ΚΟΣΜΟΣ

Άντερσον: Η Σουηδία «προφανώς» δεν χρηματοδοτεί ούτε εξοπλίζει τρομοκρατικές οργανώσεις

Άντερσον: Η Σουηδία «προφανώς» δεν χρηματοδοτεί ούτε εξοπλίζει τρομοκρατικές οργανώσεις
Η πρωθυπουργός της Σουηδίας, Μαγκνταλένα Άντερσον AP Photo/Andrew Harnik

Η Στοκχόλμη δηλώνει «πρόθυμη να διευθετήσει» τυχόν ζητήματα που μπορεί να εμποδίσουν την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, με την πρωθυπουργό Μαγκνταλένα Άντερσον να υπογραμμίζει ότι η  Σουηδία «προφανώς» δεν χρηματοδοτεί ούτε εξοπλίζει τρομοκρατικές οργανώσεις, απαντώντας στους τουρκικούς ισχυρισμούς ότι είναι εστία τρομοκρατικών ομάδων.

«Έχουμε διμερείς και τριμερείς συζητήσεις με την Τουρκία αυτή τη στιγμή και φυσικά, είμαστε πρόθυμοι να διευθετήσουμε οποιεσδήποτε ερωτήσεις ή ζητήματα που υπάρχουν από την τουρκική πλευρά», δήλωσε η Άντερσον, σε κοινή συνέντευξη Τύπου στη Στοκχόλμη με τον Εσθονή ομόλογό της, Κάγια Κάλας.

«Για εμάς, η διαδικασία ένταξης διήρκησε περίπου 10 χρόνια, για εσάς θα είναι πολύ πιο σύντομη. Είμαι σίγουρη ότι θα ξεπεράσουμε όλα τα εμπόδια», είπε από την πλευρά της η πρωθυπουργός της Εσθονίας.

Η Σουηδή πρωθυπουγός, ερωτηθείσα για τις τουρκικές ενστάσεις και τους ισχυρισμούς της Άγκυρας περί στήριξης τρομοκρατικών οργανώσεων, ξεκαθάρισε:

«Δεν στέλνουμε χρήματα σε τρομοκρατικές οργανώσεις, προφανώς, ούτε όπλα».

Τη Δευτέρα, η Τουρκία δημοσίευσε μια λίστα με πέντε αιτήματα για τη Σουηδία, συμπεριλαμβανομένων των εκκλήσεων για τερματισμό της χρηματοδότησης και της προμήθειας όπλων σε κουρδικές ομάδες στη Συρία.

Η Άντερσον απάντησε πως «σαφώς και θα εξετάσουμε και θα συζητήσουμε τη λίστα».

«Θα διευθετήσουμε μια σειρά από πράγματα που ήταν ασαφή σε δημοσιεύματα μέσων ενημέρωσης και σε δηλώσεις από άλλα μέρη», είπε χαρακτηριστικά.

Η Άγκυρα, μεταξύ άλλων, υποστηρίζει ότι η Σουηδία και η Φινλανδία υποθάλπουν πρόσωπα που συνδέονται με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) και με υποστηρικτές του πρώην ιμάμη, του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Τουρκία κατηγορεί ότι ενορχήστρωσε το αποτυχημένο πραξικόπημα το 2016.

Υπενθυμίζεται ότι και οι 30 χώρες μέλη του ΝΑΤΟ πρέπει να δώσουν την έγκρισή τους προκειμένου να ενταχθεί στη Συμμαχία ένα νέο μέλος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ