ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: «Φρένο» από Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές για να ανοίξει συζήτηση για την οπλοκατοχή

ΗΠΑ: «Φρένο» από Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές για να ανοίξει συζήτηση για την οπλοκατοχή
Τα περιστατικά επιθέσεων μαζικού χαρακτήρα με όπλα έχουν προκαλέσει συζητήσεις στο Κογκρέσο σχετικά με την αντιμετώπιση της βίας AP/Jae C. Hong

«Φρένο» μπήκε την Πέμπτη στη Γερουσία των ΗΠΑ από ομάδα Ρεπουμπλικάνων προκειμένου να ανοίξει συζήτηση σχετικά με νομοσχέδιο που αφορά μια προσπάθεια του Κογκρέσου να αντιμετωπίσει τις μαζικές επιθέσεις με όπλα, που το τελευταίο διάστημα τείνουν να λάβουν χαρακτήρα «επιδημίας».

Υπενθυμίζεται πως μετά τη δολοφονία δέκα Αφροαμερικανών από έναν υποστηρικτή της υπεροχής της λευκής φυλής στη Νέα Υόρκη και το μακελειό με την εκτέλεση 19 μαθητών και δύο δασκάλων από επίθεση ενόπλου σε σχολείο στο Τέξας, η συζήτηση της οπλοκατοχής έχει έρθει ξανά στο επίκεντρο στις ΗΠΑ.

Πιο αναλυτικά, η ψηφοφορία με αποτέλεσμα 47-47, που πραγματοποιήθηκε υπό συνθήκες κομματικής πειθαρχίας, δεν κατόρθωσε να συμπληρώσει την απαίτηση των εξήντα θετικών ψήφων για την έναρξη της συζήτησης στη Γερουσία, που έχει εκατό έδρες, αναφορικά με ένα νομοσχέδιο υπό τον τίτλο «Νομοσχέδιο Πρόληψης της Εσωτερικής Τρομοκρατίας».

Από την πλευρά τους, οι Ρεπουμπλικάνοι υποστήριξαν ότι η νομοθεσία δεν είναι απαραίτητη, καθώς ο Δημοκρατικός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν έχει ήδη την εξουσία, προκειμένου να οργανώσει την αντίδραση της κυβέρνησης του, κατά του βίαιου εξτρεμισμού.

Οι Δημοκρατικοί υποστήριξαν την αναγκαιότητα του νομοσχεδίου για την ενίσχυση της αντίδρασης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στον αυξανόμενο αριθμό περιστατικών βίαιου εξτρεμισμού. Οι ίδιοι τόνισαν πως οι τροποποιήσεις σε οποιοδήποτε τέτοιο νομοσχέδιο θα μπορούσαν να δρομολογήσουν περιορισμούς στην κατοχή όπλων.

Τα περιστατικά επιθέσεων μαζικού χαρακτήρα με όπλα κατά τα τελευταία χρόνια έχουν προκαλέσει συζητήσεις στο Κογκρέσο σχετικά με την αντιμετώπιση της βίας των όπλων, αλλά ελάχιστα έχουν γίνει, καθώς τα δύο κόμματα παραμένουν ουσιαστικά διχασμένα, αναφορικά με την επιβολή περιορισμών στη χρήση των όπλων.

Σημειώνεται πως οι Αμερικανοί έχουν ελάχιστη πίστη στην ικανότητα του Κογκρέσου για την επίλυση του προβλήματος, καθώς μόνο ποσοστό 35% των συμμετεχόντων σε μία δημοσκόπηση (Reuters/Ipsos ) που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, πιστεύουν ότι οι νομοθέτες θα αναλάβουν δράση.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε το νομοσχέδιο για την εσωτερική τρομοκρατία με κομματική πειθαρχία την προηγούμενη εβδομάδα, μετά τη δολοφονία δέκα Αφροαμερικανών από έναν υποστηρικτή της υπεροχής της λευκής φυλής σε ένα σούπερ μάρκετ στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης στις 14 Μαΐου. Ο δράστης μετέδιδε ζωντανά την επίθεσή του, μέσω live streaming.

Στη Γερουσία, οι Δημοκρατικοί και μερικοί Ρεπουμπλικάνοι συζήτησαν την πιθανότητα διακομματικής νομοθεσίας για την αντιμετώπιση των μαζικών επιθέσεων με όπλα, συμπεριλαμβανομένων και προτάσεων για την επέκταση των σχετικών προληπτικών ελέγχων για όσους αγοράζουν όπλα, αλλά και για τον αποκλεισμό από την αγορά όπλων των ψυχικά ασταθών ατόμων.

Ποσοστό 79% των Αμερικανών (συμπεριλαμβανομένων ποσοστού 78% Ρεπουμπλικάνων) είναι πιο πιθανό να ψηφίσουν έναν υποψήφιο που υποστηρίζει την ψήφιση νομοθεσίας για τη λήψη προληπτικών μέτρων σχετικά με τη χρήση όπλων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ίδια δημοσκόπησης.

Ο Τσακ Σούμερ ηγέτης της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία δήλωσε ότι τουλάχιστον πέντε μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας του Δημοκρατικού Κόμματος συμπεριλαμβανομένου του γερουσιαστή, Κρις Μέρφι έχουν προσεγγίσει Ρεπουμπλικάνους σχετικά με λήψη πιθανών μέτρων που σχετίζονται με τη χρήση όπλων, αλλά και την ασφάλεια των σχολείων.

«Κανένας από εμάς δεν έχει την οποιαδήποτε ψευδαίσθηση ότι αυτό θα είναι εύκολο», τόνισε ο Σούμερ απευθυνόμενος στην ολομέλεια της Γερουσίας κατηγορώντας τους Ρεπουμπλικάνους ότι έχουν έναν «ανήθικο εναγκαλισμό» με το λόμπι υποστήριξης οπλοκατοχής στις ΗΠΑ. Ωστόσο, πρόσθεσε: «Είναι αναγκαίο να δώσουμε στην προσπάθεια λίγο χρόνο».

Ο ηγέτης της μειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, Μιτς Μακόνελ, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η οποιαδήποτε πρόταση που θα είναι ικανή να ψηφιστεί από τη Γερουσία θα χρειαστεί να είναι περιορισμένη για την αντιμετώπιση «των γεγονότων» του μακελειού στο Τέξας.

Ο ίδιος δεν δημοσιοποίησε περισσότερα, αλλά οι Ρεπουμπλικάνοι είναι ευρύτατα αντίθετοι σε νέους περιορισμούς της οπλοκατοχής που ενδεχόμενα θα παραβίαζαν τα δικαιώματα των νόμιμων κατόχων όπλων.

Άλλοι Ρεπουμπλικάνοι έχουν εκφράσει πιθανό ενδιαφέρον για την ψήφιση προληπτικής νομοθεσίας που θα μπορούσε να ενθαρρύνει τις αμερικανικές πολιτείες να αρνηθούν την απόκτηση όπλων στους ψυχικά ασταθείς ή σε επικίνδυνους ανθρώπους, με την ενδεχόμενη χρήση κονδυλίων, που προορίζονταν για την αντιμετώπιση της COVID-19 και δεν έχουν χρησιμοποιηθεί, για την χρηματοδότηση της πρωτοβουλίας.

Στη βάση της αριθμητικής κατανομής των εδρών στη Γερουσία που διαθέτει εκατό έδρες, που είναι μοιρασμένες 50-50 μεταξύ των δύο κομμάτων, η ψήφιση σχετικής νομοθεσίας για τον περιορισμό της οπλοκατοχής θα απαιτήσει τις θετικές ψήφους δέκα Ρεπουμπλικάνων, ώστε να καλυφθεί η βασική προϋπόθεση των 60 θετικών ψήφων που προβλέπεται από τον κανονισμό της Γερουσίας.

Τα όπλα η κύρια αιτία θανάτου των νέων στις ΗΠΑ

Αξίζει να σημειωθεί πως τα πυροβόλα όπλα έχουν μετατραπεί στην κυριότερη αιτία θανάτου στις τάξεις των νέων Αμερικανών, ξεπερνώντας τα τροχαία, υποδεικνύει πρόσφατη μελέτη της κυριότερης υπηρεσίας δημόσιας υγείας των ΗΠΑ, που καταγράφει μεγάλη αύξηση των ανθρωποκτονιών με τη χρήση τους, όπως η σφαγή σε σχολείο του Τέξας την Τρίτη, όταν χάθηκαν οι ζωές 19 μαθητών και μαθητριών.

Το 2020, 4.368 παιδιά και έφηβοι ηλικίας ως και 19 ετών υπέκυψαν στα τραύματα που τους προκάλεσαν σφαίρες, με τον δείκτη να φτάνει τους 5,4 θανάτους ανά 100.000 παιδιά και εφήβους, δείχνει πίνακας που δημοσίευσαν τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC).

Σχεδόν τα δύο τρίτα των θανάτων αυτών χαρακτηρίζονται ανθρωποκτονίες.

Συγκριτικά, 4.036 θάνατοι οφείλονταν σε τροχαία δυστυχήματα στην ίδια ηλικιακή κατηγορία.

Η διαφορά σταδιακά μειώθηκε χάρη στη μείωση των τροχαίων δυστυχημάτων, με μέτρα για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας στην πορεία των ετών, ενώ αντιθέτως οι θάνατοι εξαιτίας των πυροβόλων όπλων αυξάνονταν.

Οι δύο καμπύλες διασταυρώθηκαν το 2020, τελευταία χρονιά για την οποία είναι διαθέσιμες στατιστικές. Τα αποτελέσματα αναλύθηκαν σε επιστολή στην επιστημονική επιθεώρηση New England Journal of Medicine (NEJM) την περασμένη εβδομάδα.

Σύμφωνα με τους συντάκτες της, τα νέα δεδομένα συνάδουν με άλλες μελέτες για την αύξηση των βίαιων εγκλημάτων με τη χρήση πυροβόλων όπλων κατά τη διάρκεια της πανδημίας του νέου κορωνοϊού. Τα αίτια αυτής της αύξησης είναι πολλαπλά, όμως «δεν μπορεί να γίνει η υπόθεση» ότι οι αριθμοί θα επανέλθουν «στα επίπεδα προ πανδημίας», υπογράμμισαν.

Ο πίνακας των CDC δείχνει πως το 30% των θανάτων οφειλόταν σε αυτοκτονίες, κάτι παραπάνω από 3% οφείλονταν σε ατυχήματα, ενώ τα αίτια παραμένουν αδιευκρίνιστα στο 2% των περιπτώσεων. Μικρός αριθμός των θανάτων οφειλόταν σε «νόμιμες επεμβάσεις», με άλλα λόγια σε πυρά αστυνομικών.

Δυσανάλογα περισσότεροι νέοι Αφροαμερικανοί πέφτουν θύματα πυροβόλων όπλων: διατρέχουν τετραπλάσιο κίνδυνο να πεθάνουν από σφαίρες από ότι οι νέοι λευκοί, για τους οποίους τα τροχαία συνεχίζουν να αποτελούν την κυριότερη απειλή. Η φυλετική ομάδα που καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση μεταξύ όσων πλήττονται περισσότερο είναι, αξιοσημείωτα, αυτή των αυτοχθόνων.

Οι νεαροί άνδρες έχουν εξαπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν εξαιτίας πυρών από ό,τι οι γυναίκες.

Γεωγραφικά, ο δείκτης των θανάτων εξαιτίας πυροβόλων όπλων είναι υψηλότερος στην αμερικανική πρωτεύουσα Ουάσινγκτον, που ακολουθούν η Λουιζιάνα και η Αλάσκα.

Οι αριθμοί αυτοί υπογραμμίζουν πως μολονότι οι μαζικές σφαγές, όπως αυτή της Τρίτης σε πρωτοβάθμιο σχολείο της μικρής πόλης Ουβάλντε, στην πολιτεία Τέξας, είναι τα περιστατικά τα οποία προσελκύουν περισσότερο την προσοχή της κοινής γνώμης, δεν αποτελούν παρά μόνο μικρό μέρος των θανάτων νέων από σφαίρες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ