ΚΟΣΜΟΣ

Σήμερα στο Κίεβο η πρώτη δίκη για «έγκλημα πολέμου» στην Ουκρανία

Σήμερα στο Κίεβο η πρώτη δίκη για «έγκλημα πολέμου» στην Ουκρανία
Πρώτος κατηγορούμενος ένας 21χρονος στρατιώτης, ο οποίος δικάζεται για την εν ψυχρώ εκτέλεση ενός 62χρονου ποδηλάτη AP Photo/Emilio Morenatti

Με τα βλέμματα του πλανήτη στραμμένα στην Ουκρανία και τη μοίρα των στρατιωτών του Αζοφστάλ, όλα είναι έτοιμα για να ξεκινήσει στο Κίεβο η δίκη του πρώτου κατηγορούμενου για έγκλημα πολέμου

Ο Βαντίμ Σισιμαρίν, 21 ετών, θα εμφανιστεί στο περιφερειακό δικαστήριο Solomyansky του Κιέβου στις 14:00, κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου και φόνο εκ προμελέτης, για τον θάνατο ενός 62χρονου άνδρα στη βορειοανατολική Ουκρανία στις 28 Φεβρουαρίου.

Ο στρατιώτης από το Ιρκούτσκ της Σιβηρίας αντιμετωπίζει ποινή μέχρι και ισόβιας κάθειρξης.

«Καταλαβαίνει για τι κατηγορείται», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο δικηγόρος του Βίκτορ Οβσιάννικοφ, χωρίς να αποκαλύψει την υπερασπιστική γραμμή που θα ακολουθήσει.

Οι ουκρανικές αρχές λένε ότι συνεργάζεται με τους ανακριτές και παραδέχεται τα γεγονότα του περιστατικού που σημειώθηκε μόλις τέσσερις ημέρες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής.

egklhmatias_polemoy.jpg
O 21χρονος Ρώσος στρατιώτηςUkraine General Prosecutor's Office

Οι εισαγγελείς είπαν ότι ο Σισιμαρίν διοικούσε μια μονάδα σε μια μεραρχία αρμάτων μάχης όταν η συνοδεία του δέχτηκε επίθεση.

Αυτός και άλλοι τέσσερις στρατιώτες έκλεψαν ένα αυτοκίνητο και καθώς ταξίδευαν κοντά στο χωριό Shupakhivka στην περιοχή Σούμι, συνάντησαν έναν 62χρονο άνδρα με ποδήλατο.

«Ένας από τους στρατιώτες διέταξε τον κατηγορούμενο να σκοτώσει τον πολίτη για να μην τον καταγγείλει», ανέφερε το γραφείο του εισαγγελέα.

Στη συνέχεια, ο Σισιμαρίν πυροβόλησε με καλάσνικοφ από το παράθυρο του οχήματος και «ο άνδρας πέθανε ακαριαία, μερικές δεκάδες μέτρα από το σπίτι του», πρόσθεσαν σε ανακοίνωσή τους.

«Ξεκάθαρο μήνυμα»

Στις αρχές Μαΐου οι ουκρανικές αρχές είχαν ανακοινώσει τη σύλληψη του Ρώσου στρατιώτη, χωρίς να δώσουν στη δημοσιότητα άλλες λεπτομέρειες. Δημοσίευσαν όμως ένα βίντεο στο οποίο ο Σισιμαρίν φαίνεται να λέει ότι πήγε να πολεμήσει στην Ουκρανία «για να βοηθήσει οικονομικά τη μητέρα του».

Σχολιάζοντας τις κατηγορίες εναντίον του δήλωσε: «Έλαβα εντολή να πυροβολήσω και τον πυροβόλησα δύο φορές. Έπεσε κάτω και συνεχίσαμε τον δρόμο μας».

Η υπόθεση είναι δύσκολη, σχολίασε ο δικηγόρος του. «Δεν είχαμε ποτέ στο παρελθόν τέτοια κατηγορία στην Ουκρανία, δεν υπάρχουν προηγούμενα, απόφαση», υπογράμμισε.

Η γενική εισαγγελέας της Ουκρανίας, η Ιρίνα Βενεντίκτοβα, σε σειρά αναρτήσεών της στο Twitter υπογράμμισε πόσο σημαντική είναι αυτή η υπόθεση για τη χώρα της.

«Έχουμε ξεκινήσει περισσότερες από 11.000 έρευνες για εγκλήματα πολέμου και έχουμε συλλάβει 40 υπόπτους», επεσήμανε. «Με την πρώτη αυτή δίκη στέλνουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα: κανένας δήμιος, κανένας άνθρωπος που διέταξε ή βοήθησε να διαπραχθούν εγκλήματα στην Ουκρανία δεν θα γλιτώσει από τη δικαιοσύνη».

Ήδη από αύριο ξεκινά η δίκη δύο Ρώσων στρατιωτών επειδή εκτόξευσαν ρουκέτες εναντίον πολιτικών υποδομών στην περιοχή του Χαρκόβου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ