

Σε συζήτηση στην Κρατική Δούμα ο βουλευτής Λεονίντ Σλούτσκι δήλωσε πως, αν και η Ρωσία εφαρμόζει μορατόριουμ για τη θανατική ποινή, θα πρέπει να «σκεφθεί προσεκτικά» τη θανατική ποινή για τους μαχητές του Αζόφ. «Δεν αξίζουν να ζουν μετά τα θηριώδη εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διέπραξαν και διαπράττονται συνεχώς εναντίον των αιχμαλώτων μας», ανέφερε.

«Άντεξαν για 82 ημέρες»

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είχε δηλώσει τη Δευτέρα πως το σημαντικό είναι «να σωθεί η ζωή των αγοριών μας», τονίζοντας: «Θέλω να το υπογραμμίσω: Η Ουκρανία έχει ανάγκη αυτούς τους ήρωες ζωντανούς. Είναι η αρχή μας», πρόσθεσε.

Όμως και εκείνοι μπορεί να μην είχαν άλλη επιλογή από το να παραδοθούν, γιατί «αν και το ουκρανικό κράτος κάνει ό,τι είναι απαραίτητο» προκειμένου να τους σώσει, «δεν μπορεί σήμερα να απελευθερώσει το Azovstal διά της στρατιωτικής οδού», παραδέχθηκε με τη σειρά του ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας.

Από την πλευρά του, ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, Μιχαήλο Ποντολιάκ, δήλωσε σήμερα πως οι υπερασπιστές της Μαριούπολης άλλαξαν την πορεία του πολέμου με τη Ρωσία αντέχοντας για 82 ημέρες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ