ΚΟΣΜΟΣ

Bild: Σολτς, Μακρόν και Ντράγκι μαζί στο Κίεβο πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της G7

Bild: Σολτς, Μακρόν και Ντράγκι μαζί στο Κίεβο πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της G7
Όλαφ Σολτς και Εμανουέλ Μακρόν κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Σύνοδου της G7 το Φεβρουάριο στο Βερολίνο AP Photo/Thibault Camus, Pool

O Γερμανός καγκελάριος, 'Ολαφ Σολτς, αναμένεται να μεταβεί στο Κίεβο μαζί με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, και τον Ιταλό πρωθυπουργό, Μάριο Ντράγκι, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της G7 στα τέλη Ιουνίου, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Bild am Sonntag.

Η γερμανική εφημερίδα επικαλείται γαλλικές και ουκρανικές κυβερνητικές πηγές στο σχετικό δημοσίευμά της, το οποίο αναμεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Επί του παρόντος η πληροφορία δεν επιβεβαιώνεται επίσημα.

H Σύνοδος Κορυφής της G7 είναι προγραμματισμένη για τις 26-28 Ιουνίου στις Βαυαρικές Άλπεις.

Στο Κίεβο η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία πραγματοποίησε το Σάββατο τη δεύτερη επίσκεψή της στο Κίεβο, δήλωσε ότι θα δοθεί οριστική απάντηση σχετικά με το εάν η Ουκρανία πρέπει να λάβει το καθεστώς υποψήφιας χώρας για ένταξη στην ΕΕ «μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας».

«Οι σημερινές συζητήσεις θα μας επιτρέψουν να ολοκληρώσουμε την αξιολόγησή μας για την ενδεχόμενη χορήγηση στην Ουκρανία του καθεστώτος του υποψήφιου μέλους στην ΕΕ έως το τέλος της προσεχούς εβδομάδας», δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μετά τη συνάντησή της με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Η Ουκρανία ζητά συγκεκριμένη «νομική δέσμευση» που να της επιτρέπει να λάβει το συντομότερο δυνατόν επίσημο καθεστώς υποψηφίου μέλους στην ΕΕ, αλλά οι 27 είναι πολύ διχασμένοι στο θέμα αυτό.

Και ακόμη και αν πάρει η Ουκρανία το «καθεστώς υποψήφιου μέλους», αυτό θα εκκινήσει μια διαδικασία διαπραγματεύσεων και ενδεχόμενων μεταρρυθμίσεων που θα διαρκέσει χρόνια, ίσως και δεκαετίες, προτού να είναι έτοιμη να ενταχθεί στην ΕΕ.

«Θέλουμε να υποστηρίξουμε την Ουκρανία στην ευρωπαϊκή της πορεία», δήλωσε σήμερα η πρόεδρος της Κομισιόν. «Θέλουμε να κοιτάζουμε στο μέλλον. Έχει κάνει πολλά, αλλά υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν, για την καταπολέμηση της διαφθοράς για παράδειγμα», δήλωσε σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον πρόεδρο Ζελένσκι.

Ο Ζελένσκι από την πλευρά του δήλωσε στην ίδια συνέντευξη: «Όλη η Ευρώπη είναι στόχος για τη Ρωσία, και η Ουκρανία είναι μόλις το πρώτο στάδιο αυτής της επιθετικότητας. Για τον λόγο αυτό μια θετική απάντηση στην ουκρανική υποψηφιότητα στην ΕΕ μπορεί να είναι μια θετική απάντηση στην ερώτηση κατά πόσο το ευρωπαϊκό σχέδιο έχει μέλλον».

Ο ουκρανικός λαός «έχει ήδη πολύ μεγάλη συνεισφορά στην υπεράσπιση της κοινής ελευθερίας», δήλωσε ο Ζελένσκι.

Όπως επισημαίνει το Bloomberg, η επίσκεψη, η οποία δεν είχε ανακοινωθεί, γίνεται σε μια κρίσιμη στιγμή για τον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς ο ουκρανικός στρατός υφίσταται μεγάλη πίεση στις ανατολικές περιοχές της και η χώρα πασχίζει να αντιμετωπίσει το έλλειμμα των πέντε δισεκατομμυρίων ευρώ το μήνα.

Την Πέμπτη, από τη Ρώμη, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διαβεβαίωνε ότι η Ευρώπη θα βοηθήσει στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας μετά τις καταστροφές από τη ρωσική εισβολή, καθώς αποτελεί ηθική της υποχρέωση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ