ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Δικομματική ομάδα γερουσιαστών ανακοίνωσε συμφωνία για τον έλεγχο των όπλων

ΗΠΑ: Δικομματική ομάδα γερουσιαστών ανακοίνωσε συμφωνία για τον έλεγχο των όπλων
Εάν εγκριθεί το πλαίσιο, έγραψε ο Μπάιντεν, θα σήμαινε «την πιο σημαντική νομοθεσία για την ασφάλεια των όπλων που έχει ψηφιστεί στο Κογκρέσο εδώ και δεκαετίες» (AP Photo/Rick Bowmer)

Μια δικομματική ομάδα γερουσιαστών ανακοίνωσε συμφωνία επί της αρχής για τη νομοθεσία για την ασφάλεια των όπλων στις ΗΠΑ την Κυριακή.

Αυτή περιλαμβάνει «απαραίτητους πόρους για την ψυχική υγεία, βελτιώνει την ασφάλεια των σχολείων και την υποστήριξη για τους μαθητές και βοηθά να διασφαλιστεί ότι οι επικίνδυνοι εγκληματίες και όσοι κρίνονται ως ψυχικά ασθενείς δεν μπορούν να αγοράσουν όπλα», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η ανακοίνωση περιλαμβάνει την υποστήριξη 10 Ρεπουμπλικανών γερουσιαστών, κάτι που θα έδινε στην πρόταση αρκετή υποστήριξη για να ξεπεραστεί ο σκόπελος της Γερουσίας. Η συμφωνία είναι σημαντική, δεδομένου του πόσο διχασμένοι ήταν οι νομοθέτες σχετικά με το ζήτημα των όπλων, αλλά το πραγματικό νομοθετικό κείμενο δεν έχει ακόμη γραφτεί.

Η πρόταση περιλαμβάνει υποστήριξη για κρατικές εντολές παρέμβασης σε κρίσεις, χρηματοδότηση για την ασφάλεια των σχολείων και αυστηρότερων ελέγχων του ιστορικού για τους αγοραστές πυροβόλων όπλων ηλικίας κάτω των 21 ετών.

Ουσιαστικά, η νομοθεσία περιλαμβάνει μια διάταξη για την λεγόμενη «κόκκινη σημαία», με την κυβέρνηση να παρέχει «πόρους σε πολιτείες και φυλές για να δημιουργήσουν και να διαχειριστούν νόμους που βοηθούν να διασφαλιστεί ότι τα όπλα δεν θα φτάσουν στα χέρια ατόμων τα οποία ένα δικαστήριο έχει κρίνει ότι είναι επικίνδυνα για τον εαυτό τους ή τους άλλους», σύμφωνα με την ανακοίνωση. Η πρόταση θα περιλαμβάνει επίσης «σημαντικές επενδύσεις για την αύξηση της πρόσβασης στην ψυχική υγεία και τα προγράμματα πρόληψης αυτοκτονιών και άλλες υπηρεσίες υποστήριξης διαθέσιμες στην κοινότητα, συμπεριλαμβανομένης της παρέμβασης και της ανάκαμψης σε κρίσεις και τραύματα».

Επιπλέον, η νομοθεσία θα παρέχει πόρους «για την επέκταση της ψυχικής υγείας και των υποστηρικτικών υπηρεσιών στα σχολεία, συμπεριλαμβανομένων προγραμμάτων έγκαιρης αναγνώρισης και παρέμβασης για την ασφάλεια στα σχολεία».

«Το σχέδιό μας σώζει ζωές ενώ ταυτόχρονα προστατεύει τα συνταγματικά δικαιώματα των νομοταγών Αμερικανών», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ομάδα, με επικεφαλής τον Δημοκρατικό Κρις Μέρφι και τον Ρεπουμπλικάνο Τζον Κόρνιν. «Ανυπομονούμε να κερδίσουμε ευρεία, δικομματική υποστήριξη και η λογική μας πρόταση να θεσπιστεί νόμος».

Συνολικά είκοσι γερουσιαστές, Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί υπογράφουν τη συμφωνία.

Μια πηγή που γνωρίζει τις συζητήσεις είπε ότι οι διαπραγματευτές ήλπιζαν να πείσουν 10 Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές να υπογράψουν τη συμφωνία προτού ανακοινωθεί, προκειμένου να δείξουν ότι μπορούν να ξεπεράσουν το όριο των 60 ψήφων, μεταδίδει το CNNi. Η Γερουσία κατανέμεται επί του παρόντος ομοιόμορφα μεταξύ των διασκέψεων των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικανών με 50 έδρες το καθένα.

Μπάιντεν: Προς τη σωστή κατεύθυνση η συμφωνία

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε την Κυριακή ότι η συμφωνία «δεν κάνει όλα όσα πιστεύω ότι χρειάζονται, αλλά αντανακλά σημαντικά βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση».

Εάν εγκριθεί το πλαίσιο, έγραψε ο Μπάιντεν, θα σήμαινε «την πιο σημαντική νομοθεσία για την ασφάλεια των όπλων που έχει ψηφιστεί στο Κογκρέσο εδώ και δεκαετίες», προσθέτοντας: «Με δικομματική υποστήριξη, δεν υπάρχουν δικαιολογίες για καθυστέρηση και κανένας λόγος για τον οποίο δεν πρέπει να περάσει γρήγορα από τη Γερουσία και το Σώμα».

«Κάθε μέρα που περνά, περισσότερα παιδιά σκοτώνονται σε αυτή τη χώρα: όσο πιο γρήγορα έρθει στο γραφείο μου, τόσο πιο γρήγορα μπορώ να το υπογράψω και τόσο πιο γρήγορα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα μέτρα για να σώσουμε ζωές».

Οι συνομιλίες ακολούθησαν μια σειρά μαζικών πυροβολισμών στις Ηνωμένες Πολιτείες, συμπεριλαμβανομένης της επίθεσης σε σχολείο στο Ουβάλντε του Τέξας, τον περασμένο μήνα, όπου σκοτώθηκαν 19 μικρά παιδιά και επίσης της επίθεσης τον Μάιο σε σούπερ μάρκετ Μπάφαλο της Νέας Υόρκης κατά την οποία σκοτώθηκαν 10 Αφροαμερικανοί.

Η συμφωνία ανακοινώθηκε μια ημέρα μετά τις διαδηλώσεις στην Ουάσινγκτον και σε εκατοντάδες άλλες πόλεις στις Ηνωμένες Πολιτείες δεκάδων χιλιάδων πολιτών που ζητούσαν από τους νομοθέτες να εγκρίνουν νομοθεσία για τον περιορισμό της βίας από τη χρήση όπλων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ