ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Η Ρωσία καλεί τους μαχητές του Αζότ στο Σεβεροντόνετσκ να παραδώσουν τα όπλα

Ουκρανία: Η Ρωσία καλεί τους μαχητές του Αζότ στο Σεβεροντόνετσκ να παραδώσουν τα όπλα
Η Ρωσία ανακοίνωσε ακόμα ότι μπορεί να ανοίξει ανθρωπιστικό διάδρομο από τις 05:00 ώρα Γκρίνουιτς (08:00 ώρα Ελλάδας) για την απομάκρυνση των άμαχων (AP Photo/Oleksandr Ratushniak)

Να παραδώσουν τα όπλα τους από τις 08:00 το πρωί της Τετάρτης κάλεσε η Ρωσία τους Ουκρανούς στρατιώτες που βρίσκονται στο χημικό εργοστάσιο Αζότ στο Σεβεροντονέτσκ, αφού ανακοίνωσε νωρίτερα ότι θα δώσει στους μαχητές την ευκαιρία να παραδοθούν.

«Καλούμε τις επίσημες αρχές στο Κίεβο να επιδείξουν σύνεση και να δώσουν τις κατάλληλες οδηγίες στους μαχητές να σταματήσουν την παράλογη αντίστασή τους και να αποσυρθούν από το έδαφος του εργοστασίου Αζότ», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας σε ανακοίνωσή του.

Τόσο η πόλη όσο και το χημικό εργοστάσιο έχουν γίνει σημεία ανάφλεξης της σύγκρουσης τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς εκατοντάδες Ουκρανοί άμαχοι και στρατιώτες έχουν καταφύγει στο εργοστάσιο που σφυροκοπείται από τις ρωσικές δυνάμεις οι οποίες προσπαθούν να καταλάβουν την πόλη, δήλωσαν οι τοπικές αρχές.

Καλώντας τους Ουκρανούς μαχητές να παραδοθούν, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας είπε ότι θα εγγυηθεί «για τις ζωές τους και την τήρηση όλων των κανόνων της Σύμβασης της Γενεύης για τη μεταχείριση των αιχμαλώτων πολέμου, όπως συνέβη με τους συντρόφους σας που παραδόθηκαν προηγουμένως στη Μαριούπολη».

Η Ρωσία ανακοίνωσε ακόμα ότι μπορεί να ανοίξει ανθρωπιστικό διάδρομο από τις 05:00 ώρα Γκρίνουιτς (08:00 ώρα Ελλάδας) για την απομάκρυνση των άμαχων προς την πόλη Σβάτοβε στα βόρεια, σε ρωσικά κατεχόμενα εδάφη.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ισχυρίστηκε ότι η Ουκρανία ζήτησε έναν διάδρομο για την εκκένωση αμάχων σε εδάφη που ελέγχονται από την Ουκρανία, στο Λισιχανσκ, αλλά ότι «δεν είναι δυνατή η ασφαλής εκκένωση προς αυτή την κατεύθυνση» επειδή και οι τρεις μεγάλες γέφυρες είναι αδιάβατες.

Όλες οι γέφυρες του ποταμού Σίβερσκι Ντονέτς που συνδέουν την πόλη Σεβεροντονέτσκ με τα εδάφη που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της Ουκρανίας, έχουν καταστραφεί.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας στην ανακοίνωσή του με την οποία καλεί τους Ουκρανούς μαχητές να παραδοθούν, τους κατηγορεί ότι χρησιμοποιούν τους αμάχους στο εργοστάσιο Αζότ ως ανθρώπινη ασπίδα. Η Μόσχα, από τότε που έχει στείλει τα στρατεύματά της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, έχει επανειλημμένα κατηγορήσει τους Ουκρανούς προβάλλοντας παρόμοιους ισχυρισμούς, τους οποίους το Κίεβο έχει απορρίψει.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας αναφέρει ότι έχει ενημερώσει το Κίεβο για την πρότασή του και ζήτησε να δώσει εντολή στους μαχητές να παραδοθούν.

Η κατάσταση στο εργοστάσιο Αζότ («Άζωτο»), μοιάζει με την κατάσταση που είχε δημιουργηθεί πρόσφατα με το εργοστάσιο χαλυβουργίας στην πόλη Μαριούπολη, όπου εκατοντάδες μαχητές και άμαχοι είχαν καταφύγει για να αποφύγουν τους βομβαρδισμούς των Ρώσων. Στα μέσα Μαΐου οι μαχητές τελικά παραδόθηκαν και φυλακίσθηκαν από τους Ρώσους.

Καταστράφηκε και η τελευταία γέφυρα του Σεβεροντονέτσκ

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν τρίτη γέφυρα που συνδέει την Σεβεροντονέτσκ με την γειτονική της πόλη Λισιτσάνσκ, δήλωσε σήμερα ο Ουκρανός δήμαρχος της πόλης Ολεξάντρ Στριούκ, σημειώνοντας ότι η πόλη αυτή κλειδί στην ανατολική Ουκρανία δεν είναι «απομονωμένη» και ότι οι ουκρανικές δυνάμεις δεν έχουν παγιδευτεί.

«Μαζικοί βομβαρδισμοί κατέστρεψαν μια τρίτη γέφυρα, αλλά η πόλη δεν είναι απομονωμένη. Υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας ακόμη κι αν αυτοί είναι αρκετά περίπλοκοι», σημείωσε ο Στριούκ μιλώντας σε ουκρανικό τηλεοπτικό δίκτυο.

Απομακρύνσεις αμάχων εξακολουθούν να γίνονται «κάθε λεπτό όταν υπάρχει ανάπαυλα και υπάρχει δυνατότητα μεταφοράς», σημείωσε επίσης ο Στριούκ, προσθέτοντας: «Όμως πρόκειται για διακριτικές απομακρύνσεις, που γίνονται ένας-ένας, και εκμεταλλευόμαστε κάθε δυνατή ευκαιρία».

«Τα ρωσικά στρατεύματα δεν εγκαταλείπουν τις προσπάθειές τους να καταλάβουν την πόλη, αλλά οι στρατιωτικοί κρατάνε γερά», συνέχισε και υπογράμμισε ότι «διεξάγονται οδομαχίες» και ότι «η κατάσταση αλλάζει ώρα με την ώρα».

Η Λισιτσάνσκ και η Σεβεροντονέτσκ είναι γειτονικές πόλεις που χωρίζονται από τον ποταμό Σεβέρσκι Ντονέτς.

Ο Στριούκ σημείωσε επίσης ότι 540 ως 560 άνθρωποι έχουν βρει καταφύγιο στα υπόγεια του μεγάλου χημικού εργοστασίου Αζότ που βομβαρδίζεται. Αν και ο ανεφοδιασμός είναι δύσκολος υπάρχουν κάποια αποθέματα μέσα στο εργοστάσιο, πρόσθεσε. «Ο εχθρός διαλύει την μεγαλύτερη επιχείρησή μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι Ρώσοι προσπαθούν να περικυκλώσουν τους Ουκρανούς στην Σεβεροντονέτσκ, στην Λισιτσάνσκ και στις κοντινές περιοχές Πριβίλια και Μποριβσκέ, σημείωσε παράλληλα σήμερα ο περιφερειάρχης της Λουχάνσκ Σεργκί Γκαϊντάι, προσθέτοντας ότι οι δυνάμεις της Μόσχας δέχθηκαν ενισχύσεις από δύο τακτικά τάγματα.

«Η κατάσταση στο Σεβεροντονέτσκ έχει επιδεινωθεί εξαιρετικά - οι Ρώσοι καταστρέφουν πολυώροφα κτήρια και το Αζότ», συνέχισε ο περιφερειάρχης του Λουχάνσκ Σέρχιι Γκαϊντάι σε σημερινή ανάρτησή του στο Telegram, ο οποίος χθες, Δευτέρα, είχε δηλώσει ότι οι ρωσικές δυνάμεις σφυροκοπούσαν το εργοστάσιο Αζότ στο οποίο είχαν βρει καταφύγιο εκατοντάδες άμαχοι και ότι οι ουκρανικές δυνάμεις είχαν εγκαταλείψει το κέντρο της Σεβεροντονέτσκ.

Οι ρωσικές δυνάμεις «προσπαθούν να κερδίσουν έδαφος στο κεντρικό τμήμα της πόλης», ανακοίνωσε παράλληλα σήμερα ο ουκρανικός στρατός στην καθημερινή ενημέρωσή του για την σύγκρουση σε διάφορα μέρη της χώρας.

Χθες ο Γκαϊντάι σημείωνε σε μήνυμά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι περίπου το 70% της Σεβεροντονέτσκ βρίσκεται υπό τον έλεγχο του εχθρού και ότι η καταστροφή της τελευταίας γέφυρας πάνω από τον ποταμό Ντονέτς που οδηγεί στην δίδυμη πόλη Λισιτσάνσκ σημαίνει ότι όποιοι άμαχοι εξακολουθούν να βρίσκονται στην Σεβεροντονέτσκ έχουν παγιδευτεί και ότι είναι αδύνατο να παραδοθούν ανθρωπιστικές προμήθειες.

Ο Γκαϊντάι είχε ωστόσο περιγράψει την κατάσταση των Ουκρανών στρατιωτών που παραμένουν στην πόλη ως «δύσκολη, αλλά υπό έλεγχο».

Ζελένσκι: Πολύ υψηλό το διακύβευμα της μάχης

Η Ουκρανία έχει απευθύνει επείγουσες εκκλήσεις για περισσότερα βαριά όπλα από τη Δύση για να βοηθηθεί στην υπεράσπιση της Σεβεροντονέτσκ, η οποία σύμφωνα με το Κίεβο μπορεί να αποτελεί το κλειδί στην μάχη για την ανατολική περιφέρεια του Ντονμπάς και την πορεία του πολέμου, που βρίσκεται τώρα στον τέταρτο μήνα του.

Αργά χθες, Δευτέρα, το βράδυ ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η μάχη για το Ντονμπάς θα μείνει ως μια από τις πιο βάναυσες στην ευρωπαϊκή ιστορία. Την περιφέρεια αυτή, που περιλαμβάνει τις Λουχάνσκ και Ντονέτσκ, διεκδικούν οι ρωσόφωνοι αυτονομιστές.

«Για μας, το διακύβευμα αυτής της μάχης είναι πολύ υψηλό. Είναι απλά τρομακτικό», σημείωσε ο Ζελένσκι.

«Εφιστούμε την προσοχή των εταίρων μας καθημερινά στο γεγονός ότι μόνον ένας επαρκής αριθμός σύγχρονου πυροβολικού για την Ουκρανία θα μας εξασφαλίσει το πλεονέκτημά μας», σημείωσε.

Η κατάληψη της Σεβεροντονέτσκ, πόλης 100.000 κατοίκων, θα έδινε στη Μόσχα τον έλεγχο της περιφέρειας του Λουχάνσκ και θα της άνοιγε το δρόμο για μια άλλη μεγάλη πόλη, την Κραματόρσκ, που είναι η πρωτεύουσα της γειτονικής περιφέρειας Ντονέτσκ. Αυτό κρίνεται ως απαραίτητο στάδιο για την κατάκτηση του συνόλου της κοιλάδας του Ντονμπάς, μιας κυρίως ρωσόφωνης περιφέρειας που τελεί εν μέρει υπό τον έλεγχο των φιλορώσων αυτονομιστών από το 2014.

Ο βασικός στόχος της Ρωσίας είναι να προστατεύσει το Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ, δήλωσε παράλληλα χθες ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, μετά το αίτημα μιας από τις περιφέρειες των φιλορώσων αυτονομιστών στην Ουκρανία για επιπρόσθετες δυνάμεις από τη Μόσχα.

Η Ουκρανία χρειάζεται 1.000 χόβιτσερ, 500 άρματα μάχης και 1.000 drones μεταξύ άλλων βαριών όπλων, δήλωσε επίσης χθες ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Μιχαΐλο Ποντολιάκ.

Στην πιο πρόσφατη από τις αναφορές της Μόσχας αναφέρεται ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν αμερικανικά και ευρωπαϊκά όπλα και εξοπλισμό στην Ουκρανία.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι υψηλής ακρίβειας αεροπορικοί πύραυλοι κατάφεραν πλήγματα κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό στην Ουντάχνε βορειοδυτικά του Ντονέτσκ, πλήττοντας εξοπλισμό που παραδόθηκε στις ουκρανικές δυνάμεις.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Ουκρανίας ανέφερε στο Telegram ότι το Ουντάχνε επλήγη από ρωσική επιδρομή στη διάρκεια της νύχτας της Κυριακής προς τα ξημερώματα της Δευτέρας, χωρίς να αναφέρει αν στοχοθετήθηκαν όπλα.

Άλλη μια Μαριούπολη;

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA μετέδωσε από την πλευρά του επικαλούμενο τον εκπρόσωπο των φιλορώσων αυτονομιστών Έντουαρντ Μπασούριν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν όντως αποκοπεί στο Σεβεροντονέτσκ και θα πρέπει να παραδοθούν ή να πεθάνουν.

Η κατάσταση κινδυνεύει να γίνει όπως αυτή στην Μαριούπολη «με έναν μεγάλο θύλακα Ουκρανών υπερασπιστών (της πόλης) να είναι αποκομμένος από τα υπόλοιπα ουκρανικά στρατεύματα», σύμφωνα με τον Ντάμιεν Μάγκρου, εκπρόσωπο της Διεθνούς Λεγεώνας για την Άμυνα της Ουκρανίας, η οποία είχε δυνάμεις στην Σεβεροντονέτσκ.

Κατά την πτώση της Μαριούπολης τον περασμένο μήνα, εκατοντάδες άμαχοι και βαριά τραυματισμένοι Ουκρανοί στρατιώτες βρίσκονταν παγιδευμένοι για εβδομάδες στις αχανείς εγκαταστάσεις της χαλυβουργίας Αζοφστάλ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ