ΚΟΣΜΟΣ

Ποντόλιακ: Η Ουκρανία δεν θα υπογράψει με τη Ρωσία συμφωνίες τύπου Μινσκ

Ποντόλιακ: Η Ουκρανία δεν θα υπογράψει με τη Ρωσία συμφωνίες τύπου Μινσκ
Ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου επιβεβαίωσε ότι οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία βρίσκονται σε παύση (AP Photo/Emrah Gurel)

Ξεκάθαρος ότι η Ουκρανία δεν πρόκειται να υπογράψει συμφωνίες τύπου Μινσκ 2 με τη Ρωσία, ήταν ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Μιχαήλο Ποντόλιακ, στη σκιά της παράδοσης των μαχητών του χαλυβουργείου Αζοφστάλ στην Μαριούπολη, έπειτα από 82 ημέρες σθεναρής αντίστασης. Ο ίδιος εξήγησε ότι παρόμοιες αποφάσεις θα αναστείλουν τον πόλεμο για κάποιο διάστημα.

Παράλληλα, ο Ποντόλιακ χαρακτήρισε απαράδεκτες τις πρωτοβουλίες να δοθούν στους Ρώσους ορισμένα εδάφη της για την επίτευξη της ειρήνης, ενώ επιβεβαίωσε ότι οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία βρίσκονται σε παύση.

«Το τίμημα του πολέμου είναι πολύ μεγάλο. Έχουν σκοτωθεί πολλοί άμαχοι. Και δεν έχουν απλά σκοτωθεί, αλλά έχουν βασανιστεί, κυνικά, επειδή αυτή είναι η φιλοσοφία της Ρωσικής Ομοσπονδίας: να έρθει στην Ουκρανία και να σκοτώνει κυνικά ανθρώπους. Όχι απλά να σκοτώνει, αλλά να το κάνει αυτό με τρόπο κυνικό και μαζικό, να βιάζει. Αυτή η κοσμοθεωρία είναι απαράδεκτη για μας, να δώσουμε κάτι στην Ρωσική Ομοσπονδία και να υποκρινόμαστε ότι έγινε κάποιος μικρός πόλεμος. Αυτό είναι αδύνατο», δήλωσε ο Ποντόλιακ κατά τη διάρκεια ενημερωτικού μαραθωνίου με την συμμετοχή ουκρανικών τηλεοπτικών δικτύων, μεταδίδει το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform.

Απαράδεκτες χαρακτήρισε επίσης τις προτάσεις για δήθεν κατάπαυση του πυρός χωρίς την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων, επειδή στην περίπτωση αυτή, η Ρωσία θα ελέγχει μέρος του ουκρανικού εδάφους.

«Στον πάγο» οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία

Ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου και μέλος της ουκρανικής διαπραγματευτικής ομάδας κατήγγειλε ακόμα ότι οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία βρίσκονται σε «παύση», διότι η Μόσχα δεν επιδεικνύει κανενός είδους «κατανόηση» της κατάστασης.

«Η Ρωσία δεν επιδεικνύει ένα στοιχείο κλειδί: την κατανόηση αυτού που συμβαίνει αυτήν την στιγμή στον κόσμο και τον εξαιρετικά αρνητικό της ρόλο», σημείωσε ο Ποντόλιακ προσθέτοντας ότι η Μόσχα «δεν κατανοεί ότι ο πόλεμος δεν εξελίσσεται πλέον σύμφωνα με τους κανόνες της, το χρονοδιάγραμμά της ή τα σχέδιά της».

«Ο στρατηγικός στόχος των Ρώσων είναι όλα ή τίποτε», συνέχισε και συμπλήρωσε πως οι ρωσικές πολιτικές ελίτ, «φοβούνται να πουν την αλήθεια, δηλαδή ότι πρέπει να αποσυρθούν από τον πόλεμο υπό συνθήκες τελείως διαφορετικές από αυτές που είχαν ανακοινωθεί αρχικά».

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Ρώσοι εξακολουθούν να εμμένουν στα δικά τους στερεότυπα σκέψης, χωρίς στην ουσία να έχουν αλλάξει τις οδηγίες όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις από την αρχή της ευρείας κλίμακας εισβολής.

«Ζουν (οι Ρώσοι-σ.σ) σ’έναν κόσμο, όπου τάχα υπάρχει ο ‘ουκρανικός φασισμός’. Ο κόσμος όμως το αντιλαμβάνεται και αυτό. Στην ουσία έχει αποδειχθεί με ντοκουμέντα ότι αυτή τη στιγμή στον κόσμο υπάρχει ένας είδος ναζισμού, του ρωσικού ναζισμού. Όμως εκείνοι δεν το έχουν καταλάβει… Ασφαλώς θα περάσει κάποιο χρονικό διάστημα, για να περάσουμε σε πιο θεμελιώδη συζήτηση για το πρόβλημα αυτό, το πρόβλημα της αποναζιστικοποίησης της Ρωσίας, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων», δήλωσε ο Ποντόλιακ.

Η σειρά των συναντήσεων ανάμεσα σε ουκρανούς και ρώσους διαπραγματευτές δεν οδήγησαν σε κανένα αποτέλεσμα. Η τελευταία συνάντηση ανάμεσα στους επικεφαλής των αντιπροσωπειών, του Βλαντίμιρ Μεντίνσκι από την ρωσική πλευρά και του Νταβίντ Αραχαμία από την ουκρανική πλευρά, πραγματοποιήθηκε στις 22 Απριλίου, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Νωρίτερα σήμερα, ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Αντρέι Ρουντένκο δήλωσε ότι δεν διεξάγονται ειρηνευτικές συνομιλίες αυτή τη στιγμή, κατηγορώντας την Ουκρανία ότι αποσύρθηκε από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax μετέδωσε πως ο Ρουντένκο είπε σε δημοσιογράφους:

«Όχι, οι διαπραγματεύσεις δεν συνεχίζονται. Η Ουκρανία έχει ουσιαστικά αποσυρθεί από τη διαπραγματευτική διαδικασία».

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν είχε δηλώσει ότι καμία από τις πλευρές δεν πρέπει μετά τον πόλεμο να βγει μειωμένη και ότι τάσσεται υπέρ της αναζήτησης δρόμων για να βγουν οι Ρώσοι από την κατάσταση αυτή.

Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απαντώντας υπογράμμισε ότι η Ουκρανία δεν προτίθεται και δεν θα επιδιώξει «να διατηρήσει το πρόσωπο του Πούτιν» προχωρώντας σε κάποιες υποχωρήσεις ως προς την κυριαρχία της για να τελειώσει ο πόλεμος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ