ΚΟΣΜΟΣ

Angelo Moriondo: Η Google τιμά με doodle τη γέννηση του εφευρέτη της μηχανής espresso

Angelo Moriondo: Η Google τιμά με doodle τη γέννηση του εφευρέτη της μηχανής espresso
O Angelo Moriondo Wikimedia Commons

Η Google με το σημερινό της doodle τιμάει τα 171 χρόνια από τη γέννηση του εφευρέτη της μηχανής espresso, Άντζελο Μοριόντο (Angelo Moriondo). 

Ο Μοριόντο (6 Ιουνίου 1851 - 31 Μαΐου 1914) ήταν Ιταλός εφευρέτης, ο οποίος κατοχύρωσε το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας της παλαιότερης μηχανής espresso, το 1884.

Ο ίδιος καταγόταν από μια επιχειρηματική οικογένεια. Ο παππούς του ίδρυσε μια εταιρεία παραγωγής λικέρ που συνέχισε ο πατέρας του, Τζιάκομο, ο οποίος αργότερα ίδρυσε τη γνωστή εταιρεία σοκολάτας «Moriondo and Gariglio» μαζί με τον αδελφό του, Αγκοστίνο και τον ξάδερφό του, Γκαρίγκλιο.

Ο Angelo αγόρασε το Grand-Hotel Ligure στο κέντρο της πόλης Piazza Carlo Felice και το American Bar στη Galleria Nazionale της Via Roma.

Ο Moriondo παρουσίασε την εφεύρεσή του για την παραγωγή καφέ εσπρέσσο στη Γενική Έκθεση του Τορίνο το 1884, όπου του απονεμήθηκε το χάλκινο μετάλλιο.

Η εφεύρεση στη συνέχεια επικυρώθηκε με διεθνές δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, αφού κατοχυρώθηκε στο Παρίσι στις 23 Οκτωβρίου 1885.

Ο Μοριόντο δεν οδήγησε ποτέ την εφεύρεσή του σε μαζική βιομηχανική παραγωγή.

Περιορίστηκε στην κατασκευή λίγων χειροποίητων μηχανών που συντηρούσε στις εγκαταστάσεις του.

Το σημερινό doodle της Google για τον Angelo Moriondo:

Τι είναι τα doodles

Τα doodles δημιουργούνται από τη Google για να γιορτάσουν γεγονότα, επετείους και γενέθλια καλλιτεχνών, επιστημόνων, μουσικών και άλλων ξεχωριστών προσωπικοτήτων.

Η ομάδα μηχανικών και σχεδιαστών doodle της Google (γνωστοί ως doodlers) ψάχνει πάντα για νέες και ενδιαφέρουσες ιδέες.

Το πρώτο doodle είχε δημιουργηθεί το 1998, όταν οι ιδρυτές της Google Λάρι Πέιτζ και Σεργκέι Μπριν, προκειμένου να ενημερώσουν τους χρήστες ότι θα λείπουν (ήθελαν να πάνε σε φεστιβάλ στην έρημο της Νεβάδα), τοποθέτησαν το σχέδιο μίας φιγούρας σε ράβδο πίσω από το δεύτερο «ο» του λογοτύπου της εταιρείας, ενημερώνοντας έτσι τους χρήστες ότι βρίσκονται εκτός γραφείου.

Η ιδέα άρεσε και έκτοτε καθιερώθηκε και εμπλουτίσθηκε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ