ΚΟΣΜΟΣ

Ντομπάς: Σε δίκη Νοτιοκορεάτης μαχητής - Η οικογένεια του Βρετανού θανατοποινίτη ζητά να ελευθερωθεί

Ντομπάς: Σε δίκη Νοτιοκορεάτης μαχητής - Η οικογένεια του Βρετανού θανατοποινίτη ζητά να ελευθερωθεί
Οι Βρετανοί Έιντεν Άσλιν και Σον Πίνερ και ο Μαροκινός Μπραχίμ Σααντούν κατηγορούνται ότι μετείχαν στις μάχες ως μισθοφόροι EPA/ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μετά τους δύο Βρετανούς και τον Μαροκινό αιχμαλώτους που καταδικάστηκαν σε θάνατο την Πέμπτη από δικαστήριο της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, οι ηγέτες της οποίας υποστηρίζονται από τη Μόσχα, ένας αιχμάλωτος μαχητής από τη Νότια Κορέα θα οδηγηθεί σε δίκη.

Το πρακτορείο ειδήσεων Interfax επικαλούμενο την αξιωματούχο των αποσχιστών Ναταλία Νικονόροβα μετέδωσε το Σάββατο πως «μία απόφαση προετοιμάζεται τώρα για έναν μισθοφόρο από τη Νότια Κορέα. Είναι πολίτης της αναφερόμενης χώρας που μάχονταν για τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας».

Η Νικονόροβα δεν αποκάλυψε το όνομα του μαχητή.

Την ίδια ώρα, η οικογένεια του Βρετανού Σον Πίνερ που καταδικάστηκε σε θάνατο από τις αρχές του Ντονμπάς που υποστηρίζονται από τη Ρωσία, μίλησε για τα ολέθρια νέα από την θανατική καταδίκη του και ζήτησε την ανταλλαγή ή την απελευθέρωσή του.

«Πρώτον, ολόκληρη η οικογένειά μας είναι συντετριμμένη και λυπημένη για το αποτέλεσμα της παράνομης δίκης-σόου από τη λεγόμενη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντόνετσκ. Ως Ουκρανός κάτοικος για περισσότερα από τέσσερα χρόνια και συμβασιούχος πεζοναύτης στην 36η Ταξιαρχία, για την οποία είναι πολύ περήφανος, ο Σον θα πρέπει να έχει όλα τα δικαιώματα ενός αιχμάλωτου πολέμου σύμφωνα με τη Σύμβαση της Γενεύης περιλαμβανομένης της πρόσβασης σε πλήρως ανεξάρτητης νομικής εκπροσώπησης», αναφέρει δήλωση της οικογένειας.

Ζητώντας την προστασία της ιδιωτικής ζωής σε αυτή τη «δύσκολη στιγμή», η δήλωση της οικογένειας ανέφερε επίσης:

«Ελπίζουμε ειλικρινά ότι όλα τα μέρη θα συνεργαστούν επειγόντως για να εξασφαλίσουν την ασφαλή απελευθέρωση ή ανταλλαγή του Σον. Η οικογένειά μας, συμπεριλαμβανομένου του γιου του και της Ουκρανής συζύγου του, τον αγαπούν και τους λείπει τόσο πολύ και η καρδιά μας είναι κοντά σε όλες τις οικογένειες που εμπλέκονται σε αυτή την απαίσια κατάσταση».

Το επίσημο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS μετέδωσε την Πέμπτη ότι το Ανώτατο Δικαστήριο της αυτοανακηρυχθείσας «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ» καταδίκασε σε θάνατο τους Βρετανούς Έιντεν Άσλιν και Σον Πίνερ και τον Μαροκινό Μπραχίμ Σααντούν, «που κατηγορούνταν ότι μετείχαν στις μάχες ως μισθοφόροι».

Οι τρεις άνδρες είχαν συλληφθεί στην περιφέρεια της Μαριούπολης, σύμφωνα με τους Ρώσους.

Εντούτοις, σύμφωνα με το Κίεβο, και οι τρεις ανήκαν στις τάξεις των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων. Αν συμβαίνει αυτό, δεν θα έπρεπε να θεωρηθούν μισθοφόροι» σημείωσε η Ραβίνα Σαμντασάνι, εκφράζοντας μεγάλη ανησυχία για την εξέλιξη.

Εν τω μεταξύ, η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ιρίνα Βερεσούκ είπε ότι πιστεύει ότι οι αυτονομιστικές αρχές θα ενεργήσουν τελικά ορθολογικά, «γιατί γνωρίζουν καλά τις ανεπανόρθωτες συνέπειες για αυτές και για τους Ρώσους εάν λάβουν λάθος μέτρα εναντίον αυτών των τριών στρατιωτών μας».

«Κάτι μου λέει ότι, τελικά, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, αργά ή γρήγορα, αυτοί οι τρεις στρατιώτες θα ανταλλαγούν (ή αλλιώς θα γυρίσουν στο σπίτι)», έγραψε σε μια διαδικτυακή ανάρτησή της.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, είναι «σοκαρισμένος» από τις καταδίκες σε θάνατο δύο Βρετανών από φιλορώσους αυτονομιστές στην Ουκρανία, ανέφερε την Παρασκευή η Ντάουνινγκ Στριτ, λέγοντας ότι το Λονδίνο συνεργάζεται με το Κίεβο για να απελευθερωθούν.

Όπως τόνισε το Λονδίνο δίνει προτεραιότητα σε συνομιλίες με την Ουκρανία και όχι με τη Ρωσία για την κατάσταση των δύο κρατούμενων Βρετανών που καταδικάστηκαν σε θάνατο από δικαστήριο της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ (DPR) στην ανατολική Ουκρανία.

Η Ουκρανία πράττει ό,τι είναι δυνατόν για τη διάσωση των τριών ξένων πολιτών που καταδικάστηκαν σε θάνατο από τις αρχές του Ντονμπάς για λογαριασμό της Ρωσίας, όπως δήλωσε σήμερα, ένας Ουκρανός βουλευτής που είναι μέλος στην κοινοβουλευτική επιτροπή Άμυνας και Ασφάλειας.

«Τόσο το υπουργείο Άμυνας, αλλά και η Κεντρική Διεύθυνση Πληροφοριών, η οποία διαχειρίζεται ζητήματα που σχετίζονται με την ανταλλαγή αιχμαλώτων, λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσουν ότι αυτοί οι ξένοι πολίτες θα διασωθούν», δήλωσε ο βουλευτής Φεντίρ Βενισλάβσκι στην κρατική τηλεόραση της Ουκρανίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ