ΚΟΣΜΟΣ

Έρευνα: Ο πρόεδρος της Gazprom ίσως ζει στο πιο ακριβό σπίτι στη Ρωσία

Έρευνα: Ο πρόεδρος της Gazprom ίσως ζει στο πιο ακριβό σπίτι στη Ρωσία
Σε έρευνα αναφέρεται ότι ο επικεφαλής του ρωσικού πετρελαϊκού κολοσσού Αλεξέι Μίλερ, είναι ιδιοκτήτης σπιτιού αξίας 240 εκατ. δολ.που βρίσκεται στα περίχωρα της Μόσχας AP Photo / Alexander Zemlianichenko, File

Τις δραστηριότητες του διευθύνοντος συμβούλου της Gazprom Αλεξέι Μίλερ και τα περιουσιακά του στοιχεία που έχει αποκτήσει στη Ρωσία, καταγράφει έρευνα που πραγματοποίησε ο ιστότοπος ερευνητικής δημοσιογραφίας «Project» και συνεργάτες του Αλεξέι Ναβάλνι από το «Μέτωπο Καταπολέμησης της Διαφθοράς» (FBC).

Στην έρευνα με τίτλο «οι Καπάτσοι» αναφέρεται ότι ο επικεφαλής του ρωσικού πετρελαϊκού κολοσσού και οι συνεργάτες του εμπλέκονται σε ευρείας κλίμακας σχήματα διαφθοράς, που επιτρέπουν στον διευθύνοντα σύμβουλο να πλουτίζει σε βάρος της εταιρείας.

Σύμφωνα με την επικεφαλής του τμήματος ερευνών του FBC, Μαρία Πεφτσίχ, μέρος της έρευνας έγινε από κοινού με τον ιστότοπο «Project».

«Ήδη περισσότερο από 15 χρόνια ομάδα αξιωματικών των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών υλοποιούσε μυστικούς επιχειρηματικούς στόχους, ξεκινώντας από την διανομή των περιουσιακών στοιχείων της πετρελαϊκής εταιρείας Yukos, έως την απόκτηση μεριδίων στα πιο υποσχόμενα περιουσιακά στοιχεία της Gazprom.

Μεγάλο μέρος της πολυτελούς περιουσίας που έχει αποκτήσει αυτή η ομάδα των «χρυσών συνταγματαρχών» καταλήγει στην κατοχή του επικεφαλής της Gazprom Αλεξέι Μίλερ», υποστηρίζει συγκεκριμένα το Project. Η FBC ισχυρίζεται ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει μετατρέψει την Gazprom σε «απύθμενο πορτοφόλι».

To Project και το (FBC) αποκάλυψαν ότι ο επικεφαλής της Gazprom Αλεξέι Μίλερ έχει σπίτι αξίας 240 εκατ. δολαρίων. Οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι μια ομάδα υψηλόβαθμων μελών των υπηρεσιών ασφαλείας κατέχει περιουσιακά στοιχεία αξίας 3 δισεκ. δολαρίων προς όφελος του επικεφαλής της κρατικής εταιρείας φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με τους δημοσιογράφους, ο Μίλερ ζει στον οικισμό Greenfield στην περιοχή Istra της περιφέρειας της Μόσχας. Το κτήμα βρίσκεται σε οικόπεδο 68 στρεμμάτων. «Μπορεί να είναι το πιο ακριβό σπίτι στη Ρωσία», σημειώνει το Project.

Η έρευνα επικαλείται ως αποδεικτικά στοιχεία την ανάλυση των πτήσεων που έκανε ο Μίλερ, καθώς και οικονομικά αρχεία που δείχνουν ότι η σύζυγος του Μίλερ αγόρασε το εν λόγω σπίτι.

«Σε όλες τις πτήσεις του Μίλερ, βρήκαμε ένα μοτίβο. Όπου κι αν πηγαίνει, με όποιο αεροπλάνο κι αν πετάει, του δίνεται ο ίδιος αριθμός πτήσης: όταν φεύγει από τη Μόσχα 4G9611 και όταν επιστρέφει 4G9612. Αυτό προκύπτει από τις βάσεις δεδομένων των πτήσεων που διέρρευσαν», αναφέρει το FBC.

Το Project επεσήμανε ότι το κτήμα στεγάζει επίσης έναν στάβλο. «Εξάλλου, ο Μίλερ είναι παθιασμένος με τις ιπποδρομίες. Ο επικεφαλής της Gazprom κατέχει αρκετά άλογα ιπποδρομιών που κερδίζουν τακτικά κούρσες και το 2012 ο Μίλερ προήδρευσε του διοικητικού συμβουλίου της JSC Russian Hippodromes», προσθέτει το Project.

Στην έρευνα του Project αναφέρεται ότι υπό την καθοδήγηση του Μίλερ «τα προσοδοφόρα περιουσιακά στοιχεία του μονοπωλίου φυσικού αερίου έχουν περιέλθει στα χέρια ανθρώπων που συνδέονται στενά με τον Πούτιν. Πρόκειται στην ουσία για τις εταιρείες Sibur, Stroitransgaz και Sogaz.

Η έρευνα αναφέρεται σε πολυάριθμα ακίνητα, μεταξύ των οποίων σπίτια και οικόπεδα στα περίχωρα της Μόσχας και στο Σότσι, διαμερίσματα στο κέντρο της Μόσχας και το ανακτορικό συγκρότημα «Μίλλεργκοφ» στην Ίστρα. Αν και τα ακίνητα αυτά ανήκουν τυπικά σε τρίτα πρόσωπα, η έρευνα ισχυρίζεται ότι τα χρησιμοποιεί προσωπικά ο Μίλερ και η Μαρίνα Γιεντάλτσεβα, η οποία αναφέρεται ως «σύζυγος» του Μίλερ. Όπως ισχυρίζεται η έρευνα του FBC, o Μίλερ και η Γιεντάλτσεβα έχουν κάνει πολιτικό γάμο, γεγονός που επιβεβαιώνεται από τον ίδιο τόπο διαμονής και τα οικονομικά τους. Η Γιεντάλτσεβα υπήρξε πρώην γραμματέας του Βλαντίμιρ Πούτιν, εν συνεχεία συνεργάτης του Κρεμλίνου όπου επί χρόνια ήταν υπεύθυνη για το πρωτόκολλο της προεδρίας.

Ο ιστότοπος Project στην έρευνά του εκτιμά ότι ακίνητη περιουσία που ελέγχεται από τον κατάσκοπο Σεργκέι Τρεγκούμπα, ανέρχεται στο 1 δισεκατομμύριο δολάρια και ισχυρίζεται ότι «ένα σημαντικό τμήμα αυτών των περιουσιακών στοιχείων ο Τρεγκούμπ το διαχειρίζεται προς όφελος της οικογένειας Μίλερ. Ο ιστότοπος αναφέρει επίσης στην έρευνά του ότι στις εταιρείες του Τρεγκούμπ περιήλθε ένα μέρος των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας Yukos μετά τη διάλυσή της και επικαλούμενος διάφορες πηγές καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο Τρεγκούμπ και οι αξιωματικοί των υπηρεσιών ασφαλείας που σχετίζονται μαζί του, δεν δούλευαν μόνο για λογαριασμό του Μίλερ , αλλά και για λογαριασμό της ηγεσίας της χώρας.

Στην έρευνα του FBC αναφέρονται λεπτομερώς τα διάφορα ακίνητα, μεταξύ των οποίων και το ανάκτορο στον οικισμό Greenfield στα περίχωρα της Μόσχας. Αναφέρεται επίσης και στη βιογραφία του Μίλερ , ο οποίος τη δεκαετία του 1990 ήταν συνεργάτης της επιτροπής εξωτερικών σχέσεων του Δήμου της Αγίας Πετρούπολης, επικεφαλής της οποίας ήταν ο Πούτιν.

Ο ίδιος ο Αλεξέι Μίλερ ή η Gazprom δεν προέβησαν σε καμία δήλωση σχετική με την έρευνα. Σήμερα που η έρευνα δόθηκε στη δημοσιότητα, ο Μίλερ μίλησε στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης στο οποίο αναφερόμενος στα ενεργειακά ζητήματα, επέρριψε την ευθύνη για τις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ