ΚΟΣΜΟΣ

Στις Ηνωμένες Πολιτείες τα όπλα είναι περισσότερα από τους πολίτες

Στις Ηνωμένες Πολιτείες τα όπλα είναι περισσότερα από τους πολίτες
Αμερικανός έφηβος δοκιμάζει ένα πιστόλι πολυτελούς ανοξείδωτης κατασκευής, των 9 χιλιοστών, τύπου K9098 της εταιρείας Kahr Arms, στο πλαίσιο έκθεσης της NRA Photo by Debbie Egan-Chin/NY Daily News Archive via Getty Images

Είκοσι τρία χρόνια από το αιματοκύλισμα στο σχολείο του Κολουμπάιν και μία δεκαετία μετά τη σφαγή του Σάντι Χουκ, ένα έθνος βιώνει ξανά τον ίδιο εφιάλτη του θανάτου παιδιών από όπλα που δεν έπρεπε ποτέ να κρατήσουν οι θύτες. Είναι το ίδιο, βαθιά διαιρεμένο, έθνος που αδυνατεί να ελέγξει τη διαχρονική μάστιγα της οπλοκατοχής και το πανίσχυρο λόμπι της. Χρονική σύμπτωση, η ετήσια πανηγυρική συνέλευση της Εθνικής Ένωσης Όπλων (ΝRA) στο Χιούστον του Τέξας βρίσκεται προ των πυλών -και το οξύμωρο είναι πως εκεί δεν θα επιτραπούν τα όπλα...

Στα χρόνια που έχουν μεσολαβήσει από το Κολυμπάιν έως το Ουβάλντε του Τέξας, νομοθετικές πρωτοβουλίες για αποτελεσματικό έλεγχο των όπλων, που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως δικλείδα ασφαλείας απέναντι σε νέες τραγωδίες, έχουν πέσει στο κενό. Τα βήματα είναι μικρά· η συζήτηση «παγώνει», και επανέρχεται έπειτα από κάθε τραγωδία, για να προσκρούσει ξανά και ξανά στο «τείχος» που υψώνουν οι Ρεπουμπλικανοί και η NRA.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες δε ο αριθμός των όπλων στα χέρια πολιτών έχει φθάσει να ξεπερνά τον ίδιο τον αριθμό των κατοίκων της χώρας.

Βάσει έρευνας που διενήργησε το 2018 η ανεξάρτητη οργάνωση Small Arms Survey, κατά προσέγγιση 400 εκατομμύρια πυροβόλα όπλα αντιστοιχούν στα 331 εκατομμύρια κατοίκων των Ηνωμένων Πολιτειών.

Εδώ και μία δεκαετία, τα ημιαυτόματα όπλα που αγοράζονται για προσωπική προστασία ξεπερνούν σε πωλήσεις τα τυφέκια που τυπικά προορίζονται για κυνήγι.

Και η πανδημία του κορωνοϊού οδήγησε σε ακόμη μεγαλύτερη φρενίτιδα αγοράς όπλων.

Η ετήσια εγχώρια παραγωγή όπλων αυξήθηκε από 3,9 εκατομμύρια το 2000 σε 11,3 εκατομμύρια το 2020, σύμφωνα με έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα εντός του Μαΐου από το Γραφείο Αλκοόλ, Καπνού, Πυροβόλων Όπλων και Εκρηκτικών (ATF) που υπάγεται στο υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ. Στην πλειονότητά τους τα όπλα αυτά παρέμειναν σε αμερικανικά χέρια.

Ο φόρος αίματος, ιδίως για τα παιδιά, έχει αυξηθεί δραματικά, με τα στατιστικά στοιχεία να υποδεικνύουν αύξηση σχεδόν της τάξεως του 50% στο ποσοστό των ανηλίκων έως 14 ετών που έχασαν τη ζωή τους από όπλα από τα τέλη του 2019 έως τα τέλη του 2020.

Το 2021 περισσότερα από 1.500 παιδιά και έφηβοι σκοτώθηκαν σε ανθρωποκτονίες και πυροβολισμούς κατά λάθος στις Ηνωμένες Πολιτείες. Νήπια βρίσκουν όπλα κάτω από στοίβες ρούχων και ανάμεσα στα μαξιλάρια του καναπέ, έφηβοι αποκτούν πρόσβαση σε μη ανιχνεύσιμα, συναρμολογούμενα όπλα-«φαντάσματα» που αγοράζουν μέσω Διαδικτύου, μαθητές γυμνασίου φέρουν όπλα για προστασία.

Photo by Spencer Platt/Getty Images

«Γιατί είμαστε διατεθειμένοι να ζούμε με αυτό το μακελειό; Γιατί το αφήνουμε να συμβαίνει;» ήταν η δήλωση του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν, για τα παιδιά που ξεψύχησαν από τις σφαίρες του 18χρονου Σαλβαδόρ Ράμος στο δημοτικό σχολείο Ρομπ της μικρής κοινότητας ισπανόφωνων Ουβάλντε στο Τέξας.

Είναι αμέτρητες πλέον οι φορές στην πολιτική του διαδρομή από γερουσιαστής σε αντιπρόεδρος και σήμερα πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών που ο Τζο Μπάιντεν έχει πιέσει για αυστηρότερο πλαίσιο στην οπλοκατοχή.

Εμφανώς ταραγμένος, ο Αμερικανός πρόεδρος κάλεσε τους πολίτες να αντισταθούν στο ισχυρό λόμπι των όπλων, λέγοντας ότι πλέον έχει κουραστεί και απαυδήσει από την απραξία.

«Ως έθνος πρέπει να διερωτηθούμε: Πότε για τ' όνομα του Θεού, θα ορθώσουμε το ανάστημά μας στο λόμπι των όπλων; Πότε για τ' όνομα του Θεού θα κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε; Γιατί είμαστε διατεθειμένοι να ζούμε με αυτό το μακελειό;. Πρέπει να δράσουμε» ανέφερε ο Δημοκρατικός πρόεδρος.

Απέναντί τους οι Δημοκρατικοί βρίσκουν σταθερά την Εθνική Ένωση Όπλων (NRA), υποστηριζόμενη παραδοσιακά από το ρεπουμπλικανικό «στρατόπεδο», αλλά και με ισχυρά ερίσματα σε όλο το φάσμα της κοινωνίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Οδηγός» τους η Δεύτερη Τροπολογία του Συντάγματος του 1791 που θεμελίωνε τότε το δικαίωμα στην οπλοκατοχή για την προστασία της ζωής, καθώς και τη σύσταση ομάδων πολιτοφυλακής. Εδώ και δύο αιώνες αποτελεί αντικείμενο ερμηνειών, όμως για τους υπερασπιστές της οπλοκατοχής είναι ιερή. Και η οπλοκατοχή εκλαμβάνεται ως υπέρτατη έκφραση προσωπικής ελευθερίας.

«Tι κάνουμε;»

Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Κρις Μέρφι του Κονέκτικατ, ο οποίος εκπροσωπούσε την περιφέρεια του Σάντι Χουκ όταν σημειώθηκε η τραγωδία του 2022, απηύθυνε δραματική έκκληση προς τους Ρεπουμπλικανούς συναδέλφους του για την ευρύτερη δυνατή συναίνεση προς ανάληψη δράσης για τον έλεγχο των οπλοκατοχής.

«Τι κάνουμε εδώ;...» είπε ο Κρις Μέρφι σε ιδιαίτερα φορτισμένο τόνο από την αίθουσα της Γερουσίας. «Αυτό δεν ήταν αναπόφευκτο. Τα παιδιά δεν ήταν άτυχα. Αυτό συμβαίνει μόνο σε αυτή τη χώρα και πουθενά αλλού. Είναι επιλογή. Πρόκειται για επιλογή μας να επιτρέψουμε να συνεχίζεται» είπε.

«Είμαι εδώ σε αυτή την αίθουσα για να παρακαλέσω, κυριολεκτικά εκλιπαρώ γονυπετής τους συναδέλφους μου: Βρείτε έναν δρόμο προς τα εμπρός» δήλωσε ο Κρις Μέρφι.

Ετήσια συνέλευση της NRA στη σκιά της τραγωδίας, με Τραμπ και χωρίς όπλα

trump-nra.jpg
Ο Ντόναλντ Τραμπ στο βήμα του συνεδρίου της Εθνικής Ένωσης Όπλων (NRA) το 2019

Ένα μέρος στο οποίο δεν θα υπάρχουν πυροβόλα όπλα στην πολιτεία του Τέξας μετά τη σφαγή στο δημοτικό σχολείο είναι παραδόξως το ίδιο το συνέδριο της Εθνικής Ένωσης Όπλων (ΝRA), οι εργασίες του οποίου «ανοίγουν» το Σαββατοκύριακο στο Χιούστον.

Βάσει ανακοίνωσης στον δικτυακό τόπο της NRA, τα μέλη της δεν θα μπορούν να φέρουν όπλα στη συνάντηση του Χιούστον.

Στους ομιλητές περιλαμβάνονται ο τέως πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ και ο κυβερνήτης του Τέξας Γκρεγκ Άμποτ, ενώ θα μιλήσουν επίσης οι Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές του Τέξας Τεντ Κρουζ και Τζον Κόρνιν.

«Μετά την ανακοίνωση ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τζ.Τραμπ θα εκφωνήσει ομιλία στο Φόρουμ, οι Υπηρεσίες Πληροφοριών των ΗΠΑ αναλαμβάνουν τον έλεγχο της αίθουσας και προ της εισόδου θα έχουν τοποθετηθεί μαγνητόμετρα. Θα υποβληθείτε σε προσωπική έρευνα» αναφέρεται σε ανακοίνωση στον δικτυακό τόπο της NRA.

Και υπογραμμίζεται πως βάσει των οδηγιών των μυστικών υπηρεσιών «πυροβόλα όπλα, αξεσουάρ πυροβόλων όπλων, μαχαίρια και άλλα αντικείμενα δεν θα επιτρέπονται στην αίθουσα της συνέλευσης». H NRA συμβουλεύει τα μέλη της να διαβάσουν προσεκτικά τη λίστα των απαγορευμένων αντικειμένων πριν μεταβούν στο Χιούστον.

Η απαγόρευση δεν συνιστά πρωτοφανές γεγονός· οι αμερικανικές υπηρεσίες έχουν απαγορεύσει και σε άλλες περιστάσεις τα όπλα σε εκδηλώσεις της NRA, ακόμη και σε πολιτείες όπου επιτρέπεται η οπλοφορία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ