ΚΟΣΜΟΣ

Κίνα προς ΗΠΑ: Πόλεμος εάν η Ταϊβάν ανακηρύξει την ανεξαρτησία της

Κίνα προς ΗΠΑ: Πόλεμος εάν η Ταϊβάν ανακηρύξει την ανεξαρτησία της
«Ο κινεζικός στρατός δεν θα διστάσει ούτε στιγμή να ξεκινήσει πόλεμο, όποιο κι αν είναι το τίμημα» προειδοποιεί εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Άμυνας AP Photo/Kiichiro Sato, File

«Δεν θα διστάσουμε να ξεκινήσουμε πόλεμο» εάν η Ταϊβάν κηρύξει την ανεξαρτησία της, προειδοποίησε το Πεκίνο μετά το πέρας συνάντησης των υπουργών Άμυνας Ηνωμένων Πολιτειών και Κίνας, Λόιντ Όστιν και Γουέι Φενγκέ αντίστοιχα, στη Σιγκαπούρη.

«Αν κάποιος τολμήσει να χωρίσει την Ταϊβάν από την Κίνα, ο κινεζικός στρατός δεν θα διστάσει ούτε στιγμή να ξεκινήσει πόλεμο, όποιο κι αν είναι το τίμημα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Άμυνας, Γου Κιάν, μεταφέροντας τις δηλώσεις του Γουέι Φενγκέ κατά τη συνάντηση με τον Λόιντ Όστιν.

Ερχόμενοι ενώπιος ενωπίω, οι Λόιντ Όστιν και Ουέι Φενγκέ επανέλαβαν τις θέσεις Ουάσινγκτον και Πεκίνου για την Ταϊβάν -μείζονα πηγή εντάσεων μεταξύ των δύο δυνάμεων.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας κάλεσε την Κίνα «να αποφύγει περαιτέρω αποσταθεροποιητικές ενέργειες» στο ζήτημα της Ταϊβάν, αναφέρεται σε δήλωση των ΗΠΑ που εκδόθηκε μετά τις συνομιλίες.

Επρόκειτο για την πρώτη συνάντηση του Γουέι Φενγκέ με τον Λόιντ Όστιν, αφότου ο δεύτερος ανέλαβε τα καθήκοντά του.

Τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί τα ζητήματα για τα οποία αντιπαρατίθενται οι δύο χώρες: Η θάλασσα της Νότιας Κίνας, η αυξανόμενη επιρροή της Κίνας στην περιοχή της Ασίας- Ειρηνικού, ο πόλεμος στην Ουκρανία και η Ταϊβάν.

Το Πεκίνο θεωρεί το νησί αυτό των 24 εκ. κατοίκων δικό της έδαφος, αν και δεν το ελέγχει. Μάλιστα τα τελευταία χρόνια έχει αυξήσει τη στρατιωτική πίεση στην Ταϊβάν.

Η συνάντηση μεταξύ του Γουέι και του Όστιν ήλθε μερικές εβδομάδες μετά την παραβίαση της ζώνης εναέριας αναγνώρισης της Ταϊβάν (ADIZ) από 30 κινεζικά πολεμικά αεροσκάφη, τη σημαντικότερη που έχει καταγραφεί το 2022.

Οι ΗΠΑ κατηγόρησαν την Κίνα ότι οξύνει την ένταση με την Ταϊβάν, με τον υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, να χαρακτηρίζει τις παραβιάσεις ένδειξη «μιας ολοένα και πιο προκλητικής ρητορικής και δραστηριότητας» από την πλευρά του Πεκίνου.

Όστιν-Φενγκέ συναντήθηκαν στο περιθώριο του φόρουμ για την ασφάλεια «Διάλογος του Σάνγκρι- λα» που οργανώνει η Σιγκαπούρη. Πρόκειται για φόρουμ στο οποίο συμμετέχουν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του τομέα της ασφάλειας και εταιρείες της αμυντικής βιομηχανίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ