ΚΟΣΜΟΣ

Λεπέν: Θα κινηθούμε ενάντια στην άκρα Αριστερά και στον Μακρόν- Μόνη πυξίδα το συμφέρον της πατρίδας

Λεπέν: Θα κινηθούμε ενάντια στην άκρα Αριστερά και στον Μακρόν- Μόνη πυξίδα το συμφέρον της πατρίδας
AP Photo/Daniel Cole

Τις πρώτες δηλώσεις μετά τη δημοσιοποίηση των εκτιμήσεων, ότι η παράταξη του Εμανουέλ Μακρόν δεν εξασφαλίζει την απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ενώ η άκρα δεξιά πολλαπλασιάζει τις έδρες της, σημειώνοντας πρωτοφανή άνοδο στις γαλλικές βουλευτικές εκλογές, έκανε η Μαρίν Λεπέν.

Στη σύντομη ομιλία της προς τους Γάλλους ψηφοφόρους, η Λεπέν εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της σε όσους, όπως είπε, «μας εμπιστεύτηκαν και μας επιτρέπουν να πετύχουμε τους τρεις στόχους μας» και εξήγησε ποιοι είναι αυτοί:

«Να έχει μειοψηφία ο Μακρόν, να ακολουθήσουμε την πολιτική μας ενάντια στην παγκοσμιοποίηση και να αποκαταστήσουμε την ισχύ του έθνους μας. Είμαστε μία ομάδα, που θα κινηθεί ενάντια στην άκρα Αριστερά και την παράταξη του Μακρόν. Θα σεβόμαστε τους θεσμούς, μόνη μας πυξίδα το συμφέρον της πατρίδας και του γαλλικού λαού».

«Ο λαός έκανε τον Μακρόν πρόεδρο της μειοψηφίας»

Ο ασκών χρέη προέδρου του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού της Λεπέν, υποστήριξε ότι τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών δείχνουν, ότι ο γαλλικός λαός ψήφισε για να βάλει τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στη μειοψηφία.

«Έχουμε ένα γαλάζιο κύμα σε όλη τη χώρα, το αποψινό μάθημα είναι ότι ο λαός έκανε τον Μακρόν πρόεδρο της μειοψηφίας», είπε ο Ζορντάν Μπαρντελά στο τηλεοπτικό κανάλι TF1.

«Η αλαζονεία του ίδιου του Εμανουέλ Μακρόν, η περιφρόνηση του για τον γαλλικό λαό και η δική του ανικανότητα για την ασφάλεια και την αγοραστική δύναμη τον έκαναν πρόεδρο μειοψηφίας», είπε ο Μπαρντελά, χαιρετίζοντας την αύξηση της δύναμης του κόμματός του στην Εθνοσυνέλευση.

Με βάση αυτά τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, επιβεβαιώνεται ότι κανένα κόμμα δεν θα έχει την απόλυτη πλειοψηφία στη νέα γαλλική Εθνοσυνέλευση.

Ωστόσο, πολιτικό σεισμό προκαλεί η πρωτοφανής άνοδος της ακροδεξιάς, η οποία αναμένεται να συγκεντρώσει από 80 ως 100 εδρών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ