ΚΟΣΜΟΣ

Έρευνα για τις κατηγορίες κλοπής ουκρανικών σιτηρών από τη Ρωσία ζητά η Βρετανία

Έρευνα για τις κατηγορίες κλοπής ουκρανικών σιτηρών από τη Ρωσία ζητά η Βρετανία
Η ουκρανική κυβέρνηση κατηγορεί τη Ρωσία ότι από την έναρξη του πολέμου έχει κλέψει 500.000 τόνους σιτηρών, αξίας άνω των 100 εκατομμυρίων δολαρίων AP Photo/Jerome Delay, File

Την άμεση διενέργεια έρευνας για τις καταγγελίες ότι η Ρωσία κλέβει ουκρανικά σιτηρά ζητά η Βρετανία, σε συνέχεια των κατηγοριών που διατυπώνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ίδιο το Κίεβο.

Τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας στην Ουκρανία, τον τέταρτο μεγαλύτερο εξαγωγέα σιτηρών στον κόσμο, έχουν αποκλειστεί μετά τη ρωσική εισβολή, με περίπου 20 εκατομμύρια τόνους σιτηρών να παραμένουν εγκλωβισμένα στη χώρα.

Η υπουργός Γεωργίας της Βρετανίας, Βικτόρια Πρέντιτς, δήλωσε κατά τη διάρκεια διάσκεψης του Διεθνούς Συμβουλίου Σιτηρών (IGC) στο Λονδίνο ότι άκουσε από πρώτο χέρι τις καταγγελίες για κλοπή σιτηρών από τη Ρωσία από πηγές στη περιοχή της Χερσώνας στη νότια Ουκρανία, χαρακτηρίζοντας αυτές ως πολύ σοβαρές.

Η Ρωσία έχει αρνηθεί όλες τις κατηγορίες για κλοπή ουκρανικού σιτηρών, όσο και τις κατηγορίες Ουκρανίας, Ηνωμένων Πολιτειών και Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι ουσιαστικά εργαλειοποιεί τα τρόφιμα για να εκβιάσει με επικείμενη επισιτιστική κρίση.

Διαβάστε αναλυτικά

ΗΠΑ: Η Ρωσία «σπρώχνει» στις διεθνείς αγορές κλεμμένα ουκρανικά σιτηρά

Τα Ηνωμένα Έθνη προσπαθούν να μεσολαβήσουν σε μια συμφωνία που θα επιτρέψει τη μεταφορά ουκρανικών σιτηρών από λιμάνια όπως η Οδησσός.

Η Τουρκία πιέζει επίσης για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Μόσχας και Κιέβου για ένα σχέδιο για την επανέναρξη των εξαγωγών σιτηρών από τα λιμάνια της Ουκρανίας, αν και οι προοπτικές για μια συμφωνία φαίνονται αμυδρές, με κάθε πλευρά να κατηγορεί την άλλη για διακοπή του παγκόσμιου εφοδιασμού τροφίμων.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, έφθασε την Τρίτη στην Άγκυρα για συνομιλίες με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επί της σύναψης συμφωνίας για τη δημιουργία θαλασσίων διαδρόμων στη Μαύρη Θάλλασα για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών.

Διαβάστε αναλυτικά

Στην Τουρκία ο Λαβρόφ για τον θαλάσσιο διάδρομο εξαγωγής ουκρανικών σιτηρών

Η Ουκρανία και η Δύση κατηγορούν τη Μόσχα ότι χρησιμοποιεί ως όπλο τις προμήθειες τροφίμων. Η Ρωσία επιρρίπτει την ευθύνη για την κατάσταση στις νάρκες που έχουν τοποθετήσει ουκρανικές δυνάμεις στα χωρικά ύδατα της Μαύρης Θάλασσας και στις διεθνείς κυρώσεις κατά της Μόσχας.

Το Κίεβο κατήγγειλε την περασμένη εβδομάδα ότι η Ρωσία στέλνει κλεμμένα σιτηρά στην Τουρκία από την Κριμαία, την οποία προσάρτησε το 2014. Κατηγόρησε επίσης τη Ρωσία ότι έστειλε 100.000 τόνους κλεμμένων ουκρανικών σιτηρών στη Συρία.

Ο υφυπουργός Οικονομίας της Ουκρανίας, Τάρας Κάτσκα, δήλωσε μιλώντας στη διάσκεψη στο Λονδίνο ότι η φήμη των ρωσικών εταιρειών θα πληγεί για χρόνια από τις προσπάθειές τους να εμπορεύονται κλεμμένα σιτηρά.

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ