ΚΟΣΜΟΣ

Σουηδία: Κούρδισσα βουλευτής, πρώην μαχήτρια των πεσμεργκά, «διέσωσε» την κυβέρνηση Άντερσον

Σουηδία: Κούρδισσα βουλευτής, πρώην μαχήτρια των πεσμεργκά, «διέσωσε» την κυβέρνηση Άντερσον
Η πρόταση μομφής εναντίον του υπουργού Δικαιοσύνης κινδύνευε να οδηγήσει σε παραίτηση την Σουηδή πρωθυπουργό Μαγκνταλένα Άντερσον EPA / STEPHANIE LECOCQ

Η σουηδική κυβέρνηση απέφυγε μία μεγάλη πολιτική κρίση χάρη στην αποχή ανεξάρτητης βουλευτού κουρδικής καταγωγής, η οποία είναι αντίθετη σε παραχωρήσεις προς την Τουρκία για να αρθούν οι αντιρρήσεις της ως προς την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, κατά την ψηφοφορία επί πρότασης μομφής που είχε κατατεθεί εις βάρος του υπουργού Δικαιοσύνης Μόργκαν Γιόχανσον.

Η πρόταση μομφής εις βάρος του υπουργού Εσωτερικών και Δικαιοσύνης κινδύνευε να οδηγήσει σε παραίτηση την πρωθυπουργό Μαγκνταλένα Άντερσον, κάτι που αποφεύχθηκε χάρη στην αποχή της Ιρανής βουλευτού κουρδικής καταγωγής Αμινέχ Κακαμπαβέχ.

Η ανεξάρτητη βουλευτής, πρώην μαχήτρια των κούρδων ανταρτών πεσμεργκά, η οποία είναι βουλευτής του σουηδικού Κοινοβουλίου από το 2008, είχε ανακοινώσει το πρωί της Τρίτης ότι θα απείχε της ψηφοφορίας έπειτα από διαπραγματεύσεις με την σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

«Είμαι ικανοποιημένη» είχε αναφέρει η ίδια λίγες ώρες πριν από την ψηφοφορία.

Χωρίς την ψήφο της, η πρόταση μομφής εξασφάλισε τη στήριξη μόνο των 174 βουλευτών, παρά μια δηλαδή ψήφο από τις απαιτούμενες 175.

Η Κακαμπαβέχ είχε απειλήσει ότι θα ψηφίσει εναντίον του υπουργού αν δεν εξασφάλιζε διαβεβαιώσεις σχετικά με τις πολύπλοκες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στη Σουηδία και την Τουρκία για το ΝΑΤΟ.

«Πρέπει να περιορίσουμε την ελευθερία της έκφρασής μας και το δικαίωμα να διαδηλώνουμε σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Ερντογάν;» είπε η ίδια απευθυνόμενη στο σουηδικό Κοινοβούλιο.

«Στις εφημερίδες, είπαν ότι εκπροσωπώ τα κουρδικά συμφέροντα παρά τα σουηδικά συμφέροντα, αλλά είναι η σουηδική εθνική κυριαρχία που με ενδιαφέρει», είπε η βουλευτής, η οποία προέρχεται από την ριζοσπαστική αριστερά.

Η ψηφοφορία διεξήχθη σε μια ευαίσθητη χρονική περίοδο στις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, η οποία έχει τορπιλίσει τις ελπίδες της Σουηδίας και της Φινλανδίας για γρήγορη ένταξη στο ΝΑΤΟ και για ενίσχυση της ασφάλειάς τους στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Η Τουρκία κατηγορεί τις δύο σκανδιναβικές χώρες ότι προσφέρουν καταφύγιο σε πρόσωπα που συνδέονται με οργανώσεις, τις οποίες θεωρεί τρομοκρατικές.

Η Κακαμπαβέχ είχε στηρίξει τον Νοέμβριο την Άντερσον, όταν η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της χώρας είχε αναγκαστεί προσωρινά να παραιτηθεί έπειτα από μόλις μία ημέρα στην πρωθυπουργία.

Η Άντερσον υποσχέθηκε τότε ότι η Σουηδία θα ενισχύσει τη συνεργασία της με το συριακό κουρδικό Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης (PYD), το οποίο η Άγκυρα θεωρεί τμήμα του PKK. Η Σουηδία ήταν η πρώτη μετά την Τουρκία που κατέταξε το PKK στις τρομοκρατικές οργανώσεις ήδη από το 1984.

Η Σουηδία διαφωνεί ότι το PYD ή αρκετές άλλες κουρδικές οργανώσεις ανήκουν στο PKK. Οι Σοσιαλδημοκράτες της Άντερσον τότε είχαν χαρακτηρίσει «απαράδεκτο» οι υποστηρικτές του κόμματος αυτού να θεωρούνται τρομοκράτες.

«Η συμφωνία, η οποία ισχύει από τον Νοέμβριο του περασμένου χρόνου, παραμένει σε ισχύ», δήλωσε σήμερα στο πρακτορείο ειδήσεων TT ο Τομπίας Μποντίν. Οι Σοσιαλδημοκράτες δεν απάντησαν άμεσα σε αίτημα να σχολιάσουν.

Η Σουηδία πρόκειται να διενεργήσει βουλευτικές εκλογές τον Σεπτέμβριο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ