ΚΟΣΜΟΣ

Ο πόλεμος «κούρασε» και η Ουκρανία ανησυχεί για τυχόν απώλεια υποστήριξης από τη Δύση

Ο πόλεμος «κούρασε» και η Ουκρανία ανησυχεί για τυχόν απώλεια υποστήριξης από τη Δύση
Ουκρανοί στρατιώτες σε ένα διάλειμμα από τις σκληρές συγκρούσεις που σημειώνονται στο μέτωπο του Σεβεροντονέτσκ AP Photo/Oleksandr Ratushniak

Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να μην έχει ορατό τέλος -κάτι για το οποίο προειδοποίησε εκ νέου ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι- και καθώς τα θύματα αυξάνονται και οι δυνάμεις της χώρας «στερεύουν», το Κίεβο ανησυχεί ότι η αδυσώπητη σύγκρουση με τη Ρωσία έχει αρχίσει να «κανονικοποιείται» στη σκέψη των Δυτικών -ή ακόμα και να «κουράζει»- και πως αυτό πιθανώς θα οδηγήσει σε μείωση της υποστήριξης προς τη χώρα, με τραγικές συνέπειες.

Στην καθημερινή του ομιλία μέσω βίντεο, ο Ουκρανός πρόεδρος επιχείρησε να αναπτερώσει το ηθικό στη χώρα, τονίζοντας ότι οι δυνάμεις αψήφησαν τις ρωσικές προσδοκίες, αποτρέποντας τα στρατεύματα του Πούτιν να κατακλύσουν την ανατολική Ουκρανία, όπου οι μάχες ήταν πιο σκληρές εδώ και εβδομάδες, ανέφερε το Associated Press.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι υπογράμμισε ότι ήταν περήφανος για τους Ουκρανούς υπερασπιστές που κατάφεραν να συγκρατήσουν τη ρωσική προέλαση στην περιοχή του Ντονμπάς, που συνορεύει με τη Ρωσία και όπου οι αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Μόσχα ελέγχουν μεγάλο μέρος της επικράτειας εδώ και οκτώ χρόνια.

«Θυμάστε πώς στη Ρωσία, στις αρχές Μαΐου, ήλπιζαν να καταλάβουν όλο το Ντονμπάς;» είπε ο πρόεδρος. «Είναι ήδη η 108η μέρα του πολέμου, ήδη Ιούνιος. Το Ντονμπάς βαστάει».

Ο πόλεμος της Ουκρανίας με τη Ρωσία οδεύει προς τον πέμπτο μήνα του εν μέσω αυξανόμενης ανησυχίας στη χώρα ότι η μείωση του ενδιαφέροντος κάλυψης των γεγονότων από τα μέσα ενημέρωσης θα μπορούσε να οδηγήσει σε σταδιακή απώλεια της δυτικής υποστήριξης, καθώς η Μόσχα σημειώνει αργά αλλά σταθερά κέρδη στην πρώτη γραμμή.

Ο φόβος αντανακλά την αυξανόμενη «κανονικοποίηση» της σύγκρουσης, καθώς μεγάλα τμήματα της χώρας αισθάνονται μακριά από τον πόλεμο στο ανατολικό Ντονμπάς, ενώ την ίδια ώρα γίνεται σαφές ότι τα θύματα αυξάνονται και το οικονομικό κόστος εκτοξεύεται στα ύψη. «Είναι μια πολύ πραγματική απειλή, ότι οι άνθρωποι κουράζονται ψυχολογικά», είπε η Λέσια Βασιλένκο, βουλευτής της αντιπολίτευσης του φιλελεύθερου κόμματος Holos.

Η κάλυψη των διεθνών μέσων ενημέρωσης μειώθηκε σημαντικά τους τελευταίους δύο μήνες, πρόσθεσε, και «καθώς αυτός ο αριθμός μειώνεται περαιτέρω, υπάρχει πολύ υψηλός κίνδυνος να μειωθεί η υποστήριξη από τη Δύση».

Η Ουκρανία έχει γίνει ολοένα και περισσότερο εξαρτώμενη από τη βοήθεια της Δύσης καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται, τόσο από άποψη όπλων όσο και ανθρωπιστικής υποστήριξης, και θα χρειαστεί χρήματα από διεθνή βοήθεια για να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση πόλεων και χωριών που καταστράφηκαν από τους Ρώσους στην πρώιμη φάση των μαχών. Τα ταμεία της είναι άδεια.

Η Ρωσία, εν τω μεταξύ, φαίνεται κοντά στην κατάληψη της κατεστραμμένης πόλης του Σιεβιεροντόνετσκ του Ντονμπάς, μετά από μια αποτυχημένη αντεπίθεση των δυνάμεων της Ουκρανίας.

Μετά από εβδομάδες σιωπής για απώλειες, σημαντικοί σύμβουλοι του προέδρου της Ουκρανίας παραδέχθηκαν την περασμένη εβδομάδα ότι 150 σκοτώνονται σε μάχες καθημερινά και 800 τραυματίζονται.

Η προσφορά όπλων παραμένει στην κορυφή της λίστας των απαιτήσεων της Ουκρανίας. Αυτή την εβδομάδα το Κίεβο παραδέχτηκε ότι είχε εξαντλήσει τα αποθέματα σοβιετικών προδιαγραφών. Υπάρχει απογοήτευση με τον ρυθμό της προσφοράς και επικρίνεται η κυβέρνηση του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι επειδή δεν μεταβίβασε τη λήψη επιχειρησιακών αποφάσεων περαιτέρω στην αλυσίδα.

Δύο στρατιωτικοί διοικητές, που ζήτησαν να μην κατονομαστούν, είπαν στον Observer ότι παρά τα διεθνή επιτεύγματα του προέδρου, δεν είχαν γίνει αρκετά για την αντιμετώπιση της μετακομμουνιστικής γραφειοκρατίας του στρατού και ότι οι προμήθειες ορισμένου βασικού εξοπλισμού, όπως κρυπτογραφημένο ραδιόφωνο πεδίου μάχης, ήταν ανεπαρκείς.

Τα παράπονα περιλαμβάνουν την έλλειψη πρακτικής ανταλλαγής πληροφοριών σε επίπεδο μονάδας με τη Δύση ή σημεία επαφής για βοήθεια στην εκπαίδευση όπλων. Υπάρχει επίσης απουσία τρόπων για να μάθουν ποιος εξοπλισμός μπορεί να είναι διαθέσιμος και ανάγκη για πρακτική βοήθεια με τη μεταφορά υλικοτεχνικής υποστήριξης από κόμβους πυρομαχικών στη νοτιοανατολική Πολωνία.

Όσοι είναι πιο κοντά στον πρόεδρο είναι σχετικά πιο ψύχραιμοι με τη μείωση του ενδιαφέροντος των μέσων ενημέρωσης – εφόσον οι δυτικοί πολιτικοί δεν χάσουν την εστίασή τους και η ενότητα μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ παραμένει σχετικά ισχυρή.

Ο Ολεξίι Αρίστοβιτς, υψηλόβαθμος στρατιωτικός σύμβουλος στο γραφείο του προέδρου, είπε ότι η κούραση των μέσων ενημέρωσης ήταν αναπόφευκτη καθώς η σύγκρουση συνεχιζόταν. «Ήταν αναπόφευκτο ότι η δίκη του Τζόνι Ντεπ και της Άμπερ Χερντ συγκέντρωσε περισσότερα views και likes από τον πόλεμο. Οι άνθρωποι κουράζονται, αλλά δεν θα μπορούσε να μας νοιάζει λιγότερο. Δεν χρειάζεται να μιλάτε καθόλου για εμάς. Απλώς δώστε μας τα όπλα», είπε στον Observer.

Η στρατιωτική τακτική της Ουκρανίας φαίνεται να ισοδυναμεί με σκληρή μάχη και υψηλές απώλειες για να επιβραδύνει τη ρωσική προσπάθεια να καταλάβει το Σιεβιεροντόνετσκ και την υπόλοιπη περιοχή του Ντονμπάς, ενώ ελπίζει ότι τα πρόσφατα υποσχεθέντα δυτικά όπλα, όπως πολλαπλοί εκτοξευτές πυραύλων από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, θα επιτρέψουν στις εμπόλεμες δυνάμεις του να ανακτήσουν εδάφη που χάθηκαν από τους εισβολείς.

Εν τω μεταξύ, υπάρχει ιδιαίτερη απογοήτευση με τη Γερμανία επειδή είναι αργή στην προμήθεια όπλων και τη Γαλλία που φαίνεται ότι είναι πιο πρόθυμη να συνεργαστεί με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο φόβος είναι ότι η αργή προσφορά εμποδίζει την Ουκρανία να κερδίσει. «Αν είχαμε όλα τα όπλα για τα οποία μιλούσαν οι Γερμανοί, θα είχαμε διώξει τους Ρώσους, η Χερσώνα θα είχε απελευθερωθεί», είπε ο Αρίστοβιτς.

Η Βασιλένκο είπε ότι φοβάται ότι η Ρωσία μπορεί να είναι σε θέση να «εξαντλήσει τη διεθνή προσοχή προς την Ουκρανία» εάν συνεχιστεί ένας φθοροποιός πόλεμος και έτσι σταδιακά να «ωθήσει τον κόσμο σε κάποιου είδους ειρηνευτική συμφωνία» που θα ισοδυναμούσε με μεγαλύτερη διχοτόμηση της χώρας .

ΔΗΜΟΦΙΛΗ