ΚΟΣΜΟΣ

Αγιατολάχ Χαμενεΐ: «Εχθροί» υποκινούν τις ταραχές στο Ιράν για να ανατρέψουν την κυβέρνηση

Αγιατολάχ Χαμενεΐ: «Εχθροί» υποκινούν τις ταραχές στο Ιράν για να ανατρέψουν την κυβέρνηση
Οι ταραχές στο Ιράν υποκινούνται από εχθρούς, λέει ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ ΑΠΕ/ΜΠΕ (Φωτογραφία αρχείου)

Οι ταραχές στο Ιράν υποκινούνται από εχθρούς που θέλουν να υποφέρει ο λαός μας, είπε σε τηλεοπτικό διάγγελμα ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Ο ίδιος δήλωσε το Σάββατο ότι κάποιοι εχθροί υποκινούν τις ταραχές στη χώρα με στόχο να ανατρέψουν την Ισλαμική Δημοκρατία.

«Σήμερα η μεγαλύτερη ελπίδα των εχθρών είναι να επιφέρουν πλήγμα στη χώρα επαφίεται στις λαϊκές διαμαρτυρίες (...) Αλλά ο υπολογισμός των εχθρών είναι λανθασμένος όπως και οι προηγούμενοι», τόνισε ο Χαμενεΐ στο διάγγελμά του.

Μετά την κατάρρευση (23 Μαΐου) πολυώροφου κτηρίου στην πόλη Αμπαντάν, από την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 37 άνθρωποι, πραγματοποιούνται σχεδόν καθημερινά διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις του Ιράν.

Οι αρχές αποδίδουν την κατάρρευση του κτηρίου Metropol Building στη διαφθορά τοπικών αξιωματούχων και την πλημμελή τήρηση των κανόνων ασφαλείας και δήλωσαν ότι 13 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων δήμαρχοι και άλλοι αξιωματούχοι, έχουν έως τώρα συλληφθεί για πολεοδομικές παραβάσεις.

Οι διαδηλωτές, ωστόσο, υποστηρίζουν ότι η καταστροφή είναι αποτέλεσμα της αμέλειας της κυβέρνησης και της παγιωμένης διαφθοράς και χρησιμοποιούν συνθήματα κατά αξιωματούχων, μεταξύ των οποίων και του Χαμενεΐ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ