ΚΟΣΜΟΣ

Δήμαρχος Μαριούπολης: Καταστροφικές συνθήκες - «Προδότες έδωσαν συντεταγμένες στους Ρώσους»

Δήμαρχος Μαριούπολης: Καταστροφικές συνθήκες - «Προδότες έδωσαν συντεταγμένες στους Ρώσους»
Σύμφωνα με τον δήμαρχο, η καταστροφή κρίσιμων υποδομών της πόλης στην αρχή της εισβολής ήταν καλά συντονισμένη (AP Photo)

Για τις καταστροφικές συνθήκες που επικρατούν στην κατεχόμενη Μαριούπολη, όπου περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι είναι παγιδευμένοι, μίλησε στο BBC ο δήμαρχος της πόλης Βαντίμ Μποϊτσένκο. Ισχυρίστηκε, μάλιστα, ότι «προδότες» έδωσαν νωρίς συντεταγμένες στις ρωσικές δυνάμεις.

«Δεν έχουν καθαρό νερό. Δεν υπάρχει φαγητό, δεν υπάρχει ηλεκτρισμός, δεν υπάρχουν φάρμακα. Τα νοσοκομεία έχουν υποστεί ζημιές, γιατροί έχουν σκοτωθεί. Οι άνθρωποι δεν ζουν εκεί, επιβιώνουν, παλεύοντας για φαγητό», είπε ο δήμαρχος.

Οι ρωσικές δυνάμεις πήραν τον έλεγχο της πόλης-λιμάνι στα νότια τον Μάιο μετά από μήνες ανηλεών βομβαρδισμών.

Σύμφωνα με τον Μποϊτσένκο, ο οποίος έχει φύγει από τη Μαριούπολη, οι σοροί πολλών θυμάτων εξακολουθούν να βρίσκονται σε βομβαρδισμένα κτήρια.

«Υπάρχουν πολλοί νεκροί στη Μαριούπολη. Οι Ρώσοι δεν έχουν καθαρίσει τις σορούς όσων σκότωσαν στους βομβαρδισμούς. Πολλά πτώματα είναι ακόμα κάτω από τα ερείπια... Σύμφωνα με τους γιατρούς, αυτό το καλοκαίρι στη Μαριούπολη θα είναι φρικτό. Και μπορεί να κοστίσει χιλιάδες ζωές».

Η Μαριούπολη κινδυνεύει από μεγάλη επιδημία χολέρας. Ο δήμαρχος χαρακτηρίζει την κατάσταση στην πόλη ως καταστροφική και καλεί τους διεθνείς οργανισμούς να βοηθήσουν στην οργάνωση «πράσινων διαδρόμων» για εκκένωση.

«Δεν υπάρχουν νοσοκομεία, ούτε γιατροί. Οι Ρώσοι κλέβουν εξοπλισμό από νοσοκομεία που δεν υπέστησαν ζημιές στις μάχες και τον μεταφέρουν στο Ντόνετσκ», σημειώνει και συνεχίζει:

«Οι άνθρωποι περιμένουν πολλές μέρες σε μια ουρά για νερό και παλεύουν για φαγητό. Οι Ρώσοι ανάγκασαν τους ανθρώπους να καθαρίσουν ερείπια με αντάλλαγμα νερό. Η πόλη είναι κλειστή. Κανείς δεν επιτρέπεται να μπει ή να βγει».

Καλά συντονισμένη η επίθεση

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, η καταστροφή κρίσιμων υποδομών της πόλης στην αρχή της εισβολής ήταν καλά συντονισμένη. Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι «προδότες» έδωσαν νωρίς συντεταγμένες στις ρωσικές δυνάμεις.

«Ήξεραν πού να βομβαρδίσουν. Υπήρχαν πολλοί προδότες που έδιναν συντεταγμένες. Ό,τι είχαμε, ό,τι θεωρείται η κρίσιμη υποδομή της πόλης, καταστράφηκε τις πρώτες επτά ημέρες».

«Υπάρχουν 15 τροφοδοτικά στην πόλη. Ακόμη και ο δήμαρχος δεν ήξερε πού ήταν όλοι. Και ήξεραν και σε μια εβδομάδα κατέστρεψαν και τα 15. Η πόλη έμεινε χωρίς φως», λέει.

Σημεία ύδρευσης, γραμμές επικοινωνίας και αποθήκες που αποθηκεύουν τρόφιμα και φάρμακα ήταν επίσης στόχος, συνεχίζει.

Κατηγορεί τους «προδότες» ότι είναι βουλευτές του δημοτικού συμβουλίου του φιλορωσικού κόμματος The Opposition Platform - For Life, οι οποίοι τώρα κυβερνούν την πόλη υπό τη ρωσική κατοχή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ